Υπάρχει πιθανότητα 5% η τεχνητή νοημοσύνη να προκαλέσει την εξαφάνιση των ανθρώπων, λένε οι επιστήμονες







Πολλοί ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης βλέπουν ότι η πιθανή μελλοντική ανάπτυξη της υπεράνθρωπης τεχνητής νοημοσύνης έχει μια πιθανότητα 5% να προκαλέσει την ανθρώπινη εξαφάνιση.

Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια έρευνα 2700 ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης που έχουν πρόσφατα δημοσιεύσει εργασίες σε έξι από τα κορυφαία συνέδρια τεχνητής νοημοσύνης – τη μεγαλύτερη έρευνα τέτοιου είδους μέχρι σήμερα.



Η έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με πιθανά χρονοδιαγράμματα για μελλοντικά τεχνολογικά ορόσημα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τις καλές ή κακές κοινωνικές συνέπειες αυτών των επιτευγμάτων. Σχεδόν το 58 τοις εκατό των ερευνητών δήλωσαν ότι θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα 5 τοις εκατό της ανθρώπινης εξαφάνισης ή άλλων εξαιρετικά κακών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι οι περισσότεροι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης δεν βρίσκουν εντελώς απίθανο ότι η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα», λέει η Katja Grace στο Ινστιτούτο Machine Intelligence Research Institute στην Καλιφόρνια.

Σε σύγκριση με τις απαντήσεις από μια έκδοση του 2022 της ίδιας έρευνας, πολλοί ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει σε ορισμένα ορόσημα νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Αυτό συμπίπτει με το ντεμπούτο του Νοεμβρίου 2022 του ChatGPT και της βιασύνης της Silicon Valley να αναπτύξει ευρέως παρόμοιες υπηρεσίες chatbot AI που βασίζονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.
Οι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα προέβλεψαν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν 50 τοις εκατό ή περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις περισσότερες από τις 39 δειγματοληπτικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής νέων τραγουδιών. Άλλες εργασίες, όπως η φυσική εγκατάσταση ηλεκτρικής καλωδίωσης σε ένα νέο σπίτι ή η επίλυση μακροχρόνιων μαθηματικών μυστηρίων αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο.

Η πιθανή ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ξεπεράσει τους ανθρώπους σε κάθε εργασία είχε 50 τοις εκατό πιθανότητες να συμβεί μέχρι το 2047, ενώ η πιθανότητα να γίνουν όλες οι ανθρώπινες θέσεις πλήρως αυτοματοποιήσιμες είχε 50 τοις εκατό πιθανότητες να συμβεί έως το 2116.

70% των επιστομόνων – περιέγραψαν σενάρια που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη που περιλαμβάνουν πλαστογραφίες, χειραγώγηση της κοινής γνώμης, κατασκευή όπλων, αυταρχικό έλεγχο πληθυσμών και επιδείνωση της οικονομικής ανισότητας ως ουσιώδη ή ακραία ανησυχία. Ο Τόρες τόνισε επίσης τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης που συμβάλλει στην παραπληροφόρηση γύρω από υπαρξιακά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή ή η επιδείνωση της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

«Έχουμε ήδη την τεχνολογία, που θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά τη δημοκρατία των ΗΠΑ», λέει ο Τόρες. «Θα δούμε τι θα γίνει στις εκλογές του 2024».

https://hellas-now.com/yparchei-pithanotita-5-techniti-noimosyni-na-prokalesei-tin/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια