Στο Χείλος της Σύγκρουσης: Ο Τραμπ, το Ιράν και η πιο κρίσιμη εβδομάδα της προεδρίας του «Θέλω να με θυμούνται ως ειρηνοποιό», δήλωσε τελικά. «Αλλά καμιά φορά, χρειάζεται σκληρότητα για να έρθει η ειρήνη».







Ενώ η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ κορυφώνεται, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παλινδρομεί ανάμεσα σε στρατιωτικές απειλές και προσωπικά διαλείμματα. Από το Situation Room στους… ιστούς σημαίας, η κρίση φέρνει την Ουάσιγκτον σε ετοιμότητα και τον Τραμπ μπροστά σε ένα από τα πιο διφορούμενα διλήμματα της καριέρας του.


Αν κάτι είχε απασχολήσει περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της θητείας του, ήταν η κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Όλη τη Δευτέρα, ενώ βρισκόταν σε συναντήσεις στη G7, ζητούσε συνεχώς ενημερώσεις από τους συμβούλους του και πέρασε περισσότερο χρόνο στην υπόγεια αίθουσα διαχείρισης κρίσεων (Situation Room) από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της προεδρίας του μέχρι σήμερα.


Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι την Τετάρτη βγήκε από τον Νότιο Κήπο του Λευκού Οίκου όχι για κάποια ενημέρωση για την κρίση, αλλά για να επιβλέψει την εγκατάσταση δύο τεράστιων ιστών σημαίας ύψους σχεδόν 30 μέτρων. «Αυτοί είναι οι καλύτεροι ιστοί σε ολόκληρη τη χώρα – ή στον κόσμο, για την ακρίβεια», δήλωσε. «Είναι κωνικοί, έχουν ωραία κορυφή. Είναι ένα πολύ συναρπαστικό έργο για μένα».






Μια μέρα αργότερα, αποφάσισε να μην αποφασίσει. Έδωσε εντολή να υπαγορευτεί μέσω της εκπροσώπου του, Κάρολιν Λέβιτ, μια δήλωση με την οποία ανακοίνωνε την αναβολή για έως και δύο εβδομάδες κάθε στρατιωτικής δράσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα διπλωματικής επίλυσης.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από άλλη μια συνάντηση στο Situation Room, όπου περνούσε τις ημέρες του εξετάζοντας στρατιωτικά σενάρια και ζητώντας πληροφορίες για τις συνέπειες κάθε επιλογής. Είχε ήδη εκδώσει επείγουσα προειδοποίηση για εκκένωση της Τεχεράνης, μια ένδειξη της κλιμακούμενης πίεσης.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ συγκέντρωνε απόψεις από τα διάφορα στρατόπεδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπέρ και κατά του πλήγματος. Φάνηκε διστακτικός να πάρει δημόσια θέση, εναλλάσσοντας αναρτήσεις στα social media με ιδιωτικές ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο παρατεταμένο πόλεμο.

Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του έπαιξαν ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Νταν Κέιν. Παράλληλα, ο απεσταλμένος του στο εξωτερικό, Στιβ Γουίτκοφ, συνομιλούσε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγκτσί σε μια προσπάθεια αναβίωσης της διπλωματικής οδού.

Αντίθετα, άλλοι αξιωματούχοι μπήκαν στο περιθώριο. Δύο φορές εκείνη την εβδομάδα, ο Τραμπ απέρριψε δημόσια τις εκτιμήσεις της διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ ότι οι υπηρεσίες δεν πιστεύουν πως το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο.

Όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό στο Νιου Τζέρσεϊ, απάντησε κοφτά: «Τότε όλη η ομάδα μου στις μυστικές υπηρεσίες κάνει λάθος». Όταν του είπαν πως πρόκειται για εκτίμηση της Γκάμπαρντ, είπε απλώς: «Κάνει λάθος». Λίγες ημέρες μετά, εκείνη υπαναχώρησε.

Καθώς οι πληροφορίες έφταναν από το Καμπ Ντέιβιντ ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για άμεσο πλήγμα, ο Τραμπ δεν έδειξε έκπληξη. Η κυβέρνησή του ήταν ενήμερη και είχε έτοιμα σχέδια εμπλοκής. Πριν από δέκα ημέρες είχε μιλήσει με τον Νετανιάχου, ο οποίος του είπε ότι η επίθεση θα ξεκινήσει άμεσα.

Δέκα ημέρες αργότερα, ο Τραμπ ήταν στον Καναδά για τη G7, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν ενδείξεις για τα επόμενα αμερικανικά βήματα. Αναρωτιούνταν κυρίως αν σκοπεύει να πλήξει τη βασική υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό.

Ο Τραμπ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Έφυγε νωρίς από τη σύνοδο και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον.

Στα μέσα της εβδομάδας, με το Ιράν να δείχνει περιορισμένη διάθεση για διαπραγματεύσεις, η υπομονή του Τραμπ εξαντλούνταν. Εμφανιζόταν όλο και πιο έτοιμος να δώσει την εντολή.

«Είναι πολύ αργά, ξέρετε…», είπε ιδρωμένος στην τελετή για τους ιστούς σημαίας. Σε ιδιωτικές συζητήσεις εμφανιζόταν πεπεισμένος για την ανάγκη να πληγεί το Φορντό, προσθέτοντας: «Μόνο εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι θα το κάνω».

Οι δηλώσεις έγιναν με φόντο… παίκτες της Γιουβέντους. Ο Τραμπ τους ρώτησε: «Μπορείτε να είστε αόρατοι, δεν θα χάσετε ποτέ, σωστά;» Κανείς δεν απάντησε. Ο Τίμοθι Γουεά σχολίασε αργότερα: «Ήταν κάπως περίεργο. Ήθελα απλώς να παίξω μπάλα».

Παράλληλα, ο Τραμπ συνέχιζε να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, λαμβάνοντας κλήσεις από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ –υπέρμαχο του χτυπήματος– και γευματίζοντας με τον πρώην σύμβουλο του, Στιβ Μπάνον, που ήταν κάθετα αντίθετος.

«Νομίζω ότι όταν λέει “όχι πυρηνικά για το Ιράν”, το εννοεί», είπε ο Γκρέιαμ. «Πιστεύω ότι το Ιράν έκανε λάθος εκτίμηση.»

Ο Τραμπ, όπως συνηθίζει, προσπάθησε να ακούσει όλες τις απόψεις. Όμως αυτή τη φορά δεν κρατούσε όλα τα χαρτιά. Το Ισραήλ προχώρησε σε χτυπήματα παρά τις παραινέσεις του για υπομονή. Και το Ιράν, ιστορικά, δεν υποχωρεί εύκολα υπό πίεση.

«Θέλω να με θυμούνται ως ειρηνοποιό», δήλωσε τελικά. «Αλλά καμιά φορά, χρειάζεται σκληρότητα για να έρθει η ειρήνη».

https://geopolitico.gr/2025/06/sto-cheilos-tis-sygkrousis-o-trab-to-iran-kai-i-pio-krisimi-evdomada-tis-proedrias-tou/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια