Στη Γερμανία ο «αγώνας κατά της δεξιάς» εντείνεται και στο διαδίκτυο. Η υπουργός Εσωτερικών Φέζερ ανακοινώνει αυστηρότερη λογοκρισία και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης αντιδρούν αγανακτισμένα στην ανταπόκριση που βρίσκει η AfD στο TikTok. Η ατάκα «μίσος στο διαδίκτυο» χρησιμοποιείται για να νομιμοποιήσει την καταστολή ανεπιθύμητων απόψεων.
του Αλεξάντερ Γκόλος
Το διαδίκτυο δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος για ευαίσθητα μυαλά. Οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με σκληρά ναρκωτικά, πορνογραφία ή ακόμη και προπαγάνδα από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ωστόσο, ο τομέας που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους πολιτικούς στο πρόσφατο παρελθόν είναι το «μίσος στο διαδίκτυο».
Αυτό το αίσθημα ακραίας αντιπάθειας θεωρείται όλο και περισσότερο ύποπτο ότι κρύβεται πίσω από τις διαδικτυακές αναρτήσεις που αποκλίνουν από τα κυβερνητικά αφηγήματα και τις αριστερές συζητήσεις. Η υποτιθέμενη απειλή έρχεται με τη μορφή βίντεο στο TikTok, αναρτήσεων στο Instagram ή άλλων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και φυσικά προέρχεται από τη δεξιά. Ο αγώνας κατά του μίσους είναι συνώνυμος με τον «αγώνα κατά της δεξιάς». Και στο μέλλον, αυτό δεν θα στρέφεται όλο και περισσότερο μόνο κατά ανεπιθύμητων ιδιωτών χρηστών του διαδικτύου, αλλά και κατά κομμάτων όπως η AfD.
Οι υποστηρικτές της ρύθμισης ενθαρρύνθηκαν από τη μελέτη με τίτλο «Κραυγαλέο μίσος – σιωπηρή υποχώρηση. Πώς το μίσος στο διαδίκτυο απειλεί τον δημοκρατικό διάλογο» από το «Δίκτυο ευθύνης κατά του μίσους στο διαδίκτυο», την οποία παρουσίασε η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι). Λόγω της αυξανόμενης εχθρότητας στο διαδίκτυο, όλο και περισσότεροι πολίτες αποσύρονται από τις συζητήσεις: «Είτε πρόκειται για τοξικά σχόλια, είτε για απειλές είτε για εκστρατείες εκφοβισμού: Το μίσος στο διαδίκτυο είναι πανταχού παρόν. Πολλοί άνθρωποι απωθούνται ή εκφοβίζονται από αυτό, συγκρατούνται ή σιωπούν», λέει η Πάους. Οι μειονότητες πλήττονται ιδιαίτερα. Το στρεβλό συμπέρασμα είναι σαφές: το μίσος και η ψηφιακή βία είναι δεξιά. Μια πρόσφατη μελέτη της Bertelsmann υποστηρίζει επίσης αυτή την προσέγγιση και επισημαίνει ότι το 84% των Γερμανών βλέπουν «την παραπληροφόρηση ως απειλή για τη δημοκρατία και τη συνοχή».
Η Φέζερ θέλει να «αυξήσει την πίεση των διώξεων στον ψηφιακό χώρο»
Η «αντίσταση» της ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έρχεται επομένως με τη μορφή ενός σχεδίου δράσης κατά του δεξιού εξτρεμισμού, το οποίο παρουσίασε τον περασμένο μήνα μαζί με τον Χόλγκερ Μινχ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, και τον Τόμας Χάλντενβανγκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Σε αυτό αναφέρεται: «Το Κέντρο Αναφοράς Εγκληματικού Περιεχομένου στο Διαδίκτυο στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικής Αστυνομίας θα επεκταθεί περαιτέρω». Επιπλέον, το ακροδεξιό εξτρεμιστικό περιεχόμενο πρόκειται να αφαιρεθεί από το Διαδίκτυο. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικής Αστυνομίας έχει αναπτύξει περαιτέρω τις στρατηγικές και τα μέσα καταπολέμησής του και είναι σε καλύτερη θέση «για να αυξήσει την πίεση της δίωξης στον ψηφιακό χώρο, για παράδειγμα».
Μετά από περίπου δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της κυβέρνησης του φωτεινού σηματοδότη, το οπλοστάσιο εναντίον των δεξιών χούλιγκαν του διαδικτύου και των συναφών είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Εμφανίζεται με τη μορφή καλά χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ και συλλόγων που υποστηρίζουν πρόθυμα τον αγώνα με μελέτες και έρευνες και εστιάζουν το έργο τους κυρίως στις δεξιές δραστηριότητες.
Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η Πάους επικαλέστηκε την ταχεία έγκριση του λεγόμενου νόμου για την προώθηση της δημοκρατίας: «Σε συζητήσεις με μέλη του Δικτύου Ευθύνης για την Πρόληψη του Δεξιού Εξτρεμισμού, η Πάους ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση απειλών για τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών», σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει την ένωση «Δείχνουμε πρόσωπο! Για μία ανοικτή προς τον κόσμο Γερμανία» και την Ομοσπονδιακή Ομάδα Εργασίας Εκκλησία & Δεξιός Εξτρεμισμός, το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει επίσης το Ίδρυμα Amadeu Antonio (AAS), το οποίο χρηματοδοτείται από φόρους εδώ και χρόνια.
Το TikTok ως εγχώριο παιχνίδι για την AfD
Το τελευταίο δεν κρύβει ποιον θέλει να πολεμήσει σύμφωνα με τον δικό του ορισμό για το μίσος. Σε μια δημοσίευση με θέμα «Μιμίδια στην ακροδεξιά διαδικτυακή επικοινωνία», περιγράφει τον «Μήνα Υπερηφάνειας», ο οποίος υποστηρίζεται κυρίως από παράγοντες του AfD, ως «συμμετοχικό φασισμό». «Συμμετείχαν trolls της εναλλακτικής δεξιάς, ακροδεξιοί πολιτικοί στρατηγιστές και influencers, λειτουργοί της AfD, μέλη των Νέων Εναλλακτικών (σ.σ. Νεολαία της AfD) και άλλοι φορείς που ανήκουν στην αυτοαποκαλούμενη ‘Νέα Δεξιά’».
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αριστεροί παράγοντες ασχολούνται ιδιαίτερα με τα τεκταινόμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, καθώς η AfD έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία εκεί. Αφού απέτυχε να λάβει προσκλήσεις για talk show από το πολιτικό κατεστημένο, αναζητά τώρα έναν τρόπο να είναι παρούσα στα μέσα ενημέρωσης. Το κόμμα έχει επίγνωση των δυνατοτήτων και τις αξιοποιεί.
Αφενός, το προσωπικό του AfD είναι γενικά πολύ πιο αφοσιωμένο από εκείνο των άλλων κομμάτων και διαθέτει πολύ περισσότερους λογαριασμούς- αφετέρου, η υλοποίηση είναι επίσης επιτυχής: Σύντομα, περιεκτικά μηνύματα, που συνδέονται με τον διάλογο με τους πολίτες, προπηλακισμοί των πολιτικών αντιπάλων, αλλά και μεγαλύτερες ενημερωτικές συνεισφορές. Ακόμη και η «Ημερήσια Ανασκόπηση» (Tagesschau) της κρατικής τηλεόρασης ARD και το αντίστοιχο «Σήμερα» (Heute) του επίσης κρατικού ZDF αναφέρθηκαν πρόσφατα στην επιτυχία του κόμματος στο TikTok – στην περίπτωση της «Tagesschau» με τον αποκαλυπτικά μονόπλευρο τίτλο «Μίσος και αναστάτωση: προπαγάνδα της δεξιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Η ΕΕ προωθεί τη λογοκρισία στο διαδίκτυο
Στην εκπομπή του «ZDF Magazin Royale», ο παρουσιαστής Γιαν Μπόμερμαν εξέφρασε επίσης την οργή του για το γεγονός ότι το AfD έχει τριπλάσια δυναμική στο TikTok από ό,τι όλα τα άλλα κόμματα μαζί. Το γεγονός ότι και τα μέσα ενημέρωσης συμμετέχουν στον αγώνα κατά των δεξιών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Ήδη από το 2020, το «Correctiv» δημοσίευσε μια έρευνα με τίτλο «Κανένα φίλτρο για τη δεξιά» και έκανε λόγο για μίσος που ήταν «καλά συγκαλυμμένο» με τη μορφή hashtags όπως το #heimatverliebt (ερωτευμένος με την πατρίδα). Οι φορείς που κατονομάζονται περιλαμβάνουν ακτιβιστές του κινήματος της Ταυτότητας ή ακίνδυνους πολιτικούς παράγοντες επιρροής όπως η Αναμπέλ Ζούνκε, οι οποίοι μπαίνουν ως «ύποπτοι» στο μικροσκόπιο.
Κατά τη διάρκεια των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών στα ανατολικά, αυτή η προσέγγιση των πολιτικών μέσων ενημέρωσης γνωρίζει έκρηξη – η τελευταία ιστορία συνωμοσίας του «Correctiv», που αναφερόταν ψευδώς σε μυστική συνάντηση στελεχών της AfD με μέλη της ακροδεξιάς στο Πότσνταμ με θέμα την απέλαση Γερμανών (γερμανοποιημένων) πολιτών, είναι αρκετή απόδειξη γι’ αυτό (JF 24/11). Ωστόσο, οι ευρωεκλογές αποτελούν επίσης μια ευκαιρία για ακόμη πιο σχολαστική δράση σε επίπεδο ΕΕ: Από τις 17 Φεβρουαρίου, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) εφαρμόζεται επίσημα πλήρως σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στο μέλλον έχει ως στόχο «να αποτρέψει σε μεγαλύτερο βαθμό τη διάδοση της παραπληροφόρησης και να αποκαλύψει εν μέρει τους αλγόριθμους που κρύβονται πίσω από την ιεράρχηση του περιεχομένου και την εξατομικευμένη διαφήμιση». Οι φορείς εκμετάλλευσης των κοινωνικών πλατφορμών θα πρέπει στη συνέχεια να λαμβάνουν «άμεσες, προσεκτικές, μη αυθαίρετες και αντικειμενικές» αποφάσεις σχετικά με το αναφερόμενο υποτιθέμενο περιεχόμενο μίσους.
«Μίσος» είναι σχεδόν οτιδήποτε δεν ανταποκρίνεται στην κυβερνητική άποψη
Οι μεγάλοι «Gatekeepers», όπως η Meta ή η X, που έχουν ήδη γίνει γνωστές στο παρελθόν με την αυθαίρετη συμπεριφορά τους στη διαγραφή, θα μπορούσαν σύντομα να εμφανίζονται συχνότερα μαζί με την πολιτική, τις ενώσεις και τα μέσα ενημέρωσης ως ο τέταρτος πυλώνας του αντιδεξιού αγώνα. Ανησυχητικά όνειρα για το μέλλον, γιατί: Οι πολύπλευρες πρωτοβουλίες κατά του υποτιθέμενου μίσους και της διέγερσης, είτε σε εγχώριο είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν περαιτέρω όπλα για την παρακολούθηση και την καταγγελία των επικριτών ως μέσο διατήρησης της εξουσίας. Η ερμηνεία του άρθρου 5 του γερμανικού Συντάγματος, για παράδειγμα, δεν αποφασίζεται πλέον από τα δικαστήρια. Χωρίς το «μίσος» ή η γνώμη να είναι δικαστικά ελέγξιμα: Όποιος ασκεί κριτική μπορεί να επηρεαστεί.
Ο αγώνας κατά των πολιτικών αντιπάλων δεν θα ξεκινά τότε με τον Μάρτιν Ζέλνερ και δεν θα τελειώνει με τον πιο συντηρητικό πολιτικό της CSU. Όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι πρόκειται να φιμωθούν δημοσίως και η αριστερή εννοιολογική ηγεμονία να επεκταθεί περαιτέρω. Ήδη δεν υπάρχει σχεδόν καμία διάκριση μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς. «Μίσος» είναι σχεδόν όλα όσα δεν ανταποκρίνονται στην κυβερνητική άποψη και εξίσου πολλά που διαμορφώνονται στα δεξιά των κομμάτων της Ένωσης. Την ποικιλομορφία ακολουθεί τελικά η αυθαιρεσία και η μονομέρεια.
Πηγή: Junge Freiheit
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%9b%ce%9f%ce%93%ce%9f%ce%9a%ce%a1%ce%99%ce%a3%ce%99%ce%91-%ce%9c%ce%95-%ce%95%ce%9d%ce%91-%ce%9a%ce%9b%ce%99%ce%9a-%ce%a4%ce%9f%ce%a5-%ce%a0%ce%9f%ce%9d%ce%a4%ce%99%ce%9a%ce%99%ce%9f%ce%a5/
0 Σχόλια