ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ: «Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι…».





Της Μαίρης Καρρά

Ο Νεοκλής Σαρρής ήταν ένας πασίγνωστος Έλληνας, που με τις τεράστιες γνώσεις του στο θέμα της Τουρκίας συνέβαλε, ώστε να γνωρίσει και ο Ελληνικός λαός τι εστί Τουρκία. Ο Ακαδημαϊκός, Νομικός και Πολιτικός Νεοκλής Σαρρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 5η Μαΐου του 1940 και πέθανε στην Αθήνα την 19η Νοεμβρίου του 2011 από καρκίνο. ΄Ηταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Σπούδασε Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης και Αθηνών και Ψυχολογία στην Γενεύη. Αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης....
Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Σε ηλικία 20 ετών υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Η Κωνσταντινούπολη, η Ίμβρος και η Τένεδος, η Μικρά Ασία, η Θράκη, ο Πόντος και η Καππαδοκία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Οθωμανικό κράτος, η Τουρκία, η Γενοκτονία και η αναγνώριση, η Ελληνική κοινωνία και η συνέχεια του Ελληνισμού είναι τα θέματα για τα οποία είχε ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη άποψη και θέση, αλλά ταυτόχρονα άκουγε όπως όφειλε και οφείλει να κάνει κάθε επιστήμονας και άνθρωπος του μεγέθους του.
Η επιστημονική του κατάρτιση συνδυαζόταν με βαθιά ανθρώπινα και Ελληνικά συναισθήματα.
Πολλά από αυτά βέβαια που ανέδειξε τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έτυχαν ανάλογης αποδοχής της βαρύτητάς και της σπουδαιότητας, που τους είχε προσδώσει. Τι γίνεται άλλωστε σ’ αυτόν εδώ τον τόπο γνωστό και αποδεκτό στην ώρα του; Ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την Τουρκία αποτέλεσε τον Επιστήμονα και κυρίως τον άνθρωπο εκείνο, που συνέβαλλε με μοναδικό τρόπο, ώστε η γνώση για την γειτονική χώρα να γίνει Επιστήμη. Η Τουρκολογία στην Ελλάδα του οφείλει πολλά, όπως οφείλει πολλά και η μεγάλη κοινότητα των Κωνσταντινουπολιτών, στην οποία ήταν ο πρωταγωνιστής. Το φανερώνουν οι συνεχείς μνημονεύσεις της παρουσίας του, ακόμα λένε και γράφουν και θα λένε και θα γράφουν «αυτό έλεγε ο Σαρρής» ή «έτσι έπραττε ο Σαρρής».
Η αναγνώριση του ανθρώπου
και δασκάλου Νεοκλή Σαρρή, πέρασε από πολλές διακυμάνσεις και εμπόδια. Σήμερα πλέον είναι διαπιστωμένο ότι η εκτίμηση στο πρόσωπό του είναι ολοκληρωμένη στον πυρήνα του Ελληνικού λαού και στους στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας, παρά στην ελλαδική ομάδα που χρησιμοποιεί λαθραία τον τίτλο «ελίτ». Τα κείμενα, οι παρεμβάσεις και η δραστηριότητά του, έβαλαν το στίγμα τους σε πολλά κομμάτια της επιστημονικής και πολιτικής ανάλυσης για τεράστια ζητήματα, που αφορούν τον Ελληνισμό. Είναι όμως χαρακτηριστικό των ανθρώπων της εμβέλειας όπως η δική του, η αποδοχή να έρχεται από μη κύκλους και προσωπικότητες του συστήματος και του καθεστώτος, αλλά από τον Λαό. Την πρωτογενή πηγή Δικαίου και Αντικειμενικότητας.
Ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής έλεγε χαρακτηριστικά πως « η Τουρκία δεν έχει Ιστορία αλλά ποινικό μητρώο». Η εύστοχη αυτή ρήση επιβεβαιώνεται για μια φορά ακόμα σήμερα, που η Άγκυρα εκτελεί ένα ακόμα έγκλημα, που τυποποιείται στα πλαίσια του ορισμού της πολιτιστικής γενοκτονίας: Μετατρέπει ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς την Αγιά Σοφιά μας, που τελεί υπό την προστασία της UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος! Αν ζούσε σήμερα ο Σαρρής δεν θα τολμούσε η Το9υρκία ούτε να το σκεφτεί αυτό!
«Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι…» Τα προφητικά του λόγια, που έβγαιναν μέσα από την πολύ βαθειά του γνώση σε ό,τι αφορά το Τουρκικό Κράτος και την μεγάλη αγάπη του για την ΕΛΛΑΔΑ!
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/07/blog-post_9970.html





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια