Γιατί ξαφνικά έχουμε όλοι μυωπία;






Yπολογίζεται ότι μέχρι το 2023, θα πάσχουν από μυωπία πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη μας!


Μήπως έχεις παρατηρήσει τελευταία ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι φοράνε γυαλιά; Κι όμως, το..... «φαινόμενο» δεν αποτελεί άλλη μια μόδα που επιβλήθηκε από τους hipsters του ντουνιά αλλά οφείλεται στο ότι όντως, ολο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα οράσεως και ειδικότερα δυσκολεύονται να δουν μακριά.

Το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνει και ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nature, στο οποίο αναφέρεται ότι η εμφάνιση μυωπίας στις νεαρότερες ηλικίες έχει πάρει σχεδόν διαστάσεις επιδημίας, με τους επιστήμονες, ωστόσο, να βρίσκονται πολύ κοντά στην εξήγηση του φαινομένου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πλέον ένα 90% των εφήβων Κινέζων έχουν μυωπία, τη στιγμή που το πρόβλημα αυτό εντοπιζόταν μόλις στο 10 με 20% του συνόλου του Κινεζικού πληθυσμού πριν από μόλις εξήντα χρόνια. Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό δε, δεν αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους της αχανούς χώρας της Άπω Ανατολής, αφού υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, από μυωπία θα πάσχουν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη μας. Επιπλέον, οι ερευνητές θεωρούν ότι η έξαρση αυτή στην εμφάνιση κρουσμάτων μυωπίας, μεσομακροπρόθεσμα θα οδηγήσει και σε αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης πιο σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης ή ακόμη και η τύφλωση.

Που οφείλεται η «έκρηξη» αυτή στον αριθμό των πασχόντων από μυωπία; Σύμφωνα πάντα με το άρθρο του Nature, το φαινόμενο οφείλεται σε κάτι μάλλον προφανές: Στο γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα περνούν πολύ περισσότερο χρόνο εντός εσωτερικών χώρων σε σχέση με το παρελθόν -άποψη που επιβεβαιώνει και μια σειρά σχετικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, δεν πρέπει να προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη ότι ως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για την πρόληψη του προβλήματος αυτού θεωρείται η έκθεση στο ηλιακό φως, ιδανικά για τρεις περίπου ώρες την ημέρα. Μοναδική προϋπόθεση, να εξακολουθείς να βρίσκεσαι στην ανάπτυξη, αφού η - όνομα και πράγμα - ηλιοθεραπεία δρα μόνο προληπτικά και δεν θεραπεύει την μυωπία σε ανθρώπους που ήδη έχουν εκδηλώσει την πάθηση.
Από την άλλη, βέβαια, λίγα είναι τα πράγματα που μπορούν να συγκριθούν με μια κρύα μπυρίτσα στον ήλιο, ειδικά τώρα που ανοίγει σιγά - σιγά ο καιρός. Οπότε...
https://antigrafh-epikollhsh.blogspot.com/2015/03/blog-post_26.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια