Νέα, συνδυασμένη ανάλυση προγενέστερων μελετών από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες ευρήματα. Σύμφωνα με αυτήν, το καθημερινό ποτήρι φρουτοχυμού μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, αν και το είδος του χυμού παίζει σημαντικό ρόλο.
Συγκεκριμένα, η μελέτη βασίστηκε σε 93 προηγούμενες έρευνες που εξέτασαν την επίδραση διάφορων τροφίμων και ποτών με φρουκτόζη, με ή χωρίς προσθήκη άλλων γλυκαντικών, στην καρδιαγγειακή υγεία.
Οι μελέτες αυτές περιλάμβαναν διάφορες κατηγορίες τροφίμων, όπως ροφήματα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρουτοχυμούς, φρούτα, δημητριακά, γλυκά, και άλλα.
Τα ευρήματα της μελέτης αναφέρουν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού 100% φυσικού φρουτοχυμού χωρίς προσθήκη ζάχαρης συσχετίζεται με μικρή, αλλά σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Αντίθετα, τα ροφήματα με φρουκτόζη και προσθήκη ζάχαρης, όπως ορισμένα αναψυκτικά, συνδέονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό στο μακροπρόθεσμο.
Συνολικά, το καθημερινό ποτήρι φυσικού φρουτοχυμού χωρίς προσθήκη ζάχαρης σχετίζεται με μείωση της συστολικής πίεσης κατά 3,7mm Hg. Η συστολική πίεση αντιπροσωπεύει την πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών κατά την καρδιακή παλμική φάση.
Αντίθετα,
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
0 Σχόλια