Μα ένας από τους μεγαλομετόχους της Alpha Bank και της Πειραιώς, και μάλιστα εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ο εν λόγω κύριος τώρα ετοιμάζεται να αυξήσει θέσεις με την ευκαιρία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογούν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.
Και ο Einhorn δεν είναι παρά ένας μόνον από του δεκάδες ξένους που φιγουράρουν στα μετοχολόγια των ελληνικών τραπεζών και ερίζουν να γίνουν τα νέα αφεντικά τους.
Όπως ακριβώς μεγαλομέτοχοι στο παρελθόν ήταν… (και ορισμένοι εξ αυτών συνεχίζουν να είναι) ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο όμιλος Λάτση, ο όμιλος Αγγελόπουλου και άλλοι. Ο λόγος που εκδηλώνεται τέτοιο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, ώστε ο Γιάννης Κωστόπουλος να μπορεί να ανακοινώνει εγγυημένη αύξηση κεφαλαίου και ο Μιχάλης Σάλλας να έχει εξασφαλίσει την κάλυψη της δικής του -συνολικά δηλαδή περί τα 3 δισ. ευρώ- δεν είναι μόνον κερδοσκοπικός και χρηματιστηριακός. Είναι και στρατηγικός. Ξένοι όπως οι παραπάνω αλλά και πάρα πολλοί άλλοι, όπως ο Dan Loeb της Third Point ή ο Seth Clarmann του Baupost (Πειραιώς, το κρατικό fund του Κατάρ (Alpha Bank), ο Stephen Schwarzman του Blackstone Group και ο Prem Watsa (Eurobank) βλέπουν ευκαιρία για απόκτηση σε ελκυστικές τιμές συμμετοχής στο ελληνικό επιχειρείν.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.
Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια στρατιές επενδυτικών τραπεζιτών και διαχειριστών κεφαλαίων όπως του Oaktree Capital έχουν ξεσκονίσει τα βιβλία τραπεζών και επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί από αυτές. Γνωρίζουν πλέον καλά που υπάρχουν ευκαιρίες και πώς να τις αξιοποιήσουν. Χρειάζονται όμως να γίνουν μέρος του ελληνικού «μοντέλου». Σε αντίθεση δηλαδή με τις αγορές χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων που έγιναν και γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ επιλέγεται η οδός της διά των έσω αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Και με μια καλή θέση στα μετοχολόγια, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να διασφαλίσουν και πρόσβαση στις επιχειρήσεις που τους ενδιαφέρουν και στις υπεραξίες που θα γράψουν ενδεχομένως οι τράπεζες από την εξυγίανση αυτών των εταιρειών. «Αλλιώς μιλάς με το μέτοχό σου και αλλιώς με ένα ξένο fund που η αγορά χαρακτηρίζει “αρπακτικό”» εξηγεί Έλληνας τραπεζίτης στα «Παραπολιτικά», απαντώντας στο ερώτημα προς τι αυτή η σπουδή των ξένων να τοποθετηθούν στις τράπεζες ώστε να μη φοβούνται οι διοικήσεις να ανακοινώσουν νέες αυξήσεις μαμούθ λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις τελευταίες.
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ.
Παράλληλα οι Έλληνες τραπεζίτες, που έχουν τη δυνατότητα, σπεύδουν να αποτινάξουν τον κρατικό «ζυγό». Κυρίαρχος στόχος του management της Πειραιώς και της Alpha είναι αυτός. Στο εγγύς μέλλον αυτό θα κρίνει την κυριαρχία στην αγορά. «Νυν υπέρ πάντων είναι η ιδιωτικοποίηση και με τις αυξήσεις οι ιδιώτες θα ελέγξουν την καταστατική μειοψηφία, το 34% περίπου, και θα έχουν έτσι de facto πλήρη έλεγχο των τραπεζών ενώ με την επιστροφή των κεφαλαίων των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου οι τράπεζες παίρνουν σταδιακά το δρόμο προς την ανάκτηση της δυνατότητα διανομής μερίσματος, κάτι καθοριστικό για τους μετόχους» αναφέρουν καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.
Ο David Einhorn είναι λοιπόν ένας από αυτούς του ξένους. Ελέγχει την Green Light Capital στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπάρχουν θέσεις σε Alpha Bank και Πειραιώς από πέρυσι. Η Alpha Bank αποτελεί πλέον μία από τις 5 μεγαλύτερες τοποθετήσεις του David Einhorn, μεγαλύτερη από αυτό που διαθέτει στην Apple. Την ίδια στρατηγική έχουν και οι Τσέχοι του PPF, το Baupost του Seth Klarman και η John Paulson & Co. στην Πειραιώς.
Η Fairfax του Ινδοκαναδού Prem Watsa έχει εκφράσει επανειλημμένα ενδιαφέρον για την κάλυψη μεγάλου ποσοστού της αύξησης της Eurobank ενώ και ο άλλος μέτοχος της Eurobank Properties, το Fidelity, αναμένεται να μπει στην ΑΜΚ. Το αμερικανικό fund Apollo παίζει επίσης εδώ όπως ίσως και η York Capital Management. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα μάλιστα το «κουιντέτο» των Marathon, York Capital, Pery, Monarch και Anchorage, που φέρονται να λειτουργούν από κοινού και τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν ως στρατηγικοί επενδυτές στην αύξηση της Eurobank αλλά και άλλων ενδεχομένως τραπεζών
Μερικά από τα ονόματα που έχουν επίσης γίνει γνωστά στην ελληνική τραπεζική Ιερουσαλήμ ως εν δυνάμει μεγαλοεπενδυτές είναι αυτά της Centerbridge Partners, της Strategic Value Partners, της Cerberus του Angelo Gordon, της Avenue Capital, της Fortress και της Lone Star αλλά και τα εμβληματικά KKR και Carlyle ή η Templeton του Mark Mobius και το μικρότερο Dromeus Capital.
ΦΙΛΕΤΑ.
Όλοι αυτοί έχουν ένα ακόμα κίνητρο για να θέλουν μερίδιο από τις ελληνικές τράπεζες: Όπως το έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος στο roadshow που πραγματοποιεί ο όμιλος στο εξωτερικό πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «η Ελλάδα ξεπέρασε το στάδιο της ανησυχίας και του πανικού και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σύντομα οι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη». Και αυτό πολύ πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις ευρωπαϊκές που παραμένουν όμηροι των ευρωπαϊκών stress test που θα κάνει η ΕΚΤ στο δεύτερο μισό του έτους
thesecretrealtruth
http://secretproduction.gr/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD/
0 Σχόλια