Ασκούνται πιέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ για να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης!
Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, με το κλίμα στην Μέση Ανατολή να φτάνει στο απαγορευτικό «κόκκινο»!
Η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), από τον Ιανουάριο του 2024, το Ισραήλ διέθετε περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές.
Περιλαμβάνουν, επισήμως, 30 βόμβες βαρύτητας για ρίψη με αεροσκάφη F-16 ή F-15, 50 κεφαλές για επίγειους βαλλιστικούς πυραύλους Jericho III και 10 πυρηνικούς πυραύλους κρουζ για τα ισραηλινά υποβρύχια κλάσης Dolphin!
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έμαθε για πρώτη φορά για το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Negev (NNRC) κοντά στη Ντιμόνα το 1960, σύμφωνα με έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης που αποχαρακτηρίστηκαν το 2015. Μέχρι το 1974, το Ισραήλ είχε ήδη συγκεντρώσει πυρηνικό απόθεμα, υπολόγισε η CIA εκείνη την εποχή . Το κέντρο φέρεται να χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με γαλλική βοήθεια.
Το Ισραήλ ποτέ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε επίσημα ότι κατέχει πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ επίσης δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).
Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu και ο βουλευτής του Likud Tally Gotliv πρότειναν δημόσια την χρήση πυρηνικών όπλων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Χθες, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, προέτρεψε το Ισραήλ να αντεπιτεθεί καταστρέφοντας το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Το Ισραήλ έχει τώρα την μεγαλύτερη ευκαιρία του εδώ και 50 χρόνια, να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», έγραψε ο Μπένετ
σε μια ανάρτηση στο X.
Θα αναβαθμιστεί η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή σε πυρηνική; Έχει το Ισραήλ ακόμα περισσότερα πυρηνικά από αυτά που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα;
Με πληροφορίες από Sputnik/photo freepik
https://www.oparlapipas.gr/2024/10/blog-post_1948.html
0 Σχόλια