Έχετε αρχίσει να τρέχετε; Αυτά είναι τα 5 συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε




Όλοι οι δρομείς κάνουν λάθη κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Τις περισσότερες φορές επαναλαμβάνονται, δυστυχώς, τα ίδια λάθη. Η καλή, όμως, πλευρά λέει ότι μέσα από αυτά μπορεί να μάθει κάποιος να μην τα επαναλάβει στο μέλλον. Η Ελευθερία Ζαπαντιώτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλήτρια στίβου, μας επισημαίνει μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στο τρέξιμο καθώς και το πώς θα αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς.
1. Λάθος παπούτσια

Το πρόβλημα: Παλιά αθλητικά ή μη κατάλληλα για τρέξιμο παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα πόδια και όχι μόνο.

Η λύση: Επιλέξτε αθλητικά παπούτσια ζητώντας τη γνώμη των ειδικών στα καταστήματα αθλητικών ειδών. Ένα πελματογράφημα θα βοηθήσει στη σωστή επιλογή. Αφού επιλέξετε το σωστό ζευγάρι, φροντίστε να το αλλάζετε κάθε 350-400 χιλιόμετρα διότι η φθορά θα μειώσει την απορρόφηση κραδασμών και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.
2. "Πολύ και συχνά"


Το πρόβλημα: Πολλοί δρομείς, ειδικά οι καινούργιοι, κάνουν το λάθος του "πολύ". Είναι τόσο ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι με το τρέξιμο που τρέχουν για πολλή ώρα, γρήγορα αλλά και συνέχεια. Επίσης, συμμετέχουν συνεχώς σε αγώνες χωρίς να έχουν την κατάλληλη υποδομή. Νομίζουν ότι το "παραπάνω είναι το καλύτερο". Σαν αποτέλεσμα, τραυματίζονται είτε στα γόνατα είτε σε άλλα σημεία του σώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις απογοητεύονται και δεν έχουν πλέον το ίδιο ενδιαφέρον με πριν.

Η λύση: Να είστε πάντα συγκρατημένος στο πόσο συχνά, πόσο μακριά και πόσο πολύ θα τρέξετε, ειδικά στο ξεκίνημα. Αυξήστε σταδιακά τα χιλιόμετρα, με ρυθμό έως 10% την εβδομάδα. Για τους αρχάριους ή για όσους έχουν αφήσει για καιρό τις προπονήσεις, το περπάτημα αρχικά και στη συνέχεια οι σταδιακές εναλλαγές περπάτημα/τρέξιμο είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Μια βασική συμβουλή:
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια