Θεράπευσαν λευχαιμία με κυτταρική θεραπεία CAR-T. 10 χρόνια μετά, ΔΕΝ βρίσκουν ούτε ένα καρκινικό κύτταρο στο σώμα τους







Μετέτρεψαν ορισμένα από τα κύτταρα του αίματός του σε καρκινοκτόνα. Τα κύτταρα CAR-T μπορούν πραγματικά να θεραπεύσουν τους ασθενείς από λευχαιμία
Το 2010, οι γιατροί αντιμετώπισαν τη λευχαιμία του Νταγκ Ολσον με μια πειραματική γονιδιακή θεραπεία που μετέτρεψε ορισμένα από τα κύτταρα του αίματός του σε καρκινοκτόνα. Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, δεν υπάρχει κανένα σημάδι καρκίνου στο σώμα του.

Η θεραπεία ίασε τον Ολσον και έναν δεύτερο ασθενή, σύμφωνα με τους γιατρούς του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη φορά που η θεραπεία μελετήθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.



«Τα πάω περίφημα αυτή τη στιγμή. Είμαι ακόμα πολύ δραστήριος. Έτρεχα ημιμαραθωνίους μέχρι το 2018», δήλωσε ο Ολσον, 75 ετών, ο οποίος ζει στο Πλέζαντον της Καλιφόρνια. «Πρόκειται για μια θεραπεία. Και δεν χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη εύκολα».

Οι γιατροί του περιγράφουν τις δύο περιπτώσεις σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό «Nature». Λένε ότι τα δύο παραδείγματα δείχνουν ότι η θεραπεία, που ονομάζεται κυτταρική θεραπεία CAR-T, μπορεί να επιτεθεί αμέσως στον καρκίνο, στη συνέχεια να παραμείνει μέσα στο σώμα για χρόνια και να εξελιχθεί εκεί για να κρατήσει την ασθένεια μακριά. Τέτοια λεγόμενα «ζωντανά φάρμακα» χρησιμοποιούνται πλέον από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων του αίματος.




Με βάση τα αποτελέσματα των 10 ετών, «μπορούμε πλέον να συμπεράνουμε ότι τα κύτταρα CAR-T μπορούν πραγματικά να θεραπεύσουν τους ασθενείς από λευχαιμία», δήλωσε ο Δρ. Καρλ Τζουν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η εφάπαξ θεραπεία περιλαμβάνει τη συλλογή των ίδιων των Τ-κυττάρων του ασθενούς, λευκών αιμοσφαιρίων – κλειδιών για το ανοσοποιητικό σύστημα, και τη γενετική αλλαγή τους στο εργαστήριο έτσι ώστε να βρίσκουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Τα τροποποιημένα κύτταρα επιστρέφονται στον ασθενή μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης.

Μέχρι τη στιγμή που ο Ολσον έλαβε τη θεραπεία, πάλευε με τον καρκίνο για χρόνια. Οταν οι γιατροί τον διέγνωσαν με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία το 1996, είπε: «Νόμιζα ότι είχα μήνες ζωής».

Τελικά υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και, κάποια στιγμή, ο γιατρός του, Δρ Ντέιβιντ Πόρτερ, υπέδειξε ότι μπορεί να χρειαζόταν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ο Δρ Πόρτερ έθεσε επίσης την ιδέα να συμμετάσχει σε μια μελέτη θεραπείας CAR-T. Ο Ολσον, διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας εργαστηριακών προϊόντων του Νιου Χαμσάιρ, δήλωσε ότι ήταν ενθουσιασμένος από την επιστήμη και πρόθυμος να αποφύγει τη μεταμόσχευση.

Δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της θεραπείας, αισθάνθηκε αδιαθεσία για περίπου μία εβδομάδα και νοσηλεύτηκε για τρεις ημέρες στο νοσοκομείο.



«Ήταν την αμέσως επόμενη εβδομάδα που με έβαλε κάτω και μου είπε: ‘Δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ένα καρκινικό κύτταρο στο σώμα σας’, θυμήθηκε ο Ολσον».

Ο άλλος ασθενής, ο συνταξιούχος υπάλληλος Μπιλ Λούντβιγκ, είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Με την πάροδο του χρόνου, είπαν οι ερευνητές, τα τροποποιημένα κύτταρα εξελίχθηκαν, πολλά από αυτά μετατράπηκαν σε «βοηθητικά» κύτταρα που συνεργάζονται με τα καρκινοκτόνα κύτταρα. Τα βοηθητικά κύτταρα έγιναν τελικά κυρίαρχα και στους δύο ασθενείς.

* Φωτογραφία του 2022 που δόθηκε από την οικογένεια δείχνει τον Νταγκ Ολσον από το Πλέζαντον της Καλιφόρνια, στο Εθνικό Πάρκο Τζόσουα Τρι στην Καλιφόρνια.

«Associated Press»

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2022/02/therapeusan-leuchaimia-me-kyttariki-therapeia-car-t-10-chronia-meta-den-briskoun-oute-ena-.html#ixzz7eJun2Ghr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια