Άρχισε να πέφτει η τουρκική λίρα μόλις έφτασαν οι S-400 στην Τουρκία




Επι τουρκικού εδάφους βρίσκεται πλέον το πρώτο φορτίο με τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και με το υπουργείο Άμυνας να το επισημοποιεί δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο και τις πρώτες φωτογραφίες από την άφιξη, όπου φαίνονται μερικά φορτηγά, όπως και ένα βαρύ φορτηγό που μεταφέρει τμήμα του συστήματος.


Ωστόσο η προσγείωση του ρωσικού αεροσκάφους σήμανε κόκκινο συναγερμό στο αμερικανικό Πεντάγωνο το οποίο ανακοίνωσε πως ανώτεροι αμυντικοί αξιωματούχοι θα ενημερώσουν
τους δημοσιογράφους για την απάντηση του Πενταγώνου στην παραλαβή από την Τουρκία ενός προηγμένου ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος.

Δείτε βίντεο με την άφιξη του αεροσκάφους που τους μετέφερε


Οι S-400 έρχονται – Η τουρκική λίρα υποχωρεί

Την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα υποχωρούσε καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πιθανές αμερικανικές κυρώσεις, την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται ήδη σε κακή κατάσταση. «Καθώς αρχίσαμε να βλέπουμε τις ειδήσεις για τους S-400 στην Τουρκία, τότε είναι που ξεκίνησε το ξεπούλημα στη λίρα», δήλωσε ο Κριστιάν Μάτζιο, επικεφαλής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στη TD Securities.

Ο αναλυτής έκανε επίσης λόγο για πιθανές αντιξοότητες από τις κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα για τις «παράνομες» εξορυκτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου. «Εάν θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση για την Τουρκία και τα έργα της μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, μια σειρά από κοινές πρωτοβουλίες θα μπει στον πάγο», δήλωσε ο Μάτζιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ-Έσπερ

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «ανέβαλε επ’ αόριστον» την ενημέρωση που επρόκειτο να κάνουν κορυφαίοι αμυντικοί αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους για την παραλαβή από την Τουρκία του προηγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας
Μαρκ Έσπερ είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 λεπτών με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ με τον οποίο συζήτησε την αγορά αυτή.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ακάρ είπε στον Έσπερ ότι η τουρκική κυβέρνηση αξιολογεί ακόμη την προσφορά να αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot. Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε επίσης ότι η αγορά των S-400 δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι η Άγκυρα αλλάζει στον στρατηγικό προσανατολισμό της. Πρόσθεσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί ούτε τις δύο χώρες, ούτε το ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μια αμερικανική στρατιωτική ομάδα θα σταλεί κατεπειγόντως στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη Συρία.

Πάντως, στις 26 Ιουνίου ο Έσπερ είχε δηλώσει στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα προηγμένα μαχητικά F-35. «Είμαστε ενήμεροι για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία. Η στάση μας όσον αφορά τα F-35 δεν έχει αλλάξει και θα μιλήσω με τον Τούρκο ομόλογο μου Ακάρ» είπε ο Αμερικανός υπουργός.

https://hellas-now.com/toyrkiki-lira-molis-eftasan-oi-s-400-stin/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια