Οι έξυπνες μηχανές μπορεί να πάρουν τον έλεγχο προειδοποιεί ο «Νονός της τεχνητής νοημοσύνης»





Οι έξυπνες μηχανές μπορεί να πάρουν τον έλεγχο, εάν οι άνθρωποι δεν είναι προσεκτικοί, προειδοποιεί ο Geoffrey Hinton, ο επιστήμονας υπολογιστών που είναι γνωστός ως ο «Νονός της τεχνητής νοημοσύνης».



Οι ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ικανότητα να γίνονται πιο έξυπνες από τους ανθρώπους σε πέντε χρόνια από σήμερα, εκτίμησε ο 75χρονος Hinton, σύμφωνα με το CNBC. Εάν συμβεί αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξελιχθεί πέρα από την ικανότητα των ανθρώπων να την ελέγχουν, πρόσθεσε.

«Ένας από τους τρόπους με τους οποίους αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο είναι γράφοντας μόνα τους τον κώδικα για να τροποποιηθούν», είπε ο Hinton. «Και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά».



Ο Hinton κέρδισε το βραβείο Turing 2018 για την πρωτοποριακή δουλειά που έκανε επί δεκαετίες στην τεχνητή νοημοσύνη και το deep learning. Παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Google τον Μάιο, μετά από μια δεκαετία στην εταιρεία, ώστε να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι άνθρωποι, ακόμα και οι επιστήμονες σαν αυτόν που βοήθησαν στην κατασκευή των σημερινών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως πώς λειτουργεί και εξελίσσεται η τεχνολογία, είπε ο Hinton. Πραγματικά, πολλοί ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης το ομολογούν: Τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, είχε μιλήσει για το πρόβλημα του «μαύρου κουτιού» της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως εξήγησε ο Hinton, οι επιστήμονες σχεδιάζουν αλγόριθμους για συστήματα AI, προκειμένου να αντλούν πληροφορίες από σύνολα δεδομένων, όπως είναι το διαδίκτυο. «Όταν αυτός ο αλγόριθμος μάθησης αλληλεπιδρά με δεδομένα, παράγει περίπλοκα νευρωνικά δίκτυα που είναι καλά στο να κάνουν πράγματα», είπε. «Αλλά δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά πώς ακριβώς κάνουν αυτά τα πράγματα».

Άλλοι επιστήμονες δεν ανησυχούν τόσο ότι οι άνθρωποι θα χάσουν τον έλεγχο των μηχανών. Ο Yann LeCun, ένας άλλος νικητής του βραβείου Turing που επίσης θεωρείται «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», χαρακτήρισε οποιεσδήποτε προειδοποιήσεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον άνθρωπο «παράδοξα γελοίες». Σύμφωνα με την δική του άποψη, οι άνθρωποι μπορούν πάντα να σταματήσουν οποιαδήποτε τεχνολογία γίνεται πολύ επικίνδυνη.

Πάντως, ο Hinton μίλησε για τα μεγάλα οφέλη που έχει η τεχνητή νοημοσύνη για βιομηχανίες όπως αυτή της υγείας και τόνισε ότι το χειρότερο σενάριο δεν είναι κάτι σίγουρο.

Αναφερόμενος και στη διάδοση παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και των ψεύτικων φωτογραφιών και βίντεο, ο επιστήμονας ζήτησε να γίνει περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης, να υπάρξουν κανονισμοί για τον περιορισμό της τεχνολογίας και να απαγορευτούν σε όλο τον κόσμο τα στρατιωτικά ρομπότ που κινούνται με τεχνητή νοημοσύνη.

Σε μια συνεδρίαση του Καπιτωλίου τον περασμένο μήνα, βουλευτές και CEOs από εταιρείες τεχνολογίας όπως ο Pichai, ο Elon Musk, ο Sam Altman της OpenAI και ο Mark Zuckerberg της Meta πρότειναν παρόμοιες ιδέες, συζητώντας την ανάγκη εξισορρόπησης των κανονισμών με τις φιλικές προς την καινοτομία κυβερνητικές πολιτικές.

Οι δικλείδες ασφαλείας για την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αποφασιστούν σύντομα, είπε ο Hinton, τονίζοντας ότι η ανθρωπότητα πιθανότατα βρίσκεται σε «ένα είδος σημείου καμπής».

πηγή moneyreview.gr


https://hellas-now.com/oi-exypnes-michanes-mporei-na-paroyn-ton-elegcho/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια