Ο Μπόρις Τζόνσον νέος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Ο νέος βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον AP


Εξασφάλισε τις ψήφους 92.153 μελών του Συντηρητικού Κόμματος έναντι 46.656 ψήφων που κέρδισε ο αντίπαλός του και υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Ο Τζόνσον έχει υποσχεθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία έως τον Οκτώβριο.




Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την εσωκομματική ψηφοφορία στο Συντηρητικό Κόμμα αφού είναι ο νέος επικεφαλής του.

Ετσι, θα γίνει ο νέος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.






Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος ηγέτης των Τόρις και της Μεγάλης Βρετανίας έλαβε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 που έλαβε ο Τζέρεμι Χαντ, στην ψηφοφορία του Συντηρητικού κόμματος

Ηδη η νυν Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι του έστειλε τα συγχαρητήριά της και τόνισε ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξή της "για να μείνει μακριά από την Πρωθυπουργία ο Τζέρεμι Κόρμπιν".

Ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις λέγοντας ότι ήταν τιμή να είμαι μέλος της κυβέρνησής της και την ευχαρίστησε με τη σειρά του θερμά την απερχόμενη Πρωθυπουργό.
Τα νέα του Πρωθυπουργικά καθήκοντα ο Τζόνσον θα τα αναλάβει την Τετάρτη όταν θα λάβει χώρα και η σχετική διαδικασία.
Στην πρώτη του ομιλία με την ευρεία νίκη του ο Τζόνσον τόνισε ότι "έχει έρθει η ώρα για δουλειά αφού η εκλογή τελείωσε. Σε όσους αμφισβητούν, λέω ότι θα ενεργοποιήσουμε αυτή τη χώρα μαζί με την ομάδα που ετοιμάζω".
Είναι σαφές, και ότι έχει πει ουκ ολίγες φορές ότι ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός είναι θερμός υποστηρικτής του Brexit στο οποίο άλλωστε έχει χτίσει την πολιτική του καριέρα τα τελευταία χρόνια.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η νίκη του Τζόνσον οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου. Σε ανύποπτο χρόνο όμως ο νέος ηγέτης της χώρας υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου.
Αντίδραση των Εργατικών
Αμέσως υπήρξε και η πρώτη αντίδραση του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος είπε ότι 
"ο κ. Τζόνσον εξασφάλισε λιγότερες από 100.000 ψήφους υποσχόμενος φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους και παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως φίλο των τραπεζιτών. Ωθεί σε ένα καταστροφικό brexit χωρίς συμφωνία. Αυτό σημαίνει περικοπές στις θέσεις εργασίες και πιο ακριβές τιμές στα καταστήματα".
Ο επικεφαλής της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση για το Brexit έσπευσε να πει-μέσω twitter- ότι ανυπομονεί να εργαστεί με τον Τζόνσον έτσι ώστε να υπάρξει ένα brexit με συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ενθουσιώδες ήταν το tweet υποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τόνισε ότι ο Τζόνσον "θα είναι καταπληκτικός!"
Ο Τζόνσον -γνωστός για τη φιλοδοξία του, τα ακατάστατα ξανθά μαλλιά του, τον τρόπο που αγορεύει και τις ελλιπείς γνώσεις του σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της πολιτικής- αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια από τις πλέον ταραχώδεις συγκυρίες στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.https://www.news247.gr/kosmos/o-mporis-tzonson-neos-prothypoyrgos-tis-megalis-vretanias.7477723.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια