Κακοκαιρία Daniel: Βυθισμένα στο νερό χωριά στη Θεσσαλία – Αγωνία για τους αγνοούμενους




Πολλά τα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel


Συγκλονίζει το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, όπου ολόκληρες περιοχές έχουν μετατραπεί σε «λιμνοθάλασσα» μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Την ίδια ώρα, το «112» ηχεί διαρκώς προειδοποιώντας για κίνδυνο πλημμυρών σε διάφορες περιοχές στη Λάρισα και τη Μαγνησία, καθώς η στάθμη του Πηνειού παραμένει πάνω από τα όρια επικινδυνότητας παρά το ότι τα φαινόμενα έχουν σταματήσει στην περιοχή.


Στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα η καταστροφή είναι βιβλική, ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές, ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών.

Παράλληλα, έξι άνθρωποι αγνοούνται ενώ τουλάχιστον 11 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Κατολισθήσεις στην Καρδίτσα από την κακοκαιρία

«Εκείνο που προέχει για μας είναι να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με το Μουζάκι» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, προσθέτοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης για όλη την περιοχή, η οποία δέχθηκε την ορμή της κακοκαιρίας Daniel.

Οι καταπτώσεις βράχων και η έλλειψη ηλεκτροδότησης είναι άλλες δύο συνέπειες της κακοκαιρίας για την περιοχή της Αργιθέας Καρδίτσας. Έντονα κατολισθητικά φαινόμενα καταγράφονται και στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, όπως και σε άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων ανθρώπων σε δημοτικά διαμερίσματα, κυρίως του δήμου Παλαμά, στον οποίο οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στο ζωϊκό κεφάλαιο.

Απανωτά sms από το 112 σε δεκάδες οικισμούς

Το 112 στέλνει απανωτά μηνύματα που καλούν σε ετοιμότητα και εκκένωση τους κατοίκους διαφόρων περιοχών. Λίγο πριν τις 23:00 στάλθηκε μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή Νάματα στη Λάρισα.

Σύμφωνα με το μήνυμα του 112 που εστάλη: «αν βρίσκεστε στην περιοχή Νάματα απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Γλαύκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων!! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σε ετοιμότητα κλήθηκαν όσοι βρίσκονται σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο. Με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, συστήνει «όλοι οι κτηνοτρόφοι να μετακινήσουν τα ζώα τους σε υψηλότερα σημεία άμεσα ή να τα απομακρύνουν προς άλλες περιοχές. Οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο».

Νωρίτερα, οι οικισμοί Αλεξανδρινή και Ελευθέριο στη Λάρισα εκκενώθηκαν. Με μήνυμα του 112 καλούνταν οι κάτοικοι του πρώτου χωριού καλούνται να εκκενώσουν προς Ομόλιο, ενώ όσοι βρίσκονται στον δεύτερο οικισμό θα πρέπει να κατευθυνθούν προς Λάρισα. Νωρίτερα στάλθηκαν απανωτά sms σε κατοίκους δεκάδων οικισμών σε Μαγνησία και Λάρισα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην πόλη της Λάρισας, με τον δήμο να καλεί σε εκκένωση μέρους της συνοικίας Νέας Σμύρνης. Την ίδια ώρα, απανωτά sms από το 112 έχουν λάβει οι κάτοικοι δεκάδων οικισμών τόσο του συγκεκριμένου νομού όσο και της Μαγνησίας.

Στην ανακοίνωσή του, ο δήμος Λαρισαίων αναφέρει: «Καλούνται οι κάτοικοι της Συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας να εκκενώσουν τις περιοχές δεξιά της οδού Σωκράτους από το ύψος της οδού Αώου και αριστερά της οδού Σωκράτους από το ύψος της οδού Πειρίθου μέχρι το τέλος της οδού Σωκράτους λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώνονται και των διακοπών ηλεκτροδότησης στην περιοχή».

«Στη συνοικία επιχειρούν διασωστικά συνεργεία με πλωτά μέσα για να συνδράμουν στην εκκένωση. Λειτουργεί δομή υποδοχής στο γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Λάρισας (Ηπείρου και Ανθ. Γαζή) Παρακαλούμε τους πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες των αρχών», αναφέρεται παράλληλα.

Σε ορισμένα σημεία των περιοχών του Ιπποκράτη, της Φαλάνης, του Αγίου Θωμά και των εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη, το νερό έχει ανέβει στο ένα μέτρο. Στις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων μετέχουν και δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο ως αναχώματα στα ορμητικά νερά.

https://thestandard.gr/ellada/kakokairia-daniel-vythismena-sto-nero-choria-sti-thessalia-agonia-gia-tous-agnooumenous/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια