«Φέτος να μην καίτε ξύλα στο τζάκι ευνοεί την μετάδοση του κορωνοϊού» – Ας πεθάνουμε από το κρύο…



Για το νέο αρνητικό ρεκόρ των 865 κρουσμάτων κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είμαστε στο κακό σενάριο, έχει αρχίσει να κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας που λέγαμε ότι υπήρχε μέχρι τις 21
Οκτωβρίου με δεδομένο τον καιρό και μία σειρά από παράγοντες μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να είχαμε τιθασεύει την πανδημία», σημείωσε.

Όπως είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ μιλώντας στο OPEN TV, το «μάσκες παντού» μπορεί ακόμη να λειτουργήσει θετικά εξηγώντας ότι αυτό είναι «τα 200 κρούσματα μέχρι το τέλος του Νοέμβρη».

Συνεχίζοντας ότι κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι με την ίδια συμπεριφορά και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα τα κρούσματα την ημέρα «μπορεί να φτάσουν γύρω στα 1.400 περίπου μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και πολύ πάνω από 2.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, μέχρι τα Χριστούγεννα». Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι οι θάνατοι που προβλέπει το μοντέλο αυτοί τη στιγμή είναι «γύρω στους 900 συνολικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και γύρω στους 1.800 μέχρι το τέλος της χρονιάς».



Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ αν επιβληθεί το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού, η αποσυμφόρηση
θα είναι πάρα πολύ σημαντική. Σε περίπτωση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου προβλέπει ότι τα καθημερινά κρούσματα θα πέσουν γύρω στα 170 κρούσματα την ημέρα.

«Να μην κάψουμε φέτος ξύλα για τη θέρμανση»

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης τόνισε πως φέτος τον χειμώνα δεν θα πρέπει να προτιμήσουμε τα τζάκια για τη θέρμανσή μας, καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι ο ιός είναι αερομεταφερόμενος και εξήγησε: «Η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια ρύπανσης επιτείνει τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ιό σε ευπαθείς ομάδες.

Μεγαλώνει τη θνητότητα αποδεδειγμένα από επιδημιολογικές μελέτες στο Χάρβαρντ και όχι μόνο. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε μια φορά φέτος την έκκληση των σωματιδίων από παντού, να μην πάρουμε το αυτοκίνητο αν θέλουμε να πάμε κάπου κοντά, και να μην κάψουμε ξύλα για θέρμανση τον χειμώνα. Εδώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι με την έννοια της επιδότησης».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η καύση ξύλων «θα επιδεινώσει τη πιθανότητα μετάδοσης από τη μια μεριά την έκθεση σε σωματίδια που μας κάνουν πιο ευπαθείς και πιο ευάλωτους και ταυτόχρονα βελτιώνει, μεγαλώνει τη δυνατότητα μετάδοσης σε μεγαλύτερη απόσταση και σε περισσότερο χρόνο του κορωνοϊού».

pronews.gr

https://katohika.gr/ellada/fetos-na-min-kaite-ksyla-sto-tzaki-evnoei-tin-metadosi-tou-koronoiou-as-pethanoume-apo-to-kryo/?fbclid=IwAR002wqNi0NGIN4W2dw9oNkTp3tMqge76xOytYkb7f6DHuGOwS4wY2y9p4M


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια