Έρχεται «καταιγίδα» στο Αιγαίο – Το «ξύλο» που έριξε ο «Πιπίνος» σε βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τρομάζει τους Τούρκους (video, φωτογραφίες)





Μήνυμα αποτροπής και ισχύος έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις από την ενυπωσιακή άσκηση στη Σάμο, δείχνοντας πως βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και του ελέγχου του βαθμού άμεσης ετοιμότητας, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, ενεργοποιήθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων της 79 ΑΔΤΕ, στη Σάμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση ήταν άκρως επιτυχημένη, με τις ΕΔ να δείχνουν πως όποτε και εάν χρειαστεί θα απαντήσουν άμεσα στον εχθρό.


Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες:

























Μετά το σημερινό περιστατικό στα Ίμια όλοι στις ΕΔ είναι πανέτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Σημαντικό ρόλο σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία θα παίξει το ΠΝ και φυσικά τα σύγχρονα υποβρύχια της χώρας μας.

Η Άγκυρα δεν θα ήθελε να βρεθεί απέναντι στα 214 του ΠΝ. Να θυμίσουμε οτι ένα εξ αυτών ονομάστηκε από Νατοικούς επιτελείς το «υποβρύχιο-φάντασμα», “The Ghost Submarine”. Ο λόγος για το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» (S-121), Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής», το οποίο συμμετείχε με επιτυχία στη μεγάλη Συμμαχική άσκηση υποβρυχίων με την επωνυμία “Dynamic Manta 2016”.

Το υποβρύχιο «Πιπίνος» στην πρώτη του αποστολή είχε «ψαρώσει» τους ΝΑΤΟϊκούς εντυπωσίασε τους ξένους κα τους έκανε να δώσουν στο ελληνικό υποβρύχιο τον τιμητικό (επί υποβρυχίων) χαρακτηρισμό… «ξύλο» που έδωσε σε ένα υπερσύγχρονο βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο (κατασκευής του 2012!) το οποίο προσέβαλε δύο φορές με εικονικές επιθέσεις και εξαπέλυσε βολή τορπίλλης εναντίον του ισάριθμες φορές, χωρίς να γίνει…αντιληπτό από τους Βρετανούς.

Η συμμετοχή τού “Πιπίνος” στην μεγάλη NATOϊκή άσκηση υποβρυχίων “Dynamic Manta 2016” ήταν η πρώτη για το υποβρύχιο μας, αλλά και για τα αδελφά υποβρύχια Type-214AIP. Η άσκηση διήρκεσε την περίοδο απο 22 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2016 και πραγματοποιήθηκε στα ανατολικά τής Σικελίας.

Η ομαλοποίηση των παραδόσεων των υπερσύγχρονων υποβρυχίων Type-214 έχει φέρει ισχυρές εξελίξεις στον υποβρυχιακό στόλο του ΠΝ καθώς πλέον εφοδιάζεται με μονάδες που μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε νέα απειλή σε συνδυασμό με τα παλαιότερα αλλά εκσυγχρονισμένα και μη υποβρύχια που υπόκεινται συνεχώς σε αλλαγές βελτίωσης αξιοπιστίας.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για το ΠΝ θα είναι η προμήθεια τορπιλών νέας γενιάς που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τους σύγχρονους αισθητήρες.

Αυτή την στιγμή το ΠΝ έχει στις τάξεις του 3 παλιότερα αλλά εκσυγχρονισμένα υποβρύχια τύπου ΓΛΑΥΚΟΣ κλάσης 209/1100 από τα αρχικά 4 καθώς έχει αποσυρθεί το ίδιο το υποβρύχιο Γλαύκος (σε υπηρεσία τα ΠΡΩΤΕΥΣ, ΝΗΡΕΥΣ, ΤΡΙΤΩΝ).

Τα υποβρύχια με αυτονομία 50 ημερών και πλήρωμα 35 ατόμων είναι εκτοπίσματος 1278 τόνων σε κατάδυση, μήκους 54μ. πλάτους 6,25μ, με μέγιστη ταχύτητα 12κόμβων σε επιφάνεια και 22 κόμβοι σε κατάδυση ενώ πλέον και μετά την αντικατάσταση όλων των συστημάτων και αισθητήρων (τοποθέτηση Radar Thomson, σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας, GPS, συσκευές ναυτιλίας καθώς και δύο περισκόπια) την δεκαετία του ’90 κάτω από το πρόγραμμα NEPTUNE I μπορούν να εκτελέσουν βολές εκτός των τορπιλών από τους 8 τορπιλοσωλήνες και πυραύλων Sub-Harpoon μέσω του κέντρου διεύθυνσης βολής «KANARIS».

Επίσης έχει γίνε πλήρης ανακατασκευή ουσιαστικά με εγκατάσταση νέων κινητήρων, συστημάτων επικοινωνιών και sonar που είναι ενεργητικής και παθητικής έρευνας και επιθέσεως μεσαίων συχνοτήτων, συσκευή παθητικής μέτρησης απόστασης, καθώς και SONAR πλευρικής διάταξης, χαμηλών συχνοτήτων.

Ο δεύτερος τύπος υποβρυχίων είναι τα 3 πλέον υποβρύχια κλάσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ type-209/1200(ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ΑΜΦΙΤΡΗΤΗ, ΠΟΝΤΟΣ), τα οποία έχουν επίσης πλήρωμα 35 ατόμων και αυτονομία 50 ημερών, είναι εκτοπίσματος 1285 τόνων σε κατάδυση, μήκους 55,87μ, πλάτους 6,26μ. και επίσης μέγιστη ταχύτητα 12 κόμβων στην επιφάνεια και 22 κόμβους σε κατάδυση.

Τα υποβρύχια της κλάσης παραμένουν με τον αρχικό τους εξοπλισμό σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες με μερικές μόνο προσθήκες όπως η ενσωμάτωση συστήματος GPS στο σύστημα ναυτιλίας και διατηρώντας το σύστημα διεύθυνσης βολής «SINBANDS για χρήση τα ων όπλων από τους 8 τοπιλοσωλήνες.

Στις τάξεις του ΠΝ βρίσκεται πλέον και ένα εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο κλάσης ΩΚΕΑΝΟΣ type-209/1200 το πρώτο του προγράμματος NEPTUNE II στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με ολική αντικατάσταση συστημάτων αισθητήρων αλλά και κοπή τμήματος του υποβρυχίου για την επιμήκυνση και την αντικατάσταση του συστήματος αναερόβιας πρόωσης AIP τύπου κυψελών ίδιο με αυτό των type-214 που επιτρέπει την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων.

Το σύστημα απαλλάσσει το Υ/Β από την διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά το σκάφος ευάλωτο σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

Τέλος τα πλέον σύγχρονα υποβρύχια του ΠΝ είναι τα κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ή type-214HN(S-120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, S-121 ΠΙΠΙΝΟΣ , S-122 ΜΑΤΡΩΖΟΣ, S-123 Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) σχεδίασης HDW κατασκευής των 3 εξ αυτών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Έτσι ο υποβρυχιακός μας στόλος είναι σε άριστο επίπεδο υλικού με την όπως αναφέραμε προβληματική κατάσταση της μη απόκτησης νέων τορπιλών που θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων περιοριζόμενοι στις παλαιότερες SUT Mod 0 και SST-4.


Επιπλέον, στα πλαίσια καλύτερης διαχείρισης του υλικού και των όπλων αλλά και για λόγους αντικατάστασης-βελτίωσης των ικανοτήτων κρούσης οι ΤΠΚ του ΠΝ έχουν ξεκινήσει να αντικαθιστούν ντα παλιότερα πυραυλικά συστήματα με νεώτερης κατασκευής και υψηλότερων δυνατοτήτων.

Συγκριτικά η Τουρκία δεν διαθέτει κανένα υποβρύχιο με σύστημα ΑΙΡ (προς το παρόν). Όλα τα τουρκικά υποβρύχια ανήκουν στην οικογένεια U-209 με διαφορετικά εκτοπίσματα (έξι κλάσης “Atilay” με εκτόπισμα 1.200 τόνους, τέσσερα κλάσης “Preveze” με εκτόπισμα 1.400 τόνους και τέσσερα κλάσης “Gur”). Το Τουρκικό Ναυτικό αναμένει τις παραδόσεις των πρώτων υποβρυχίων «214? τα επόμενα 3 με 4 χρόνια. Το ζήτημα με τα ελληνικά υποβρύχια είναι οι μεγάλες ηλικίες. Μέσα στα επόμενα 10 έτη το Π.Ν είναι αναγκασμένο να προχωρήσει σε νέες ναυπηγήσεις υποβρυχίων. Αντίθετα, το Τουρκικό Ναυτικό ναι μεν διαθέτει παλαιές τεχνολογικά μονάδες πλην όμως ανήκουν όλα σε νέες ναυπηγήσεις με σχετικά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Προς το παρόν το ελληνικό Π.Ν διαθέτει το τεχνολογικό προβάδισμα και μια πολύ ικανοποιητική ποσοτική αναλογία δυνάμεω

Αλλωστε το ελληνικό Π.Ν. είναι τρίτο κατά σειρά στην αξιολόγηση του ΝΑΤΟ ως η πλέον ικανή ναυτική δύναμη, σε σύνολο 28 κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το αξιόμαχο του Π.Ν. αποτελεί έναν από τους λόγους διατήρησης της εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ στην ικανότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην Κεντρική Μεσόγειο.
















pentapostagma

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια