To Spiegel το παραδέχεται: η βοήθεια δεν πήγε στους Ελληνες





Μία ψυχρή αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια μνημονίων επιχειρεί σήμερα το γερμανικό περιοδικό
στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική εκδοσή του, την ώρα που όπως αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωζώνη βρίσκονται αντιμέτωπες στο θέμα του χρέους, με πολλά να χάσουν και οι δύο.

«Ποιος έχει δίκιο;», αναρρωτιέται το Spiegel και ξεκινά με αναφορές ως προς το «πού πήγαν τα λεφτά». «Ενας από τους μύθους για την ελληνική βοήθεια είναι ότι τα δισ. των ευρώ βοήθησαν τις τράπεζες και όχι την χώρα και τους πολίτες ... δεν διασώθηκε η Ελλάδα αλλά γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές», αναφέρει το σχετικό άρθρο. «Αυτό δεν είναι λάθος, αλλά δεν είναι και τελείως σωστό. Είναι αλήθεια ότι μόνο το μικρότερο μέρος της βοήθειας μπήκε στον προϋπολογισμό της Αθήνας για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το μεγαλύτερο χρησιμοποιήθηκε κατ' ευθείαν για αποπληρωμή χρεών ... ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, κυρίως τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικά fund ήταν οι κυριότεροι ωφελημένοι».

«Ποιοι έχασαν τα περισσότερα;», είναι η επόμενη ερώτηση που διατυπώνεται, για να ακολουθήσει άμεσα η απάντηση. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του 2012, έδωσαν την ευκαιρία σε κατόχους ελληνικών ομολόγων να τα πουλήσουν, έστω και με σημαντική ζημία. Ετσι, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι γερμανικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα, που κατείχαν περίπου 20 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ήταν από αυτούς που ζημιώθηκαν περισσότερο. Μόνο η «κακή τράπεζα» FMS Wertmanagement που φτιάχθηκε για να «καθαρίσει» η κρατικοποιημένη Hypo Real Estate, έχασε πάνω από 9 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη που συνδέεται με την West LB και πολλές τράπεζες κρατιδίων έχασε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, ενώ η Commerzbank, και αυτή μερικώς κρατική, διέγραψε στοιχεία 2,2 δισ. ευρώ

Οπως τονίζει ωστόσο στο περιοδικό γερμανός οικονομολόγος, «ήταν οι Ελληνες φορολογούμενοι αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των απωλειών, ενώ χωρίς το κούρεμα, «είναι πιθανό ότι οι τράπεζες και τα άλλα ιδρύματα θα έχαναν ακόμη περισσότερα ... Τελικά, οι διαγραφές χρέους και η αναδιάρθρωση μαζί με τα προγράμματα βοήθειας της τρόικας βοήθησαν τους ιδιώτες να περιορίσουν τις ζημίες τους στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια