Πόσα πυρηνικά έχει πραγματικά η Ρωσία;






Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε τις ΗΠΑ και τις ευρωπαικές χώρες με πυρηνικό πόλεμο αν στείλουν στρατό να πολεμήσει στην Ουκρανία. Πόσο μεγάλο όμως είναι το οπλοστάσιο της Ρωσίας; Πόση δύναμη έχει στα χέρια του ο Πούτιν;

Ακολουθούν βασικά στοιχεία για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σύμφωνα με ανάλυση του Reuters:



Η Ρωσία, η οποία κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης, έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.580 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).

Από αυτές, περίπου 1.200 έχουν αποσυρθεί, παραμένοντας ωστόσο σε μεγάλο βαθμό άθικτες και περίπου 4.380 είναι αποθηκευμένες προς χρήση.

Από τις αποθηκευμένες κεφαλές, 1.710 αναπτύσσονται ως εξής: περίπου 870 σε βαλλιστικούς πυραύλους ξηράς, περίπου 640 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχιο και πιθανώς 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι και η Μόσχα θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο πολλές φορές.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε παρουσιάσει μία κορύφωση με περίπου 40.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός που έφταναν οι ΗΠΑ ήταν περίπου 30.000.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που δημοσιεύτηκε το 2020 καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ρώσος πρόεδρος θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο. Οι περιπτώσεις που αναφέρονται είναι οι εξής: απάντηση σε επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή στη χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ύπαρξη του κράτους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι η Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις και ότι η Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει μια προσέγγιση βασισμένη στον έλεγχο των εξοπλισμών για να αποτρέψει δαπανηρές κούρσες εξοπλισμών.


«Ενώ οι ρωσικές πυρηνικές δηλώσεις και η απειλητική ρητορική προκαλούν μεγάλη ανησυχία, το πυρηνικό οπλοστάσιο και οι επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν αλλάξει ελάχιστα από τις εκτιμήσεις μας για το 2023 πέρα από τον συνεχιζόμενο εκσυγχρονισμό», ανέφερε η FAS στην ανάλυσή της για τις ρωσικές δυνάμεις το 2024.

«Στο μέλλον, ωστόσο, ο αριθμός των κεφαλών που θα εκχωρηθούν στις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις μπορεί να αυξηθεί καθώς οι πύραυλοι μιας κεφαλής αντικαθίστανται με πυραύλους εξοπλισμένους με πολλαπλές κεφαλές», ανέφερε η FAS.

Πυρηνικές δοκιμές
Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές εφόσον το κάνουν οι ΗΠΑ.

Πέρυσι, υπέγραψε νόμο με τον οποίο αποσύρει την επικύρωση από τη Ρωσία της Συνθήκης Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).
Η μετασοβιετική Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, μόνο λίγες χώρες έχουν προχωρήσει σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων: οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τελευταία δοκιμή το 1992, η Κίνα και η Γαλλία το 1996, η Ινδία και το Πακιστάν το 1998 και η Βόρεια Κορέα το 2017.

Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές τελευταία φορά το 1990.

Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, υπογράφηκε από τη Ρωσία το 1996 και επικυρώθηκε, το 2000. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη συνθήκη το 1996 αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει.

https://hellas-now.com/posa-pyrinika-pragmatika-rosia/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια