Τάφρος που έσκαψαν τα ελληνικά στρατεύματα το 1920 βρέθηκε στην Τουρκία, μαζί με τουφέκια, σφαίρες, φυσίγγια, κονσέρβες του ελληνικού στρατού!


Τάφρος που έσκαψαν
τα ελληνικά στρατεύματα
το 1920
βρέθηκε στην Τουρκία,
μαζί με τουφέκια, σφαίρες, φυσίγγια
και κονσέρβες
του ελληνικού στρατού…

Του Γιώργου Λεκάκη

Κατά τις ανασκαφές της αρχαίας ελληνικής πόλεως Τριπόλεως Φρυγίας - στην συνοικία που νυν λέγεται Buldan του Ντενιζλί στον 38ο παράλληλο [38°2′42″N 28°49′50″E] - βρέθηκε μια τάφρος, που έσκαψαν τα ελληνικά στρατεύματα το 1920!



Στις πλαγιές του λόφου, στον οποίο στηριζόταν το αρχαίο θέατρο, στα ανατολικά, αποκαλύφθηκε τμήμα της τάφρου - μήκους 104 μ. - η οποία προσδιορίσθηκε ότι είχε τεθλασμένη κατασκευή (πλάτους 1-1,5 μ. και μήκους 200 μ. με νότια και δυτική κατεύθυνση).





Διαπιστώθηκε ότι η τάφρος σκάφτηκε και χρησιμοποιήθηκε από τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν μέσω της Φιλαδέλφειας της Μαγνησίας - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία" - κατέλαβαν το χωριό Buldan, στις 5 Ιουλίου 1920, και αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από την περιοχή με την μεγάλη αντεπίθεση της Τουρκίας.

Ο λέκτορας του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Pamukkale και επί κεφαλής των ανασκαφών, δρ. B. Duman είπε: «Ανακαλύφθηκαν επίσης διαφορετικά ευρήματα στα χαρακώματα, καθώς είναι πιο κοντά στην σημερινή εποχή. Ανάμεσά τους βρήκαμε σφαίρες από ορείχαλκο, φυσίγγια, μέρη τουφεκιών διαφόρων μεγεθών και διάφορα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που χρησιμοποιούσαν όσοι χρησιμοποιούσαν αυτές τις θέσεις για φαγητό και ποτό. Μεταξύ αυτών βρέθηκαν σε μεγάλους αριθμούς κονσέρβες με σαρδέλλες από την Πορτογαλία και κονσέρβες βοείου κρέατος από την Ουρουγουάη», είπε.



Ο κ. Duman εδήλωσε ότι υπήρχε ένας θάλαμος από πέτρα με ορθογώνια κάτοψη περίπου 21 τ.μ. ακριβώς πίσω από την τάφρο, και είπε: «Αυτά τα ερμηνεύσαμε ως καταφύγιο όσων χρησιμοποίησαν τα χαρακώματα. Σε αυτήν την περιοχή, η οποία έχει σόμπα στο κέντρο, βρέθηκαν επίσης πολλά εξαρτήματα λάμπας υγραερίου. Εκεί στεγάζονταν περίπου 8-10 άτομα».

ΠΗΓΗ: ΑΑ. Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.10.2023.



https://hellas-now.com/ta-mystika-ton-karyatidon-ti-symvolizoyn-ta-akrodachtyla/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια