Ήταν συνεργάτης των ΝΑΖΙ; Η σκοτεινή περίοδος του Κων/νου Καραμανλή και το ξεχασμένο σκάνδαλο Μέρτεν που συγκλόνισε την Ελλάδα







Ένα αποχαρακτηρισμένο – από το 2006 – απόρρητο έγγραφο της CIA (δείτε το εδώ) που εμπλέκει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κωνσταντίνο Τσαλδάρη με τους ναζί, παρουσιάζοντάς τους ως πράκτορές των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων και συνεργάτες του Μαξ Μέρτεν, κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Πρόκειται για έγγραφο – μαρτυρία διπλωματικού υπαλλήλου σύμφωνα με το οποίο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης εμφανίζονται σε λίστα των πρακτόρων των ναζί κατά την περίοδο της κατοχής. Ωστόσο η σχετική λίστα με τους πράκτορες δεν περιλαμβάνεται στο απόρρητο έγγραφο της CIA.
Η αλήθεια είναι οτι πρόκειται για μια παλιά ιστορία που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα την δεκαετία του 60 και αφορούσε τον Καραμανλή και είχε μείνει στην ιστορία ως σκάνδαλο Μέρτεν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εγγραφο της CIA, όσοι αναγράφονται στη λίστα φέρονται να είχαν συνεργαστεί και με τον Μαξ Μέρτεν, τον σφαγέα της Θεσσαλονίκης, στην εξόντωση των Εβραίων της πόλης.

Το άκρως απόρρητο έγγραφο, το οποίο έχει πλέον αποχαρακτηριστεί και έχει αναρτηθεί στη σελίδα της CIA, έχει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου του 1962.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο τότε σύμβουλος της πρεσβείας Ιωάννης Μοσχόπουλος, αποκάλυψε πως κατά τη δίκη στο Ισραήλ του ναζί και υπεύθυνου για τις δολοφονίες εκατομμυρίων Εβραίων Άντολφ Άιχμαν, παρουσιάστηκε έγγραφο, μεταξύ των στοιχείων, με ένα πίνακα των ναζί στον οποίον αναγράφονταν οι συνεργάτες – πράκτορές τους στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον πίνακα ήταν και τα ονόματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Και οι δύο παρουσιάζονται ως πράκτορες και συνεργάτες του Μαξ Μέρτεν.

Στην περιγραφή του αποχαρακτηρισμένου εγγράφου αναφέρεται: «Άκρως απόρρητον. Το όνομα του πρωθυπουργού κ. Κωνστ. Καραμανλή περιλαμβάνεται πράγματι εις τον πίνακα των πρακτόρων των γερμανικών αρχών κατοχής, ως συνεργάτης του Μέρτεν εις την εξόντωσιν των Εβραίων».
Τι ήταν το σκάνδαλο Μέρτεν

Ο Ναζί Μαξ Μέρτεν , ο επονομαζόμενος «χασάπης της Θεσσαλονίκης», υπεύθυνος για την εξολόθρευση 56.000 Εβραίων, συνελήφθη τυχαία το 1957 στην Αθήνα χάρη στην επιμονή και στον πατριωτισμό του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ανδρέα Τούση, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών, αλλά η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το νόμο 4016/1959, τροποποίησε το ν.δ. 3933/1959 με αποτέλεσμα να «αναστέλλεται αυτοδικαίως πάσα δίωξις Γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματιών πολέμου, καθώς και η εκτέλεσις πάσης ποινής ή το υπόλοιπον ταύτης. Αντίγραφα των δικογραφιών αποστέλλονται εις τας γερμανικάς αρχάς»!

Με βάση τη διάταξη αυτή, ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίστηκε το Νοέμβριο του 1959 και απελάθηκε στη Γερμανία, για να εκτίσει εκεί την ποινή του. Όμως, τα γερμανικά δικαστήρια τον απάλλαξαν και ο «δήμιος της Θεσσαλονίκης» αποδόθηκε λευκός στην κοινωνία.

(Μια εξαιρετική έρευνά για το θέμα είχε παρουσιάσει στο Κουτί της Πανδώρας ο Κώστας Βαξεβάνης)


Οι φοβερές αποκαλύψεις του Μέρτεν
Ο Μαξ Μέρτεν προκάλεσε τεράστιο σάλο λίγο αργότερα, το 1960, όταν έκανε δηλώσεις στο Spiegel και στην εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου», σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ των σ υ ν ε ρ γ α τ ώ ν τ ο υ κ α τ ά τ η ν Κ α τ ο χ ή, περιλαμβάνονται:
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής,
Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκος Μακρής
Η γυναίκα του Μακρή, Δοξούλα
Ο υφυπουργός Αμύνης Γ. Θεμελής
Ανέφερε για τον Καραμανλή και το Δημήτριο (Τάκο) Μακρή, ότι ήσαν έμμισθοι πληροφοριοδότες των αρχών κατοχής και πήραν αμοιβή από τις κατασχεμένες εβραϊκές περιουσίες για τις πληροφορίες που έδωσαν.
Ότι η Δοξούλα Μακρή το γένος Λεοντίδου, που ήταν γραμματέας του στην Κατοχή, ήταν επίσης πληροφοριοδότης του και μάλιστα του είχε χαρίσει τα Χριστούγεννα του 1942 ενυπόγραφο λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες και αφιέρωση.
Ότι ο Γ. Θεμελής ήταν επί κατοχής νομάρχης Πέλλης (το παραδέχθηκε και ο ίδιος), με αρμοδιότητα να συγκεντρώνει ομήρους!
Επίσης γράφτηκε στον γερμανικό τύπο χωρίς να διαψευσθεί, ότι ο Μέρτεν διέθετε φωτογραφίες – ντοκουμέντα και ανάμεσά τους μία με τον Καραμανλή στην Αθήνα μπροστά σε μια Λάντσια στην οδό Κοραή…
Max_Merten
Ο Καραμανλής αρνήθηκε να μηνύσει το Μέρτεν, παρά μόνο ο Θεμελής με τον Μακρή έκαναν μήνυση. Όχι όμως στη Γερμανία, όπως έπρεπε και το αξίωνε σθεναρά η αντιπολίτευση, αλλά στα ελληνικά δικαστήρια, ενώ ήταν βέβαιο ότι με τον πανίσχυρο τότε Καραμανλή στην εξουσία ο Μέρτεν δε θα ξαναρχόταν και η έκβαση της δίκης ήταν αναμενόμενη, δηλαδή θα καταδικαζόταν, όπως και συνέβη φυσικά!
Η εκκρεμότητα με τα πειστήρια του Μέρτεν
Το 1962, ο Θωμάς Υψηλάντης, πρέσβυς τον καιρό του σκανδάλου Μέρτεν στη Βόννη, αποκάλυψε δραματικές πτυχές κοινής ελληνογερμανικής διακυβερνητικής επιχείρησης για την απόσπαση των πολύτιμων πειστηρίων από τα χέρια του Μέρτεν. Τελικά ο Ναζί παρέδωσε το φωτογραφικό του οπλοστάσιο περί τα μέσα Νοεμβρίου 1960… Στην Αθήνα η κυβέρνηση ανάσανε.
Πλέον, με φόντο τη μυστική διπλωματία και τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλοί πρώην συνεργάτες των Γερμανών παρέμειναν στυλοβάτες του κρατικού μηχανισμού και δεσπόζουν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μέχρι σήμερα, αδιατάρακτα…
Τα πρόσωπα που κάποτε βρέθηκαν στη δίνη της υπόθεσης Μέρτεν, μετά την καταδίκη του από ελληνικό δικαστήριο, συνέχισαν άσπιλα και αμόλυντα πλέον, τη δημόσια ζωή τους. Μερικά μάλιστα τα βλέπουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια στο επίκεντρο της κοσμικής ζωής στην Αθήνα, όπως π.χ. το υπουργικό ζεύγος ζεύγος Τάκου και Δοξούλας Μακρή:
oopO-003-223x300
Ο Καραμανλής στη σκοτεινή περίοδος της Κατοχής …
Πηχτό σκοτάδι καλύπτει πάντως το βίο και την πολιτεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την Κατοχή. Η περίοδος αυτή, από τους επίσημους βιογράφους του, εξαντλείται σε δυο γραμμές. Συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι ασκούσε δικηγορία (τελείως αναπόδεικτο) και λίγο πριν φύγουν οι Γερμανοί, προσπάθησε να καταφύγει στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν τα κατάφερε.
Είναι γνωστό, πως όταν φάνηκε ότι οι Ναζί έχαναν πλέον τον πόλεμο, πάρα πολλοί δωσίλογοι προσπάθησαν να φύγουν για τη Μέση Ανατολή, φοβούμενοι τις συνέπειες και προκειμένου να εξαγνιστούν. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο δωσίλογος κατοχικός Νομάρχης και μετέπειτα υφυπουργός του Καραμανλή Γ. Θεμελής, (αυτός που κατηγόρησε ο Μέρτεν), όταν ο πόλεμος είχε αρχίσει να κρίνεται υπέρ των συμμάχων, αλλά η Κυβέρνηση του Καΐρου εξέδωσε την υπ’ αριθ. 3154/154/1-12-1943 διαταγή να απαγορευθεί η αποβίβασή του στην Αίγυπτο.
Για την απόπειρα του «Εθνάρχη» να αποφασίσει ακριβώς λίγο πριν την Απελευθέρωση να κατευθυνθεί προς τη Μέση Ανατολή, γνωρίζουμε μόνο, ότι πρώτα έφτασε στην Τήνο, όπου οι αντάρτες ( προερχόμενοι από τον ΕΛΑΣ Άνδρου) τον φυλάκισαν 45 μέρες. Μετά κατάφερε να φτάσει στο Χαλέπι της Συρίας, όπου πάλι κρατήθηκε 35 μέρες από τους Βρεττανούς, ενώ η εξόριστη κυβέρνηση ήδη είχε επιστρέψει.
Ο λόγος της κράτησής του από τις δυνάμεις της Αντίστασης, δεν αναφέρεται. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει να εξαχθούν συμπεράσματα….
Πέρασε νόμο για μη δίωξη εγκληματιών πολέμου και πολτοποίησε Αρχεία!
Όπως αναφέρθηκε, εξαιτίας της δύσοσμης υπόθεσης Μέρτεν, με το νομοθετικό διάταγμα 4016/1959, ο Καραμανλής – μετά από έντονες πιέσεις του καγκελλαρίου Αντενάουερ – πέρασε τον περιβόητο νόμο με τον οποίο η Ελλάδα παραιτήθηκε από την περαιτέρω δίωξη των εγκληματιών πολέμου, μεταθέτοντας την ευθύνη στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.
Το 1975 όμως συνέβη κάτι ανήκουστο: Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή Κ. Στεφανάκης, προέβη σε μιά απίστευτη πράξη, που ούτε η χούντα ετόλμησε να κάνει. Με υπουργική απόφαση πολτοποιήθηκε το τεράστιο αρχείο του Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου το οποίο είχε ιδρυθεί το 1945, σε πλήρη περιφρόνηση της εθνικής μνήμης και της ιστορικής αλήθειας !
Το «έγκλημα» αυτό έμεινε κρυφό τριάντα ολόκληρα χρόνια και έγινε αντιληπτό το 2005, όταν ιστορικοί αναζήτησαν τα αρχεία για την έρευνά τους
Τα αναπάντητα ερωτηματικά και οι συμπτώσεις
Ο Καραμανλής στιγματίστικε πάντως και παρά τα σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση στη Βουλή που ζητούσε να χυθεί άπλετο φως, εξηγήσεις δε δόθηκαν και πολλά σημεία παρέμειναν σκοτεινά με πολλές «περίεργες» συμπτώσεις.
Συγκεκριμένα:
Ιδιαίτερα προκλητική και «δυσεξήγητη» η στάση του Καραμανλή, που ενώ δήλωνε αθώος, συνέχισε να έχει στην κυβέρνησή του, ως υφυπουργό Αμύνης το Γ. Θέμελη, δωσίλογο Νομάρχη της Κατοχής.
Ο επίσης κατηγορηθείς υπουργός του επί των Εσωτερικών Τάκος Μακρής, σύζυγος της γραμματέας του Μέρτεν, Δοξούλας Λεοντίδου, υπήρξε κυριολεκτικά το alter ego του «Εθνάρχη» και μόνιμος συνεργάτης σε όλες τις κυβερνήσεις του.
Η Δοξούλα Μακρή είχε καταθέσει στη δίκη, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μέρτεν!
Εντελώς «συμπτωματικά» το 1963 στη δίκη των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο γνωστός κατοχικός δωσίλογος Ξενοφών Γιοσμάς, είχε δικηγόρο υπεράσπισης τον Τάκο Μακρή…
Ο ηρωϊκός Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Α ν δ ρ έ α ς Τ ο ύ σ η ς, διαπρεπής νομικός, υψηλού ήθους, εξαιτίας της σύλληψης του Μέρτεν, δεν προήχθη από την Κυβέρνηση Καραμανλή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως αναμενόταν, αλλά τοποθετήθηκε στη θέση του ο Κων/νος Κόλλιας, ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χούντας…
Σάλος στον ελληνικό και παγκόσμιο τύπο
Το θέμα έλαβε διαστάσεις στον παγκόσμιο τύπο. «Η Ελλάδα αμνηστεύει τους σφαγείς της» έγραψαν οι Τάιμς του Λονδίνου και φυσικά πήρε τεράστια έκταση στις ελληνικές εφημερίδες της εποχής.
stet007-300x149
stet013-300x182
Τα θαρραλέα σκίτσα του Μπόστ
Για την υπόθεση Μέρτεν, ο Μποστ έκανε μερικά αριστουργηματικά σκίτσα και είχε και το θάρρος να τιτλοφορήσει «Το λέφκομά μου», το άλμπουμ γελοιογραφιών που έβγαλε στο τέλος του 1960 (έχει επανεκδοθεί) βάζοντας στο εξώφυλλο (αναφερόμενος στη φωτογραφία -ντοκουμέντο του Μέρτεν), μια Λάντσια στην οδό Κοραή, με τον τίτλο «Λάντσια μετά Κωστή» – εννοώντας, υποτίθεται, το εστιατόριο Costi και όχι τον Καραμανλή, προκειμένου να αποφύγει δίωξη. Ένα από αυτά τα σκίτσα:
mertenb-1
Ο Μέρτεν στην κούνια είναι το «φονάζων πεδί» που φωνάζει «φωτολαφία!». Η μαμά-Καραμανλής προσπαθεί να το νανουρίσει και να το σκεπάσει με «κουβέρτεν» για να το κάνει να σωπάσει, ενώ ο μπαμπάς (ο υφυπουργός Γ. Θέμελης) ζητάει να έρθει το μπιμπερόν, που το φέρνει η νταντά-Κανελλόπουλος, ενώ η γνωστή φιγούρα του Μποστ ο Πειναλέων, σχολιάζει.
Η μια κουβέρτα είναι οι “κηβερνητικέ δηλόσεις”, η άλλη ο “κηβερνιτικός τύπος”. Το μπιμπερόν με το χυμένο γάλα, γράφει “γάλα ελλ. δικαστηρίων”, ενώ το άλλο που φέρνει η νταντά είναι η “ελληνική μήνυσις”. Η πετσέτα της νταντάς γράφει “Διάψεφσης”.
Το κείμενο της μπορντούρας λέει: Το πεδάκι μας ο Μέρτεν κάνει νάνι με κουβέρτεν κλπ!!
Σκίτσο του σπουδαίου Φωκίωνα Δημητριάδη, με θέμα πάλι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Μέρτεν:
merten-bhma23-10-1960
Πηγές:
attikanet.blogspot.com
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-43067060.html
http://www.sansimera.gr/articles/407
http://stavrochoros.pblogs.gr/2009/09/ypothesh-karamanlh-merten-1959-.html
Το φονάζων πεδί και μια ιστορία που ξαναγίνεται (;) επίκαιρη
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mI9wrvZIWJ0J:www.tanea.gr/vivliodromio/%3Faid%3D4600627+&cd=2&hl=el&ct=clnk&client=ubuntu
http://underinformation.wordpress.com/2008/06/02/ethnarxis/
el.wikipedia.org/…/Συζήτηση:Κωνσταντίνος Καραμανλής
http://www.livepedia.gr/index.php
http://www.ebay.com/itm/1959-Press-Photo-Berlin-solicitor-Dr-Max-Merten-and-his-wife-/280978660561
Ντ. Κρίτσα «Ω! Τί ζωή!», εκδόσεις Φερενίκη
taneaonline
Γιάννη Κάτρη: «Η άνοδος του νεοφασισμού στην Ελλάδα», εκδόσεις Παπαζήση
Το υλικό από την εξαιρετική έρευνα της τηλεοπτικής εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας» του Κώστα Βαξεβάνη, με τίτλο, «Υπόθεση Μέρτεν» εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=EvkChekH-Gk
thecaller
http://katohika.gr/ellada/itan-sinergatis-ton-nazi-skoteini-periodos-tou-konnou-karamanli-kai-ksexasmeno-skandalo-merten-pou-sigklonise-tin-ellada/
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια