Το εθνικό συμφέρον ονόμασε τα μέρη όπου ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να αρχίσει






Οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν πολεμήσει μεταξύ τους από το 1945, γράφει το National Interest (εθνικό συμφέρον), αλλά η δυνατότητα μιας τέτοιας σύγκρουσης δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί εντελώς. Ο Robert Farlin, ο συντάκτης του άρθρου, πιστεύει ότι οι ηγέτες του κόσμου μπορεί να κάνουν λάθος στην εκτίμησή τους για τον «κίνδυνο» της σύγκρουσης και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την αύξηση

των εντάσεων
σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με Farlin, το πιο επικίνδυνο από αυτά τα μέρη είναι η θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Ουκρανία, ο Περσικός κόλπος και την Κορεατική χερσόνησος.
Ο κόσμος δεν έχει δει τους πολέμους μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων από 1945, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ήταν στο χείλος της ένοπλης σύγκρουσης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, σύμφωνα με το άρθρο του εθνικού συμφέροντος, αλλά τώρα ότι η δύναμη της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται και « η Ρωσία απορρίπτει τους κανόνες της διεθνούς τάξης, οπότε «η σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων δεν είναι πλέον ένα μη ρεαλιστικό σενάριο.


Ο συντάκτης του άρθρου, Robert Farlin, ένας επισκέπτης καθηγητής στο Πολεμικό κολέγιο του Αμερικανικού στρατού, παραθέτει πέντε από τις πιο επικίνδυνες θέσεις για να προκληθεί η σύγκρουση. Η πρώτη στον κατάλογο είναι η θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία έχει γίνει το κέντρο της Αμερικανικής- Κινέζικης εμπορικής σύγκρουσης.
Μέχρι στιγμής, η αντιπαράθεση έχει περιοριστεί στην ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων, δασμών και άλλων εμπορικών κυρώσεων, αλλά πρόσφατα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν κλιμακώσει την διαμάχη με τη σύλληψη της Οικονομικής Διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας Huawei. Η Κίνα απάντησε με την ανάληψη δράσης κατά των Καναδών πολιτών και των Αμερικανικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα συνειδητοποιούν ότι οι εμπορικές σχέσεις τους είναι σε σημαντικό κίνδυνο και μια σύγκρουση δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε ένας από αυτούς μπορεί να αποφασίσει να «βγάλει τα γάντια.»

Το επόμενο επικίνδυνο μέρος, είπε ο συγγραφέας, είναι η Ουκρανία. Ο Farlin γράφει ότι ο κόσμος την θυμήθηκε μετά το περιστατικό στο στενό του Kerts, όταν δύο Ουκρανικά πλοία δέχθηκαν επίθεση και αιχμαλωτίστηκαν. Ανεξάρτητα από το ποιος προκάλεσε το περιστατικό, έχει αναθερμάνει την σιγοβράζουσα σύγκρουση. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται πολύ για την αλλαγή του status quo στην πορεία προς τις εκλογές της Ουκρανίας: υποσχόμενη να αφήσει αμετάβλητη την τρέχουσα ισορροπία εξουσίας, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσει αβεβαιότητα. Σε μια τέτοια κατάσταση, δεδομένης της τεταμένης σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, η παραμικρή αλλαγή θα μπορούσε να αναστατώσει την εύθραυστη ισορροπία και να βυθίσει την Ανατολική Ευρώπη στο χάος.

Ο άλλος τομέας έντασης για τον Farlin είναι ο Περσικός κόλπος. Σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη πολιτική και στρατιωτική κρίση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει κοινός τόπος. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν το Ιράν, το τέλος του πολέμου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί, και παρόλο που η πυρκαγιά του εμφυλίου πολέμου στη Συρία έχει υποχωρήσει , η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βοηθούν τους τοπικούς συμμάχους τους.






Οποιαδήποτε σιγοβράζουσα σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει , τονίζει ο Farlin. Η περιοχή μπορεί να αποσταθεροποιηθεί λόγω της πολιτικής αναταραχής στο Ιράν, τις εντάσεις μεταξύ Κούρδων, Τούρκων, Σύριων και Ιρακινών, ή του απρόβλεπτου ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έχει ήδη δείξει την προθυμία του να αναλάβει κινδύνους. Οποιαδήποτε αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση στην οποία θα συνταχθεί η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμη και η Κίνα.

Η τελευταία στον κατάλογο είναι η Κορεατική χερσόνησος: ο συντάκτης τονίζει ότι το επίπεδο της τριβής έχει μειωθεί σημαντικά πρόσφατα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Βόρεια Κορέα δεν έχει σταματήσει ή ακόμη και επιβραδύνει την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Οι βοηθοί του Ντόναλντ Τραμπ το γνωρίζουν αυτό. Σε μια τέτοια κατάσταση, η σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε γρήγορα να επιδεινωθεί και πάλι. «Η Κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι η Κίνα και η Ιαπωνία δεν συμφωνούν πλήρως με τη συμφιλίωση μεταξύ της Νότιας Κορέας και του βόρειου γείτονά της με πυρηνικά όπλα. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση στη χερσόνησο είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό, τι πιστεύουν οι αισιόδοξοι.

Ο Robert Farlin γράφει ότι οι μεγάλες δυνάμεις εστιάζουν συνήθως τις διπλωματικές προσπάθειές τους στις συγκρούσεις που θεωρούνται σημαντικές, αλλά μπορούν να κάνουν τα λάθη στις εκτιμήσεις τους.
«Λιγότερο σημαντικό κατά την άποψη τους,» είναι ότι δίνεται λιγότερη προσοχή στην αντιπαράθεση και κινδυνεύουν να κλιμακωθούν σε μια μεγάλη σύγκρουση πριν κανείς καταλάβει τι συμβαίνει. Ως εκ τούτου, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει σε ένα εντελώς απροσδόκητο μέρος.

Εν κατακλείδι, ο συγγραφέας γράφει ότι ο κόσμος είναι απίθανο να είναι πιο επικίνδυνη από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, η παρακμή της Αμερικανικής στρατιωτικής ηγεμονίας και η παγκόσμια παγκόσμια τάξη δείχνουν ότι το εγγύς μέλλον είναι πιο επικίνδυνο από το πρόσφατο παρελθόν.

https://russian.rt.com
tokoutsavaki

greek-dutch-truth

https://katohika.gr/katohika/to-ethniko-symferon-onomase-ta-meri-opou-o-3os-pagkosmios-polemos-tha-mporouse-na-archisei/?fbclid=IwAR3kDeJeBXW7qhaPQF3ldkPOiGTOk6_xH55Ft9ISse78-JVTem0PJnPKNJY

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια