Αρχαίοι ιοί ‘ζόμπι’ που ξεπαγώνουν στην Σιβηρία μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα πανδημία






Η εξόρυξη που ξυπνά τη Γη και αυξάνει την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η ναυτιλία, μπορεί σύντομα να απελευθερώσει αρχαίους ιούς ζόμπι παγιδευμένους στον μόνιμο πάγο στη Σιβηρία, πυροδοτώντας μια νέα πανδημία, προειδοποιεί μια μελέτη.

Γνωστοί εδώ και χρόνια ως «μικρόβια Methuselah», οι ιοί παρέμειναν αδρανείς στον μόνιμο παγετό για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο διάδοσης και εξάπλωσης ασθενειών.



Με το 2023 να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, ο κίνδυνος απόψυξης του μόνιμου παγετού και τελικά απελευθέρωσης των ιών των ζόμπι είναι υψηλότερος από ποτέ, δήλωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη νότια Γαλλία.

«Προς το παρόν, οι αναλύσεις των απειλών πανδημίας επικεντρώνονται σε ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν σε νότιες περιοχές και στη συνέχεια να εξαπλωθούν στον βορρά», δήλωσε ο γενετιστής Jean-Michel Claverie, γενετιστής από το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον Guardian.



«Αντίθετα, λίγη προσοχή έχει δοθεί σε ένα ξέσπασμα που θα μπορούσε να εμφανιστεί στον μακρινό βορρά και στη συνέχεια να ταξιδέψει νότια και αυτό είναι μια παράβλεψη, πιστεύω. Υπάρχουν ιοί εκεί πάνω που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ανθρώπους και να ξεκινήσουν μια νέα επιδημία».

Ο ιολόγος Marion Koopmans του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ είπε: «Δεν γνωρίζουμε ποιοι ιοί βρίσκονται εκεί έξω στον μόνιμο παγετό, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υπάρχει κάποιος ικανός να προκαλέσει ξέσπασμα ασθένειας, ας πούμε μια αρχαία μορφή πολιομυελίτιδας».

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί».


Ο μόνιμος πάγο καλύπτει το ένα πέμπτο του βόρειου ημισφαιρίου και αποτελείται από χώμα που έχει διατηρηθεί σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για μεγάλες περιόδους. Ορισμένα στρώματα έχουν παραμείνει παγωμένα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

«Το κρίσιμο σημείο για το μόνιμο πάγο είναι ότι είναι κρύο, σκοτεινό και στερείται οξυγόνου, το οποίο είναι τέλειο για τη διατήρηση του βιολογικού υλικού».

Η εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής, που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

‘Αυτό επιτρέπει την αύξηση της ναυτιλίας, της κυκλοφορίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης στη Σιβηρία. Σχεδιάζονται τεράστιες εξορυκτικές εργασίες και πρόκειται να ανοίξουν τεράστιες τρύπες στο βαθύ μόνιμο πάγο για την εξόρυξη πετρελαίου και μεταλλευμάτων.

‘Αυτές οι επιχειρήσεις θα απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες παθογόνων που εξακολουθούν να ευδοκιμούν εκεί. Οι ανθρακωρύχοι θα μπουν μέσα και θα εισπνεύσουν τους ιούς. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά’.

Το World Wide Fund for Nature (WWF) αναφέρει ότι η μέση θερμοκρασία της Αρκτικής έχει ήδη αυξηθεί με ρυθμό τρεις φορές υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και είναι η περιοχή με τον υψηλότερο ρυθμό μεταβολής της μέσης θερμοκρασίας.

Πέρυσι, επιστήμονες από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία εντόπισαν έξι αρχαίες ασθένειες παγιδευμένες στον μόνιμο πάγο που είχαν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ανείπωτη καταστροφή στον κόσμο.

https://hellas-now.com/archaioi-ioi-zompi-poy-xepagonoyn-stin-siviria-mporei/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια