Οι δικηγόροι στέλνουν στον…εισαγγελέα τον Στουρνάρα για την υποστήριξη στα funds





Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από τον Άρειο Πάγο ζητούν οι δικηγόροι, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει παρέμβαση ενόψει της συζήτησης για το ρόλο των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστήριου.

Αφορμή για την σφοδρή αντίδραση στάθηκε η πρόσφατη Έκθεση της Τράπεζας, στην οποία προαναγγελλόταν η άρση των περιορισμών των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds) παρά την απόφαση Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ενώ εκκρεμεί η υπόθεση να κριθεί στην Ολομέλεια.

Αναφορά προς τον Άρειο Πάγο κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου δια του προέδρου του Γεώργιου Ι. Μπέσκου και του αντιπροέδρου Αλέξανδρου Ι. Μανωλόπουλου.

Με αυτήν ζητούν «τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί αφενός μεν από πού πηγάζει η βεβαιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος για την άρση των προσκομμάτων που επέφερε η 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου καθως και σχετικές εφετειακές αποφάσεις, αφετέρου δε ποια πρόσωπα ενέχονται στην τυχόν παροχή τέτοιων διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων προτού αποφανθεί η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Σας».
Ωμή παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης

Στην αναφορά του ο Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει πως «η διάκριση των εξουσιών, η οποία συνιστά θεμελιώδη λίθο λειτουργίας της Δημοκρατίας κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προβλέπεται από το άρθρο 26 του Συντάγματος. Σύμφωνα με την χρηματοπιστωτική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μήνα Νοέμβριο 2022, (σελίδα 91 αυτής) προεξοφλείται η άρση, εντός των επομένων μηνών, των περιορισμών, οι οποίοι τίθενται στα funds από την υπ’ αριθμ. 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου και εφετειακές αποφάσεις. Η εν λόγω αναφορά σε συνδυασμό με την παραπομπή του εν λόγω θέματος στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο νομικό κόσμο της χώρας αλλά και στην κοινωνία καθώς με αυτή την βεβαιότητα προεξοφλείται η άρση των συνεπειών των ανωτέρω αποφάσεων με απόφαση της ολομέλειας του Άρειου Πάγου καθώς εκκρεμεί το θέμα σε αυτήν και ο υπουργός έχει αποκλείσει νομοθετική ρύθμιση».

Και προσθέτει: «Οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων οφείλουν να εκδίδονται στο όνομα του Ελληνικού Λαού, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και όχι στο όνομα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνει χωρίς συνταγματική εξουσιοδότηση, εν είδει εισηγητή, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο ο Άρειος Πάγος έλυσε με αυστηρά νομικά κριτήρια.

Καταγγέλλουμε την ωμή παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος στο παραπάνω ζήτημα, η οποία συνιστά πρόκληση για την ανεπηρέαστη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των σκοπών και αρμοδιοτήτων που έχει ο δικηγορικός σύλλογος Αιγίου ,σύμφωνα με τον κώδικα περί δικηγόρων, άρθρο 90 περ β, η διασφάλιση της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης η οποία απονέμεται πάντοτε στο όνομα του Ελληνικού λαού , είναι από τους ύψιστους σκοπούς και αρμοδιότητες των Δικηγορικών Συλλόγων».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια