Θέμα Ιμίων επαναφέρει ο Τσαβούσογλου – Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλά για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο




Τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών»
στο Αιγαίο έφερε ξανά στο προσκήνιο η Άγκυρα με προκλητικές τοποθετήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τουρκική εθνοσυνέλευση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν και ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς των βραχονησίδων στο Αιγαίο δεν διέπεται από καμία διεθνή συνθήκη και για το λόγο αυτό υπάρχει αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
Ο Μ. Τσαβούσογλου, τόνισε ότι «το καθεστώς των βραχονησίδων, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για διαφωνίες με την Ελλάδα, δεν καθορίζεται επακριβώς ούτε στη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, ούτε στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947».

Είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο στάτους
κβο αυτών των βραχονησίδων από την κρίση των Ιμίων το 1996 και μετά. Αλλά εξαιτίας των βραχονησίδων, υπάρχει ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό, υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, η οποία εξαπολύει βέλη ισχυριζόμενη ότι αυτές οι νησίδες έχουν «χαριστεί» στην Ελλάδα.

«Εκείνη την περίοδο και μετά την κρίση, ο Ισμαήλ Τζεμ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτά τα ζητήματα, είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. Εάν τώρα προσπαθείτε να "στριμώξετε" στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας. Τόσο το Γενικό Επιτελείο μας, όσο και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η βουλή, αν θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα το κάνουμε μετά χαράς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε προκλητικός μιλώντας και για το Κυπριακό,
υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν συνεργάστηκε με τις προσπάθειες της Τουρκίας για επίτευξη συμφωνίας» και προειδοποίησε όλους όσοι μιλούν για «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα», ότι πρέπει «να ξυπνήσουν από το όνειρο». Σημειώνοντας ότι η θέση της Τουρκίας παραμένει ξεκάθαρη στη γεώτρηση υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι ξεκινούν οι γεωτρήσεις με τα πλοία της Τουρκίας, σε περιοχές που η Άγκυρα έχει καταχωρήσει ως δική της ΑΟΖ στα ΗΕ. «Πλέον έχουμε και εμείς γεωτρύπανα. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, αλλά με τα πλοία μας και τους γενναίους στρατιώτες μας λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε εκεί τα αναγκαία μέτρα», σημείωσε.
http://www.pontos-news.gr/article/188142/thema-imion-epanaferei-o-tsavoysogloy-o-toyrkos-ypex-mila-gia-gkrizes-zones-sto?fbclid=IwAR2IQ6XnQ8McnL2gg5QjC7tdbRmIsGo6Wbsv1ei9krFZLxaTBJll7YwqxSk

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια