Η απάντηση του Αριστοτέλη όταν τον ρώτησε ο Φίλιππος τι θα διδάξει στον υιό του, Αλέξανδρο






Φίλιππος: “Δάσκαλε τι θα διδάξεις τον υιό μου;” (Αλέξανδρο)
Αριστοτέλης: “Θα τον διδάξω να σκέπτεται.”

Η Μίεζα όπου εκπαιδεύτηκε ο Αλέξανδρος βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω απο την Νάουσα του νομού Ημαθίας. Πώς ξεκίνησαν όλα;



Ο Φίλιππος ιδρύει μια σχολή 6 χρόνων , 3 χρόνια βασιλικοί παίδες , 3 χρόνια βασιλικοί ακόλουθοι . Άρα 6 χρόνια κράτησε η εκπαίδευση σαν να λέμε γυμνάσιο λύκειο και όχι 3 χρόνια όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Άλλη μια παρερμηνεία είναι πως ο Αλέξανδρος πήγε στον Αριστοτέλη και τον εκπαίδευσε μόνος.Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ο Φίλιππος λοιπόν ρωτάει τον Αριστοτέλη που θα εδραιωθεί η σχολή. Ο Αριστοτέλης διαλέγει τον τόπο της Μίεζας ανάμεσα σε πηγές και δάσοι , τα ιερά των “νυμφών” και του θεού Πανός (Πάν).

Εκεί λοιπόν ο Φίλιππος στέλνει τον Αλέξανδρο και άλλους 50 Μακεδόνες . Όταν λέμε Μακεδόνες , μέσα σε αυτούς υπήρχαν και θεσσαλοί όπως ο Λυσίμαχος ή ο Νέαρχος που ήταν Κρητικός. Αυτό μας δείχνει την επιθυμία του Φιλίππου για μια ενωμένη Ελλάδα με έναν κοινό σκοπό.

Εκεί πηγαίνουν ο Αλέξανδρος και οι 50 ακόμα νεαροί , μέσα σε αυτούς και οι 8 ορκωτοί φίλοι του απο μικρά παιδιά.

Τι διδασκόντουσαν ;
-Θεωρητική Φιλοσοφία και Μεταφυσική απο την Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη
-Γεωμετρία απο τον Μενακλή
-Ακροαματικούς Λόγους απο τον Αριστοτέλη
-Φυσική ,Ζωολογία,Βοτανική,Γεωγραφία και πρακτική Ιατρική απο τον Αριστοτέλη
-Ιππασία,Παγκράτιο,Ξιφασκία απο τον Κλείτο
-Πρακτική Φιλοσοφία,Ποίηση απο τον Αριστοτέλη
-Στρατιωτικές επιχειρήσεις και διπλωματία απο τον ίδιο τον Φίλιππο
-Φραστικές Ορθοέποιες απο τον Θεόφραστο


* Eλληνικό ήταν το πρώτο αεριωθούμενο αεροπλάνο στον Κόσμο
Ο άξιος του κάθε τμήματος γινόταν ο επιμελητής με σκοπό αργότερα να ηγηθεί . Ο επιμελητής έφερε το διακριτικό μιας πράσινης ζώνης όπου θα έφερε και αργότερα ως αξιοματικός στη μάχη ώστε να νιώθει πως η μάχη είναι μια φυσική συνέχεια της μαθησιακής του πορείας.

Οι 8 αυτοί σύντροφοι-αδελφικοί φίλοι του Αλεξάνδρου , του έσωσαν πολλές φορές την ζωή .

Ήταν τόσο δεμένοι μεταξύ τους που οταν η Σισύγαμβις μπέρδεψε τον Αλέξανδρο με τον Ηφαιστίωνα λόγω ύψους και γονάτισε στον Ηφαιστίωνα (με τα Περσικά δεδομένα θα την τιμωρούσαν), ο Αλέξανδρος γέλασε και είπε “δεν πειράζει , και αυτός Αλέξανδρος ΕΙΝΑΙ” . Και οι 8 ήταν Αλέξανδροι ορκωτοί φίλοι , αυτό τους είχε μάθει ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος ο μέγιστος των ανθρώπων το έιχε αποδεχτεί.

Ο Αλέξανδρος είναι η σημαντικότερη ψυχή που ενσαρκώθηκε ποτέ και του χρωστάμε στην κυριολεξία τα πάντα στο όνομα του. Δεν μπορούμε όμως να παραλείπουμε την παρέα του που στην μάχη ήταν ισάξιοι και αν δεν ήταν αυτοί δεν θα τα είχε καταφέρει εντελώς μόνος του. 1.Λυσίμαχος 2.Πτολεμαίος 3.Αριστόνους 4.Πευκέστας 5.Πύθωνας 6.Περδίκας 7.Λεωνάτος και φυσικά ο 8.Ηφαιστίων ως ο επικεφαλής των 8.

Αρκετοί απο αυτούς άγνωστοι στους περισσότερους και αυτό ελπίζω να αλλάξει.

Πηγές: Πλούταρχος, Περί της Αλεξάνδρου Τύχης ή Αρετής , Αρριανός Ανάβασις Αλεξάνδρου, ∆ιόδωρος Σικελιώτης Ιστορική, Πλούταρχος Βίοι Παράλληλοι Αλέξανδρος,

https://hellas-now.com/apantisi-aristoteli-otan-ton-rotise-o-filippos-ti/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια