Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Στην κατοχή εκδηλώνεται η προσπάθεια ενός τυχοδιώκτη, του Αλκιβιάδη Διαμαντή, με ιταλικές πλάτες για δημιουργία αυτόνομου κουτσοβλαχικού πριγκιπάτου με τον τίτλο
«Πριγκιπάτο της Ηπείρου». Για τον σκοπό αυτό ίδρυσε λεγεώνα, η οποία, στην ακμή της, δεν κατόρθωσε να προσελκύσει παρά μόνο 1000 με 2000 άτομα -ακόμα και έναν Πελοποννήσιο- που δελεάστηκαν από την προοπτική της δυνατότητας λεηλασίας.
Η αντίσταση των Βλάχων, που υπήρξαν από τους μεγαλύτερους στυλοβάτες του έθνους, εμπόδισε τα ρουμανικά και ιταλικά σχέδια. Το ΕΑΜ και η φιλική εταιρεία του Βλάχου Ευάγγελου Αβέρωφ ήταν πρωτεργάτες στη διάλυση των σχεδίων τους. Ο Αβέρωφ και 11 άλλοι Βλάχοι, γνωστές προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, υπογράφουν υπόμνημα διαμαρτυρίας στην οποία αναφέρουν:
«Είναι δ΄ημάς ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας, ζήτημα σεβασμού προς το αίμα, τα αισθήματα και τους κόπους των προγόνων μας, να καυτηριάσουμε την στάση των ολίγων αρνητών και να δηλώσωμεν ότι Έλληνες εγεννήθημεν και Έλληνες θα αποθάνωμεν»
Συλλαμβάνονται από τους Ιταλούς και οι περισσότεροι κλείνονται σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Ιταλία. Ο γιατρός Μιχαήλ Τσιρλής που είχε λάβει μέρος στο Μακεδονικό, εξοντώνεται στο Νταχάου. Η ρουμανική προπαγάνδα είχε βοηθηθεί από το Βενιζέλο που το 1913 θέλοντας να πετύχει τη βοήθεια της Ρουμανίας σε εθνικά θέματα, και τη συμμαχία της, αναγνώρισε Ρουμανική μειονότητα και της παραχώρησε σχολικά και εκκλησιαστικά προνόμια. Απέτυχε.
Η εθνική συνείδηση των Βλάχων είναι καταγεγραμμένη από τα έργα τους, από τους αγωνιστές της ελευθερίας ως τους εθνικούς ευεργέτες. Από το Ρήγα Φεραίο ως τους Ευάγγελο και Κωνσταντίνο Ζάππα.
Το 1924 υπογράφεται το πρωτόκολλο Πολίτη Καλφώφ στη Γενεύη, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε βουλγαρική μειονότητα στην Ελλάδα, προσβάλλοντας τους Σλαβόφωνους Ελληνες που αγωνίστηκαν στον Μακεδονικό αγώνα και έδωσαν το αίμα τους για να υπερασπίσουν την Ελληνική εθνική τους ταυτότητα, αλλά προκαλώντας και την αντίδραση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων (Γιουγκοσλαβίας). Το πρωτόκολλο δεν επικυρώθηκε από τη βουλή, αλλά η ανικανότητα της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας παραμένει.
Το σλαβόφωνο αναγνωστικό που είχε ετοιμάσει η Ελληνική πολιτεία συνάντησε την αντίδραση της Βουλγαρίας που ενδιαφερόταν για την κατασκευή μειονότητας και όχι για την αλήθεια, αλλά και εξαιτίας της αντίδρασης σλαβόφωνων και ελληνόφωνων.
Αντί λοιπόν να διαδίδουμε απλουστευτικές ξένες προπαγάνδες περί κακών ξένων που θέλουν να καταστρέψουν κράτη (η συγκεκριμένη προπαγάνδα αφορά δε σχεδόν πάντα δικτάτορες), είναι καλό να καταλάβουμε ότι οι ξένοι μπορεί να επιταχύνουν μια κατάσταση, όχι να τη δημιουργήσουν.
Όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις σε έθνη, ακόμα και όταν είναι υπό κατοχή, αποτυγχάνουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρωστάμε πολλά στους Βλαχόφωνους και Σλαβόφωνους Ελληνες και ότι η καλύτερη άμυνα είναι η γνώση της ιστορίας μας, όχι οι φαντασιώσεις για σωτήρες.
http://www.freepen.gr/2016/12/blog-post_149.htmlΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/123kyklopashttp://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια