Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα, από την οποία έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Ορη, έρχεται ξανά στην επιφάνεια η πρόθεση που είχε ιδιωτική εταιρία να κάνει εξορύξεις βωξίτη στην περιοχή, αν και πέρυσι είχε απορριφθεί η άδεια που ζήτησε για να ξεκινήσει δοκιμαστικά τις δραστηριότητές της.
Η πρόσφατη φωτιά «ξύπνησε» εκ νέου τους φόβους των κατοίκων, που αντιτίθενται στις εξορύξεις, οι οποίοι είχαν εδώ και καιρό προειδοποιήσει ακόμα και για το ενδεχόμενο εμπρησμού στην περιοχή, η οποία -όπως λένε-
θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της εν λόγω εταιρίας.
Οπως λέει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εναντίον της λειτουργίας ορυχείων βωξίτη στα Μέγαρα και δημοτικός σύμβουλος της περιοχής Γιάννης Μιχάλαρος, «στην εν λόγω εταιρία είχε παραχωρηθεί από το 1935 μια έκταση 50.000 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα Γεράνεια Ορη. Ξαφνικά το 2016 κατέθεσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ξεκινήσει δοκιμαστικές εξορύξεις βωξίτη στην περιοχή με απώτερο σκοπό να προχωρήσει σε περαιτέρω εκμετάλλευση, σε περίπτωση που έβρισκε επαρκείς ποσότητες του πετρώματος».
Από την πρώτη στιγμή η δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα και ξεκίνησαν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να «μπλοκάρουν» τις καταστροφικές -όπως λένε- δραστηριότητες της εταιρίας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς βωξίτη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι κινητοποιήσεις στα αρμόδια όργανα που είχαν στα χέρια
τους τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και οι συνεχείς παρεμβάσεις και τα υπομνήματα που επέδωσαν σε κυβερνητικά στελέχη είχαν αποτέλεσμα.
Τον Οκτώβριο του 2017 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με ομόφωνη απόφασή του σταμάτησε τις «ορέξεις» της εταιρίας, ενώ την ίδια στιγμή ακόμα και κυβερνητικά χείλη είχαν καθησυχάσει τους κατοίκους λέγοντάς τους ότι τα Γεράνεια Ορη θα παρέμεναν άθικτα.
Μέχρι που η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή φούντωσε ξανά τα σενάρια. «Εχουμε κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο που έχει λειτουργήσει η εταιρία παλιότερα σε άλλες περιοχές που έχουν βωξίτη, για παράδειγμα στην περιοχή της Γκιώνας. Και για την Κινέτα έχουμε κάποιες υποψίες, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις» τονίζει ο κ. Μιχάλαρος. Γέννημα θρέμμα των Μεγάρων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα λέει ότι η Κινέτα είναι ένα ξεχωριστό μέρος κυρίως λόγω της τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας της αλλά και των αρχαιοτήτων που υπάρχουν άφθονες στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίες δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί στην ολότητά τους.
Το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις,
ώστε να αρθούν τα παραχωρητήρια που έχουν δοθεί στην εταιρία και να κηρυχθεί η κατεστραμμένη περιοχή αναδασωτέα.
Ομως, όπως σημειώνει, για να μπορέσουν τα Γεράνεια Ορη να ανθήσουν εκ νέου πρέπει πρώτα η εταιρία να μην έχει δικαιώματα στην περιοχή, ώστε να μην μπορέσει να τη διεκδικήσει ξανά με κανέναν τρόπο.
Δεν μπήκε φωτιά για 150 χρόνια
Οπως αναφέρει ο κ. Μιχάλαρος, ύστερα από πρόσφατη έρευνα που έκαναν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι στο δάσος που κάηκε δεν είχε προκληθεί πυρκαγιά τα προηγούμενα 150 χρόνια. «Πώς έγινε ξαφνικά έναν χρόνο μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων των Μεγάρων να παίρνει φωτιά και μάλιστα την ημέρα που είχε τόσα μποφόρ;» αναρωτιέται.
https://www.ethnikosmaxitis.gr/poioi-theloyn-orycheia-voxiti-sta-geraneia/
0 Σχόλια