Ρουκέτες Τσίπρα: Μας παραπλάνησαν στις 20 Φεβρουαρίου - Αν χρειαστεί θα αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα





Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος άφησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που, όπως είπε, η συμφωνία στην οποία καταλήξει η κυβέρνηση με τους εταίρους-δανειστές υπερβαίνει το πλαίσιο της εντολής που έλαβε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.


«Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός είναι η μοναδική δύναμή μου και αυτός μόνο θα κρίνει», είπε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. "Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές; Έχουμε νωπή εντολή και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά 15 μονάδες", σημείωσε και εκτίμησε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με δημοσιονομικές επεκτάσεις.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Στον Ενικό και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπλάνηση της κυβέρνησης από τους εταίρους, στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία πάντως χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία στη διαπραγμάτευση, τόνισε πως «θα ήταν για 'μενα πολύ εύκολο να βάλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό».

«Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. «Όταν θέσαμε εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους πως «είχαν επιλέξει από πριν εσκεμμένα δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν αυτή την παγίδα με την βοήθεια ισχυρών ευρωπαϊκών κέντρων και την προπαγάνδισαν κιόλας, ότι πρόκειται για αριστερή παρένθεση» τονισε ο κύριος Τσίπρας. «Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν, ανάφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώνεται, γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει πρόθεση για λύση, αλλά είναι εγκλωβισμένη καθώς δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα είναι αποτυχημένο, δήλωσε ακόμη.

voria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια