Ο Υδραυλικός Τηλέγραφος και τα Sms του Αινεία




Ο Υδραυλικός Τηλέγραφος και τα Sms του Αινεία του Τακτικού...350 π.Χ.

Η διορατική εφεύρεση του Αινεία του Τακτικού, ο οποίος ανακάλυψε την πρώτη μέθοδο υπεραστικής επικοινωνίας, την «συσκευή» αποστολής αρχαίων sms!. Συγγραφέας στρατιωτικών έργων. Είχε συγγράψει ένα ογκώδες βιβλίο με τον τίτλο Περί στρατηγικής υπομνήματα, όπου απαριθμούνται όλες οι προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται και όλα τα τεχνάσματα και στρατηγήματα που πρέπει να εφαρμόζονται για να παραπλανηθεί ο εχθρός. Ο συγγραφέας, που πρέπει να έγραψε το έργο του μετά το 360 π.Χ., χρησιμοποιεί την αττική διάλεκτο και παραθέτει αποσπάσματα από τον Θουκυδίδη και την Ανάβαση του Ξενοφώντα.
Το Εγχειρίδιον Τακτικής, που διασώζεται σήμερα αποτελεί τμήμα του βιβλίου Περί στρατηγικής υπομνήματα. Η ανάγκη για ταχεία μετάδοση πολλαπλών και διαφορετικών μηνυμάτων οδήγησε τον Αινεία στην κατασκευή του υδραυλικού τηλέγραφου (4ος αιώνας π.Χ.), μιας εκπληκτικής υδραυλικής συσκευής με την χρήση του νερού, που απαιτούσε τη χρήση ενός μόνο πυρσού για την μετάδοση προσυμφωνημένων μηνυμάτων. Ο υδραυλικός τηλέγραφος, μπορούσε να μεταφέρει «έτοιμα μηνύματα», γρήγορα σε μεγάλες αποστάσεις.


Ο Αρκάδας στρατηγός ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε και έγραψε έναν οδηγό για τις στρατιωτικές επικοινωνίες, καθώς θεωρούσε ότι η οι δάδες δεν επαρκούσαν σε καιρό πολεμικών συγκρούσεων. Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν λεπτομέρειες στο μήνυμα, καμία περιγραφή, και ο χρόνος που χανόταν ήταν πολύτιμος. Έτσι, ανέπτυξε τον αποκαλούμενο υδραυλικό τηλέγραφο, δηλαδή έναν μηχανισμό μετάδοσης προσυμφωνημένων μηνυμάτων σε μια προσπάθεια να προσπεράσει όλα τα εμπόδια. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την ταχεία μεταφορά μηνυμάτων στην αχανή αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πώς λειτουργούσε
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια