Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε άνθιση και το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε παρά να έχει και συνέπειες σε στρατιωτικό επίπεδο!
Κορυφαίοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο ότι η Κίνα πλησιάζει πια τις ΗΠΑ σε οικονομική ανάπτυξη. Δεδομένου, δε, του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, προβλέπουν ότι θα γίνει η κορυφαία οικονομία στον κόσμο τα επόμενα χρόνια.
Κι ενώ η οικονομική της άνοδος, αυξάνει τις φιλοδοξίες σε εμπορικό επίπεδο, η Κίνα επιδιώκει να εξασφαλίσει όχι μόνο την οικονομική της σταθερότητα, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει ένα κράτος ικανό να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην παγκόσμια σκηνή.
Σήμερα ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια εποχή πολυπολικότητας. Υπάρχουν κέντρα εξουσίας σε κάθε γωνιά της Γης και όλα τα εδάφη βρίσκονται πλέον υπό την επιρροή των ισχυρών παραγόντων των διεθνών σχέσεων. Με απλά λόγια, κάθε παγκόσμια οικονομική σφαίρα ή το έδαφος της πολιτικής επιρροής της, έχουν ήδη καταληφθεί από ορισμένες υπερδυνάμεις.
Την επόμενη δεκαετία οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν την κινεζική οικονομία. Επιπλέον, δεν είναι σε θέση να ζήσουν χωρίς την κινεζική οικονομία τόσο τώρα,όσο και στη συνέχεια. Πρώτον, επειδή η κύρια χώρα πιστωτής των Αμερικανών είναι η Κίνα, με χρέος το οποίο ανέρχεται ήδη σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεύτερον, επειδή όλος ο κόσμος απολαμβάνει πια προσιτές κινεζικές κατασκευές που δεν θεωρούνται αναξιόπιστες όπως παλαιότερα και ως εκ τούτου εξαρτάται από αυτές.
Το θέμα του ανταγωνισμού στον τομέα της άμυνας, επίσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα υποαπέδωσε σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της είναι σταθερά αυξανόμενες.
Παράλληλα η Κίνα δεν συμμετέχει στις περιοριστικές συμφωνίες, όπως η START-3, γεγονός που της επιτρέπει την δημιουργία και παραγωγή πυρηνικών κεφαλών. Η ώθηση για την τεχνολογική ανάπτυξη της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας έχει ως μοναδικό στόχο να ανταγωνιστεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ (και του ΝΑΤΟ) που έχει φτιαχτεί με το πρόσχημα των εγγυήσεων ασφαλείας για τους αμερικανούς συμμάχους.
Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οικοδόμηση κινεζικής ναυτική βάση στο Τζιμπουτί, εκεί όπου υπάρχει ήδη μία αμερικανική! Το εν λόγω αφρικανικό κράτος με ευνοϊκή γεωγραφική θέση έχει μετατραπεί σε κέντρο «τομής» των γεωπολιτικών συμφερόντων.
Το κίνητρο της Κίνας στο Τζιμπουτί αφορά μόνο το στρατιωτικό-στρατηγικό κέρδος. Οι Κινέζοι επιδιώκουν να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, ιδίως τις επενδύσεις στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή αυτή, καθώς και να έχουν πρόσβαση στους πλούσιους φυσικούς πόρους της αφρικανικής ηπείρου. Η στρατιωτική βάση δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκε απαραίτητα για να προκαλέσει επεισόδιο ή σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά κατοχυρώνει της ασφάλεια των δραστηριοτήτων της χώρας.
Η Κίνα διαθέτει πλέον και μία ισχυρότατη ναυτική δύναμη, κατέχει ηγετική θέση στο ΣΕΠΕ, και η δημιουργία του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού», αναπτύσσει την αμυντική της βιομηχανία και τις πυρηνικές της δυνατότητες. Όλα αυτά κάνουν την Κίνα μια σοβαρή απειλή για το ΝΑΤΟ, τον γνωστό ηγεμόνα της παγκόσμιας τάξης, και έχει κρούσει τον κώδωνα ου κινδύνου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
https://hellasforce.com/2016/11/27/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%BE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/
0 Σχόλια