Η ανθρωπότητα παραλίγο να είχε εξαφανιστεί – Μόλις 1300 άνθρωποι είχαν απομείνει στον πλανήτη







Πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, η Γη κατοικήθηκε από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αρχαίους προγόνους. Όμως, πριν από περίπου 900.000 χρόνια, υπήρξε μια ξαφνική και δραματική συντριβή σε αυτόν τον πληθυσμό. Μόλις 1.300 άνθρωποι είχαν απομείνει σε όλο τον πλανήτη.

Αυτός είναι ο πιο πρόσφατος ισχυρισμός από μια ομάδα Κινέζων και Ιταλών γενετικών ερευνητών, οι οποίοι μόλις δημοσίευσαν μια ολοκληρωμένη ιστορική ανάλυση της εξέλιξης του ανθρώπινου γονιδιώματος και της σχέσης του με προηγούμενα επίπεδα πληθυσμού στο περιοδικό Science.



Για να ανιχνεύσουν τα γενετικά ίχνη μιας πληθυσμιακής συντριβής σχεδόν σε επίπεδο εξαφάνισης, οι επιστήμονες ανέλυσαν γενετικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από 3.154 άτομα σε 10 σύγχρονους αφρικανικούς πληθυσμούς και 40 μη αφρικανικούς πληθυσμούς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν την πλήρη αλληλουχία του γονιδιώματός τους, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να αξιολογήσουν τις διαφορές και να τις συσχετίσουν με μακροπρόθεσμα πρότυπα πληθυσμού.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μορφή σύνθετης ανάλυσης, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν μια απότομη μείωση στον αναπαραγωγικό πληθυσμό των μακρινών ανθρώπινων προγόνων μας σχεδόν κατά 99 τοις εκατό πριν από περίπου 930.000 χρόνια. Μετρώντας την έλλειψη ποικιλίας γενετικού υλικού που μεταδόθηκε από εκείνη τη χρονική περίοδο, μπόρεσαν να υπολογίσουν ότι ο αριθμός των αναπαραγωγικών ζευγαριών μεταξύ των αρχαϊκών ανθρώπων μειώθηκε από περίπου 100.000 σε μόλις 1.280.

Παραδόξως, ο αριθμός του ανθρώπινου πληθυσμού παρέμεινε εξαιρετικά χαμηλός για περίπου 117.000 χρόνια μετά, δείχνοντας ελάχιστα σημάδια βελτίωσης. Μόλις πριν από περίπου 813.000 χρόνια άρχισαν ξαφνικά να αυξάνονται.

Γενετικό ταξίδι στο χρόνο αποκαλύπτει μια επικίνδυνα ερημωμένη Γη

Αυτή η πρωτοποριακή γενετική μελέτη έγινε από ένα ζευγάρι ερευνητών από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, τον Yi-Hsuan Pan και τον Haipeng Li. Εισερχόμενοι, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η ανθρώπινη γενετική ποικιλότητα ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή άλλων ειδών πρωτευόντων, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε συμβεί κάποιο είδος γεγονότος ερήμωσης ή συμφόρησης που είχε μειώσει δραματικά τη γενετική ποικιλότητα μεταξύ των πιο άμεσων προγόνων μας του Homo sapiens.

Με τη βοήθεια ισχυρών υπολογιστών, ο Pan και ο Li μπόρεσαν να ξεμπερδέψουν τον ιστό της γενετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των ανθρώπινων προγόνων μας που ένωσε και χώρισε τα 3.154 ανθρώπινα δείγματά τους, δημιουργώντας ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για το πότε εμφανίστηκαν διάφορα γενετικά χαρακτηριστικά. Όταν έφτασαν στην περίοδο μεταξύ 900.000 και ενός εκατομμυρίου ετών πριν από το παρόν, κατάφεραν να μηδενίσουν σε μια εποχή που η εξέλιξη της νέας ποικιλομορφίας επιβραδύνθηκε δραματικά, ακόμη και καταστροφικά.


Τότε συνέβη η πληθυσμιακή συντριβή, υποστήριξαν οι γενετικοί ερευνητές. Το εύρος και ο αντίκτυπός του θα ήταν πραγματικά εκπληκτικό.

Εάν τα συμπεράσματα αυτής της νέας μελέτης είναι σωστά, εγείρει δύο σημαντικά ερωτήματα. Νούμερο ένα, τι προκάλεσε την εκπληκτική μείωση του πληθυσμού; Και το δεύτερο, πώς κατάφεραν οι πρόγονοί μας να αποφύγουν την εξαφάνιση με τόσο χαμηλό πληθυσμό αναπαραγωγής;

Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, ο Παν και ο Λι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι είχε κάποια σχέση με την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Υποθέτουν ότι μεγάλες περίοδοι παγετώνων, χαμηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα και τεράστιες ξηρασίες παγκόσμιας κλίμακας θα μπορούσαν να έχουν θέσει τους αρχαίους ανθρώπους σε σοβαρό κίνδυνο. Μετά από αυτή τη διατριβή, ίσως επιτεύχθηκε ένα σημείο καμπής όπου η επιβίωση έγινε απίστευτα δύσκολη.

Κι όμως, ό,τι κι αν συνέβη δεν οδήγησε στην πλήρη εξαφάνιση των αρχαϊκών ανθρώπων, οι οποίοι τελικά εξελίχθηκαν σε Homo sapiens. «Το νέο εύρημα ανοίγει ένα νέο πεδίο στην ανθρώπινη εξέλιξη επειδή προκαλεί πολλά ερωτήματα, όπως τα μέρη όπου έζησαν αυτά τα άτομα, πώς ξεπέρασαν τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές και αν η φυσική επιλογή είχε επιταχύνει την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου. », είπε ο Pan Yi-Hsuan στην China Daily.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα βελτιωμένο κλίμα θα μπορούσε να βοήθησε στην τόνωση της αύξησης του πληθυσμού πριν από περίπου 813.000 χρόνια, τερματίζοντας τη σοβαρή δημογραφική κρίση. Πριν από εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιβιώσουν μόνο σε μερικά απομονωμένα σημεία, πιθανώς αρκετά κοντά στον ισημερινό, όπου οι παγετώνες δεν έφταναν και όπου η ξηρασία και οι θερμοκρασίες μπορεί να μην ήταν τόσο ακραίες.

Hellas-now info

https://hellas-now.com/anthropotita-paraligo-na-eiche-exafanistei-molis-1300-anthropoi/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια