Με τη Σρεμπρένιτσα οι Τούρκοι «ακυρώνουν» την ολλανδική απόφαση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων





Για δεύτερη φορά μέσα λίγες ημέρες ο Ολλανδός επιτετραμμένος στην Άγκυρα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας

σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίωναπό το ολλανδικό Κοινοβούλιο. Την πρώτη φορά πήγε στο υπουργείο με αφορμή τα δημοσιεύματα για την επικείμενα ψηφίσματα, ενώ σήμερα εκλήθη μετά την υιοθέτησή τους με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία (142 ψήφους υπέρ και τρεις κατά από τουρκικής καταγωγής βουλευτές).





Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία, αλλά για αμοιβαίες σφαγές στο πλαίσιο εμφυλίου πολέμου.

«Καταδικάζουμε την απόφαση που ελήφθη από το ολλανδικό Κοινοβούλιο. Για εμάς είναι κενή περιεχομένου και ανύπαρκτη», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.


Ενδεικτικό του εκνευρισμού που προκλήθηκε από το ψήφισμα είναι ότι η Άγκυρα χρησιμοποίησε ως αντεπιχείρημα τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 στη Βοσνία, για την οποία το ολλανδικό κράτος κρίθηκε εν μέρει υπεύθυνο για το θάνατο 350 μουσουλμάνων. «Οι αβάσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν από το Κοινοβούλιο μιας χώρας που έκλεισε τα μάτια στη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα [...] δεν έχουν καμιά θέση στην Ιστορία», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, και συμπλήρωσε ότι τα ψηφίσματα δεν έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα ή ισχύ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ομέρ Τσελίκ ο οποίος κάλεσε την Ολλανδία να είναι πιο ευαίσθητη σε «τέτοιου είδους θέματα» με δεδομένη την εμπλοκή της στη Σρεμπρένιτσα, αν και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ολλανδική κυβέρνηση αποστασιοποιήθηκε από τα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου.
http://www.pontos-news.gr/article/175665/me-ti-sremprenitsa-oi-toyrkoi-akyronoyn-tin-ollandiki-apofasi-gia-ti-genoktonia-ton

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια