Καθηγητής ΜΙΤ κρούει τον κώδωνα: “Στόχος η πλήρη αντικατάσταση των ανθρώπων”






Για ένα «δυστοπικό μέλλον» που θα περιλαμβάνει μία «κοινωνία δύο επιπέδων» με ένα μεγάλο μέρος αυτής να βρίσκεται στο «περιθώριο» μίλησε o καθηγητής Οικονομικών του MIT, Daron Acemoglu.

O ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που βιώνουμε και κόντρα σε όσους εμφανίζονται αισιόδοξοι και καθησυχαστικοί για την ανάπτυξη και εξάπλωσή της, εκείνος επισημαίνει τους κινδύνους που αφορούν άμεσα τους ανθρώπους, οι οποίοι για συγκεκριμένους είναι «ατελείς μηχανές» και πρέπει να «αντικατασταθούν».



«Οι πλούσιοι και ισχυροί έχουν κατακτήσει την πρόοδο σε όλη την ιστορία. Το έκαναν στον Μεσαίωνα, το κάνουν και τώρα» δηλώνει στη συνέντευξή του στο Spiegel.

Όπως υπογραμμίζει «η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στα χέρια της αφελούς τεχνοαισιοδοξίας».

Βάσει του εν λόγω αφηγήματος, «πρόκειται να μεταμορφώσει τα πάντα, και αν υπάρχουν κάποια προβλήματα, κάποιοι κίνδυνοι, αυτοί θα επιλυθούν».

«Ατελείς μηχανές»
Υποστηρίζει μάλιστα ότι η κυρίαρχη σκέψη στη Silicon Valley είναι πως οι άνθρωποι είναι «ατελείς μηχανές».

Υπάρχει τεράστια ζήτηση από τους εταιρείες τεχνολογίας για τέτοιες διατριβές, οι οποίες υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι είναι τόσο επιρρεπείς στο να κάνουν λάθη, που δεν μπορείς να τους εμπιστευτείς για σημαντικές εργασίες, σημειώνει και συνεχίζει: «Οι απλοί άνθρωποι είναι αναξιόπιστοι, εκτός φυσικά από λίγες ιδιοφυΐες. Για αυτό οι ιδιοφυΐες πρέπει να σχεδιάσουν τεχνολογίες για να ξεπεραστούν αυτές οι ατελείς μάζες, πολύ συχνά με αυστηρή παρακολούθηση των εργαζομένων ή απλώς αφαιρώντας καθήκοντα από ανθρώπινους υπαλλήλους».

Στην ερώτηση εάν ο απώτερος σκοπός είναι η πλήρης αντικατάσταση των ανθρώπων και όχι το να τους βοηθήσουμε, εξηγεί πως «δεν σκέφτονται όλοι στη Silicon Valley με αυτόν τον τρόπο», αλλά «σίγουρα είναι ένα πολύ δυνατό ρεύμα» […] «Με τη σωστή κατεύθυνση, η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να αποφέρουν τεράστια οφέλη. Αλλά στην πραγματικότητα, η Google, το Facebook και η Microsoft δεν ήταν φίλοι της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Είχαν ανταγωνιστές και τους σκότωσαν».

Ερωτηθείς γιατί τότε οι πολιτικοί έλαβαν σκληρότερα μέτρα εναντίον τους, λέει: «Οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν βάλει παρωπίδες. Πείθουν τον εαυτό τους ότι η αύξηση της ανισότητας είναι είτε αναπόφευκτη είτε εντάξει στο όνομα της προόδου…».

Ολοκληρώνοντας υπογραμμίζει πως εάν δεν αλλάξει κάτι, ένα τεράστιο μέρος του ενεργού πληθυσμού θα βρεθεί στο περιθώριο, «το μέλλον μας θα είναι πολύ δυστοπικό». «Αυτό θα δημιουργούσε μια κοινωνία δύο επιπέδων. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποφύγουμε».

in.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια