Οι ειδικοί προειδοποιούν: Προσοχή στα chatbot AI !




Εκατομμύρια άνθρωποι δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με chatbots τεχνητής νοημοσύνης - ένα πρόβλημα που οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες αναφέρει το politico.






Η προειδοποίηση για αύξηση των bots AI που έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύξουν μια σχέση με τους χρήστες έρχεται σε μια αξιολόγηση που κυκλοφόρησε την Τρίτη σχετικά με την πρόοδο και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι σύντροφοι της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξηθεί ραγδαία σε δημοτικότητα, με ορισμένες εφαρμογές να φτάνουν σε δεκάδες εκατομμύρια χρήστες», σύμφωνα με την αξιολόγηση δεκάδων ειδικών, κυρίως ακαδημαϊκών — που ολοκληρώθηκε για δεύτερη φορά στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας που ξεκίνησε από παγκόσμιους ηγέτες το 2023.

Εξειδικευμένες συνοδευτικές υπηρεσίες όπως το Replika και το Character.ai έχουν αριθμό χρηστών σε δεκάδες εκατομμύρια — με τους χρήστες να αναφέρουν διάφορους λόγους, όπως διασκέδαση και περιέργεια, καθώς και για να ανακουφίσουν τη μοναξιά, αναφέρει η έκθεση.

Αλλά οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναζητήσουν συντροφιά από εργαλεία γενικής χρήσης όπως το ChatGPT του OpenAI, το Gemini της Google ή το Claude της Anthropic.





«Ακόμη και τα συνηθισμένα chatbots μπορούν να γίνουν σύντροφοι», δήλωσε ο Yoshua Bengio, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης International AI Safety. Ο Bengio θεωρείται μία από τις κορυφαίες φωνές στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη. «Στο σωστό πλαίσιο και με αρκετές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του χρήστη και της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να αναπτυχθεί μια σχέση», είπε.

Ενώ η αξιολόγηση αναγνωρίζει ότι τα στοιχεία σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις των συντρόφων είναι ανάμεικτα, «ορισμένες μελέτες αναφέρουν μοτίβα όπως αυξημένη μοναξιά και μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ συχνών χρηστών», αναφέρει η έκθεση.

Η προειδοποίηση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου δεκάδες νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πίεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα περιορισμού των συνοδευτικών υπηρεσιών βάσει του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπό τους στην ψυχική υγεία.

«Μπορώ να δω στους πολιτικούς κύκλους ότι η επίδραση αυτών των συντρόφων τεχνητής νοημοσύνης στα παιδιά, ειδικά στους εφήβους, είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή», είπε ο Bengio.

Οι ανησυχίες τροφοδοτούνται από τη συκοφαντική φύση των chatbots, τα οποία στοχεύουν να είναι χρήσιμα για τους χρήστες τους και να τους ευχαριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να μας κάνει, την άμεση στιγμή, να νιώθουμε καλά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα προς το συμφέρον μας», είπε ο Bengio. Υπό αυτή την έννοια, η τεχνολογία έχει παρόμοιες παγίδες με τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε.

Ο Bengio είπε ότι αναμένει ότι θα εισαχθούν νέοι κανονισμοί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ωστόσο, απώθησε την ιδέα της εισαγωγής ειδικών κανόνων για τους συντρόφους της τεχνητής νοημοσύνης και υποστήριξε ότι ο κίνδυνος πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω οριζόντιας νομοθεσίας που αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους ταυτόχρονα.

Η έκθεση International AI Safety έρχεται πριν από την παγκόσμια σύνοδο κορυφής που ξεκινά στις 16 Φεβρουαρίου, μια ετήσια συγκέντρωση για τις χώρες για να συζητήσουν τη διακυβέρνηση της τεχνολογίας που φέτος πραγματοποιείται στην Ινδία.

Η έκθεση της Τρίτης απαριθμεί την πλήρη σειρά κινδύνων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, των σεξουαλικών deepfakes που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού βιολογικών όπλων.

Ο Bengio προέτρεψε τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσουν την εσωτερική τους τεχνογνωσία στην τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουν τον μακρύ κατάλογο των πιθανών κινδύνων.
https://www.hellas-now.com/2026/02/chatbot-ai.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια