Τη ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησαν τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ, κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η καγκελάριος είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση μόλις ορκιστεί. Περιμένει, ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ήδη συναφθείσες συμφωνίες.
«Είναι σημαντικό για μάς τα μέτρα της νέας κυβέρνησης να στοχεύουν στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Στην ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των συζητήσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση εστίασε και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde.
Όπως τόνισε, προτεραιότητά του ΔΝΤ είναι να εμπλακεί εκ νέου σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα εκκρεμεί από το ΔΝΤ η πληρωμή της δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σε αντάλλαγμα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την τρόικα.
«Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού και του συστήματος είσπραξης των φόρων, τη συντόμευση των δικαστικών διαδικασιών. Δεν είναι ζήτημα μέτρων λιτότητας, είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ακόμα να γίνουν», είπε η Λαγκάρντ.
Ερωτηθείσα σχετικά με την δέσμευση Τσίπρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας, η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν σαφής: «δεν υπάρχει ζήτημα αποδοχής της διαγραφής του ελληνικού χρέους, καθώς τίθεται ζήτημα της ισότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται στη ζώνη του ευρώ. Δεν μπορούμε να θεσπίζουμε ειδικές κατηγορίες για συγκεκριμένες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, η ίδια αναφερόμενη στο θέμα του χρέους είπε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία θα εξετάσει το ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Read more:
http://www.oparlapipas.com/2015/01/blog-post_4684.html#ixzz3PvxwuRhY
0 Σχόλια