Βαρύτατες μομφές των δικαστών και εισαγγελέων κατά της κυβέρνησης



Τεραστια σημασία γιά την Δημοκρατία έχουν οι βαρύτατες μομφές εναντίον της κυβέρνησης που διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, στην παν-δικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Εφετείο Αθηνών, γεγονός που απουσίασε από την «ατζέντα» των κατά τα άλλα λαλίστατων μνημονιακών ΜΜΕ.



Μεταξύ άλλων, η κυρία Θάνου είπε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι «Η κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μείζον θεσμικό ζήτημα. Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου, κίνδυνο για την δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη ότι, και εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει, εν τούτοις το κράτος, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, αρνείται την εφαρμογή της.»
Η κυρία Θάνου είπε, επίσης, ότι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών όπως ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν την δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», υποδεικνύουν αλαζονική λογική και ευρίσκονται εκτός των πλαισίων του κράτους δικαίου, αφού το υπηρεσιακό καθήκον των δικαστών επιβάλλει να ελέγχουν τις ενέργειες των κρατικών οργάνων και, όταν προκύπτει ότι αυτές γίνονται κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, υποχρεούνται να τις κηρύσσουν αντισυνταγματικές, παράνομες και κατ’ ακολουθίαν ανίσχυρες.
Επίσης, η κυρία Θάνου επεσήμανε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν δικαιούται να παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό περί δήθεν καταβολής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους δικαστές, προφανώς με σκοπό να στρέψει τους πολίτες εναντίον τους.
Στην συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΔΕ τόνισε: «Οι δικαστές δεν είμαστε αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών, όπως επιμένει να θέλει να μας εμφανίζει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες πολίτες. Διότι πρώτον όλοι είμαστε μέρος της κοινωνίας και εις βάρος μας επιβλήθηκαν τα ίδια μνημονιακά μέτρα (και μάλιστα υπέστημεν τις μεγαλύτερες μειώσεις των μισθών, σε συνολικό ποσοστό 60%, εκ του οποίου μόνο το τελευταίο ποσοστό περικοπής –20%– κηρύχθηκε αντισυνταγματικό και ανατράπηκε, ενώ το υπόλοιπο της περικοπής –40%– παραμένει), και δεύτερον διότι εμείς οι δικαστές προστατεύουμε, με τις αποφάσεις μας, τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, όταν αυτοί προσφεύγουν στα δικαστήρια για να ζητήσουν προστασία και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε και στο μέλλον».
Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων σείει τον κίνδυνο της κατάλυσης του κράτους δικαίου από μία κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα υπαγορευόμενο έξωθεν, που αποδομεί δικαιώματα και ελευθερίες, την κοινωνική συνοχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην ουσία τους. Ο αυταρχισμός υπήρξε ανέκαθεν η συνηθέστερη εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος και απέναντί του ορθώθηκαν, στις κοινωνίες που ήθελαν να προασπίσουν την ελευθερία τους, δαινοούμενοι, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες. Και φυσικά οι δικαστικοί, που στην Ελλάδα φέρουν την ιστορική παράδοση ενός Γεωργίου Τσερτσέτη.
http://www.kontranews.gr/component/k2/item/23912-baritates-momfes-dikaston-kata-kyvernisis

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια