18 Ιουνίου 2019

Είναι η 4ήμερη εργασία το μέλλον;

Ενώ στην Ελλάδα και την ΕΕ στο όνομα της δήθεν παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, γίνεται κουβέντα για την αύξηση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας αλλά και των εβδομαδιαίων ημερών εργασίας, οι ηγέτες που βλέπουν πραγματικά μπροστά διαβλέπουν πως το μέλλον ανήκει στην τετραήμερη εργασία.

Οι νέες τεχνολογίες
κάνουν την εργασία λιγότερο σκληρή και την αγορά εργασίας παγκόσμια. Οι εργοδότες που επωφελούνται από αυτά, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να προβούν σε παραχωρήσεις και ανταλλάγματα προς τους υπαλλήλους τους, είπε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev.

«Είναι πιθανό το μέλλον να περιέχει ως θεμέλιο λίθο για τους εργαζόμενους την τετραήμερη εβδομάδα» είπε ο Ρώσος Πρωθυπουργός.

Ο Dmitry Medvedev είπε πως το να αμείβονται με τον ίδιο μισθό οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα να εργάζονται λιγότερες ώρες, δεν σημαίνει πως οι εργοδότες θα ζημιώνονται, ούτε θα ζημιώνονται και οι εθνικές οικονομίες.

Όταν καθιερώθηκε το 8ωρο το 1926, ο Henry Ford συμφώνησε στις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας στα εργοστάσιά του, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραγωγική έκρηξη.

Σε πιλοτικά προγράμματα βρέθηκε πως το ίδιο συμβαίνει όταν καθιερώνεται η τετραήμερη εργασία, πρόσθεσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός και τόνισε πως η τετραήμερη εργασία θα βοηθήσει στην λύση προβλημάτων όπως
η εργασιακή κόπωση, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιέλαβε στις ασθένειες μόλις τον περασμένο μήνα.

Μιλώντας στην 108η διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην Γενεύη, ο Dmitry Medvedev είπε πως τα έθνη θα πρέπει να προβούν σε μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά, εξαιτίας της τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, εντός της επόμενης δεκαετίας, η αυτοματοποίηση ίσως αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά. Η εξάπλωση του ευρυζωνικού διαδικτύου κάνει την εργασία από το σπίτι δυνατή για ανθρώπους που ζουν στην άλλη άκρη του πλανήτη σε σχέση με την εταιρεία για την οποία εργάζονται.

Ο Dmitry Medvedev είπε πως είναι προς το συμφέρον των εταιρειών και των κυβερνήσεων να σκεφτούν πως θα εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές, ειδάλλως ίσως βρεθούν προ μαζικών διαδηλώσεων και εξεγέρσεων από τον άνεργο πληθυσμό.

Στη Νέα Ζηλανδία, στην οποία εφαρμόστηκε η τετραήμερη εργασία, το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η παραγωγικότητα κατά 20%.

Στη Σκωτία, η εταιρεία που εφάρμοσε την τετραήμερη εργασία διαπίστωσε αύξηση στην παραγωγικότητα κατά 30%.

Εκτός από την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία η 6ωρη ημερήσια εργασία και η ταυτόχρονη καθιέρωση 2 βαρδιών, ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν 12 ώρες ημερησίως, πιθανότατα θα έφερνε αύξηση στην παραγωγικότητα, αύξηση στις πωλήσεις και μείωση της ανεργίας. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε δραστηριότητες που απαιτούν περισσότερο χρόνο από όσο αφήνει η πενθήμερη εργασία και το οκτάωρο.


Με πληροφορίες από τα RT και Guardian

CosmoStatusΤο διαβάσαμε από το: Είναι η 4ήμερη εργασία το μέλλον; http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2019/06/4_97.html#ixzz5r5VVQUE3

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου