ΑΜ ΠΩΣ! ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ της Ευρώπης ακύρωσε πρόστιμο 13 δισ. ευρώ (για φόρους) στην Apple...




Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρώπης απέρριψε την εντολή της ΕΕ στην Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία, κάτι που αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ να λάβει μέτρα κατά των γενναιόδωρων φορολογικών συμφωνιών.

Στην εντολή της πριν από τέσσερα χρόνια,
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Apple ωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια μέσω δύο ιρλανδικών φορολογικών αποφάσεων, με τις οποίες μειωνόταν τεχνητά το φορολογικό βάρος της για περισσότερο από δύο δεκαετίες – έως και σε μόλις 0,005% το 2014. Η Ιρλανδία, η οποία είχε προσβάλει δικαστικά την εντολή αυτή, χαιρέτισε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

«Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την επίμαχη απόφαση, επειδή η Κομισιόν δεν κατάφερε να δείξει στο αναγκαίο νομικό επίπεδο ότι υπήρξε πλεονέκτημα για τους σκοπούς του άρθρου 107(1) TFEU1», έκριναν οι δικαστές, αναφερόμενοι στους κανόνες για τον ανταγωνισμό. Η ήττα για την Ευρωπαία Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ μπορεί να εξασθενήσει ή να καθυστερήσει εκκρεμείς υποθέσεις, όπως αυτές που αφορούν σε συμφωνίες της Ikea και της Nike με την Ολλανδία καθώς και τη συμφωνία της Huhtamaki με το Λουξεμβούργο.


Η Βεστάγκερ, η οποία είχε κάνει την λήψη φορολογικών μέτρων κεντρικό άξονα της πολιτικής της, είδε το ίδιο δικαστήριο να ανατρέπει πέρυσι την απαίτησή της για την καταβολή από τη Starbucks του ποσού των 30 εκατ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στην Ολλανδία. Σε μία άλλη περίπτωση, το δικαστήριο ανέτρεψε επίσης την απόφασή της κατά ενός βελγικού φορολογικού πλαισίου για 39 πολυεθνικές εταιρείες.

Αν και τα 14 δισ. ευρώ – μαζί με τους τόκους – θα είχαν καλύψει σε μεγάλο βαθμό την τρύπα που προκάλεσε ο κορονοϊός στα δημόσια οικονομικά της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο έκανε ένσταση κατά της εντολής της Κομισιόν μαζί με την Apple, επειδή ήθελε να προστατεύσει το καθεστώς χαμηλής φορολογίας της χώρας.

«Η Ιρλανδία ήταν ανέκαθεν σαφής ότι δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για τις δύο εταιρείες της Apple. Το σωστό ποσό… χρεώθηκε με βάση τους ιρλανδικούς φορολογικούς κανόνες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η χώρα έκανε έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ «στη βάση ότι η Ιρλανδία δεν χορήγησε καμία κρατική βοήθεια» και η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στηρίζει την άποψη αυτή.

Ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει ισχυρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ότι δεν δέχθηκε τα χρήματα, τα οποία θα κάλυπταν τουλάχιστον το μισό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, το οποίο προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 10% του ΑΕΠ φέτος. Η ηττημένη πλευρά μπορεί να κάνει έφεση στο Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο είναι το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.


ΠΗΓΗ
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/07/13-apple.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια