Τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα… επίπεδα του 2009 υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασ. Κορκίδης εκτιμώντας ότι η αύξηση της αμοιβής σε πρώτη φάση στα 670 ευρώ θα ενισχύσει την κατανάλωση και θα συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομίας
Eμπλεη ενθουσιασμού για σαρωτικές αλλαγές η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει ήδη διαμηνύσει στη ΓΣΕΕ να μη βιαστεί να υπογράψει σύμβαση με τους εργοδότες μόνο για θεσμικά θέματα ( το μνημόνιο δεν επιτρέπει διαπραγμάτευση για οικονομικά θέματα) καθώς σύντομα στου τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί και πάλι το ύψος του κατώτατου μισθού. Δηλαδή η επαναφορά του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 751,39 ευρώ χωρίς εξαιρέσεις για τους νέους κάτω των 25 ετών θα διατυπωθεί ως αίτημα της ΓΣΕΕ εφόσον αποκατασταθεί το πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων , η μετενέργεια , η επεκτεσιμότητα και η λειτουργία του ΟΜΕΔ .
Ωστόσο ο νέος Υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να αποσαφηνίσει σε συνέντευξή του ότι η επαναφορά του κατωτάτου μισθού στα επίπεδα του 2009 θα γίνει σταδιακά . Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση η αγορά μπορεί να αντέξει κατώτατο μισθό 600-640 ευρώ αλλά το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τη διάθεση που θα δείξουν οι εργοδοτικοί φορείς.
Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προσκαλέσει σε διάλογο τους εργοδότες ζητώντας κατώτατη αμοιβή 751 ευρώ με δεδομένο ότι η Eθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει λήξει και θα ισχύει (μετενέργεια ) έως τα τέλη Mαρτίου.
Τι λέει όμως η αγορά που ταλανίζεται ακόμα από την οικονομική κρίση ; Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΣΕΒΕΕ που παραδοσιακά συμμαχούσε με τα συνδικάτα υποστηρίζει ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν αυξήσεις σε αυτή τη συγκυρία με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε λουκέτα η περαιτέρω απολύσεις .
Προσεκτική είναι η προσέγγιση του ΣΕΒ που θεωρεί ότι το φορολογικό και ενεργειακό κόστος επιβαρύνουν περισσότερο τις επιχειρήσεις από τους μισθούς. Οπως τονίζουν κύκλοι του ΣΕΒ, “οι οργανωμένες ελληνικές επιχειρήσεις , στην πλειοψηφία τους αμείβουν τους εργαζόμενους τους με μισθούς και όρους που υπερβαίνουν το επίπεδο του κατώτατου μισθού και αιμοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα φορολογικά έσοδα του κράτους, Ο ΣΕΒ διαθέτει τεκμηριωμένες θέσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στα ζητήματα της απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε, πριν ληφθεί οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, να υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για θέματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο ΣΕΒ θα προσέλθει στον διάλογο αυτό με συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.»
Αντίθετα την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2009 υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασ. Κορκίδης εκτιμώντας ότι η αύξηση της αμοιβής σε πρώτη φάση στα 670 ευρώ θα ενισχύσει την κατανάλωση και θα συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομίας . Παράλληλα προτείνει περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των εργοδοτών η οποία θα ανέλθει σε στα 361,81 εκ. € ετησίως δεδομένου ότι με τον κατώτατο μισθό αμείβονται σήμερα 137.113 εργαζόμενοι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
Όμως ακόμα και σταδιακά να αυξηθεί ο μισθός , αυτή η κίνηση προυποθέτει τη διαγραφή ολόκληρου του μνημονίου 2 που «μετουσιώθηκε» στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου η οποία μείωσε τον κατώτατο και τους κλαδικούς μισθούς και κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις προς όφελος των ατομικών. Να σημειωθεί ότι στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά πως οι αμοιβές και οι ωριμάνσεις θα παραμείνουν παγωμένες έως ότου η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10% . Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αυτό θα επιτευχθεί το 2027. Μέχρι τότε έχει αποκλειστεί βάσει της μνημονιακής επιταγής οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των κατωτάτων μισθών .
Αντίθετα δεν αποκλείεται και περαιτέρω μείωση καθώς ο μισθός των 586 ευρώ είναι εξασφαλισμένος έως και το 2016 ενώ στη συνέχεια μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός καθορισμού κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου που θα λαμβάνει υπόψη του τα βασικά μεγέθη της οικονομίας ( ανεργία, ρυθμός ανάπτυξης, παραγωγικότητα, κόστος εργασίας, αδήλωτη εργασία κα) αλλά και τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πόσο εύκολο είναι το οικονομικό επιτελείο να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις με μονομερείς ενέργειες περνώντας πρώτα από τη βουλή τα νομοσχέδια που καταργούν τα μνημόνια χωρίς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ; Επιπλέον , είναι δυνατόν οι ευνοϊκές αλλαγές να υλοποιηθούν πριν από το τέλος του 2016;Πάντως δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που εκτιμούν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί καθώς σήμερα αντιστοιχεί στο 30% του μέσου μισθού, ενώ στην Πορτογαλία βρίσκεται στο 38% του μέσου μισθού και στην Ισπανία στο 35% του μέσου μισθού. Ωστόσο δεν πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 2009 τα οποία δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία. Προτείνουν λοιπόν αντί ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ ( +28%) να αυξηθεί μόνο κατά 2,4% ,δηλαδή στα 600 ευρώ ώστε να μην ξεπεράσει τις αντοχές της αγοράς.
http://www.makeleio.gr/?p=267774
0 Σχόλια