ΕΚΡΗΚΤΙΚH ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ





Μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων καταγράφεται ανοιχτά του Ισραήλ, ενώ στην περιοχή υπάρχουν και δυνάμεις της Ελλάδας.

Μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων καταγράφεται ανοιχτά του Ισραήλ, ενώ στην περιοχή υπάρχουν και δυνάμεις της Ελλάδας. Η παρουσία των πολεμικών πλοίων μαρτυρεί προετοιμασία για την πιθανή ανάγκη διεξαγωγής επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ βρίσκονται ήδη δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι ελλιμενισμένο στη Λεμεσό το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Wasp», το οποίο περιγράφεται και ως ελικοπτεροφόρο ή «μίνι αεροπλανοφόρο» καθώς μεταφέρει τα καθέτου απονηώσεως και προσνηώσεως ελικοφόρα MV-22B Osprey και μαχητικά τύπου AV-8B Harrier, όπως επίσης και επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W SuperCobra.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και δύο πλοία του βρετανικού βασιλικού ναυτικού που είναι ελλιμενισμένα στην Κύπρο, και συγκεκριμένα τα πλοία παροχής υποστήριξης «RFA Mounts Bay» και «RFA Cardigan Bay».

Μετά την άνοδο της έντασης τα τελευταία 24ωρα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (CVN-72) και την ομάδα συνοδείας του, που συνήθως αποτελείται από αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke αλλά και υποβρύχια.

Σημαντική είναι και η παρουσία ναυτικών μονάδων του ρωσικού ναυτικού. Στη ναυτική βάση του Ταρτούς, η οποία στην πράξη χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από ρωσικές δυνάμεις, βρίσκονται ελλιμενισμένα πέντε πολεμικά πλοία.

Αποκαλυπτικός είναι ο βαθμός εμπλοκής της χώρας μας στο Λίβανο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει καταρχάς την εκδήλωση ιρανικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ το αργότερο έως τις 15/8, σε αντίποινα για την προκλητική δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ (με τις πλάτες των ΗΠΑ) στην Τεχεράνη στις 31/7.


Ταυτόχρονα, σε «επαφές» με την κυβέρνηση Νετανιάχου επιβεβαιώθηκε ότι οι Ισραηλινοί, εκτός από τις επιχειρήσεις τους εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, θα επέμβουν και στον νότιο Λίβανο, εναντίον της Χεζμπολάχ.

Εξετάζονται σενάρια απεγκλωβισμού πολιτών με ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο, ενώ αν ζητηθεί βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις, συνδρομή θα παρασχεθεί και για πολίτες άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.

Σε υπουργείο όπου συντονίζεται η όλη υπόθεση υπολογίζεται ότι στον Λίβανο διαμένουν 3 με 3,5 χιλιάδες άμαχοι με ελληνικό διαβατήριο. Για τον απεγκλωβισμό τους έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα αρματαγωγά «Σάμος» και «Ικαρία», τα οποία θα προσεγγίσουν συνοδευμένα από φρεγάτα για να τους εξασφαλίσει αντιαεροπορική / αντιπυραυλική προστασία.


Σκοπός είναι να δέσουν στον νότιο Λίβανο, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Naqoura, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Θεωρείται «ό,τι ασφαλέστερο» μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή που έτσι κι αλλιώς βράζει (σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, το ισραηλινό πυροβολικό έβαλλε χτες και προχτές κατά θέσεων στα νότια προάστια της πόλης). Είναι έδρα της UNIFIL, δύναμης που από το 1978 – και με «καπέλο» ΟΗΕ – βρίσκεται εκεί ελέγχοντας το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει ήδη στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενταγμένη ακριβώς στην επιχείρηση UNIFIL, για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα. Σε κάθε περίπτωση, ετοιμασίες λέγεται ότι γίνονται και στη φρεγάτα «Λήμνος», που ενδέχεται να ακολουθήσει στην αποστολή.

https://www.makeleio.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82/%ce%95%ce%9a%ce%a1%ce%97%ce%9a%ce%a4%ce%99%ce%9ah-%ce%a3%ce%a5%ce%93%ce%9a%ce%95%ce%9d%ce%a4%ce%a1%ce%a9%ce%a3%ce%97-%ce%a0%ce%9f%ce%9b%ce%95%ce%9c%ce%99%ce%9a%ce%a9%ce%9d-%ce%a0%ce%9b%ce%9f%ce%99/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια