Αν και συνήθως πιστεύεται ότι είναι λαχανικό, το αγγούρι είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο. Πλούσιο σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία, ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων.
Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αγγουριού
1. Υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά
Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα ωμό αγγούρι περιέχει :Θερμίδες: 45
Ολικό λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 11 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 14% της RDI
Βιταμίνη Κ: 62% της RDI
Μαγνήσιο: 10% της RDI
Κάλιο: 13% της RDI
Μαγγάνιο: 12% της RDI
Για να μεγιστοποιηθεί η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, τα αγγούρια πρέπει να τρώγονται με τη φλούδα. Το ξεφλούδισμα τους μειώνει την ποσότητα των φυτικών ινών, καθώς και ορισμένων βιταμινών και μετάλλων .
2. Περιέχει Αντιοξειδωτικά
Τα αγγούρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών και τανινών, που εμποδίζουν τη συσσώρευση επιβλαβών ελεύθερων ριζών και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
3. Αγγούρι και Ενυδάτωση
Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματός σας, παίζοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους. Συμμετέχει σε διαδικασίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η μεταφορά των αποβλήτων και των θρεπτικών ουσιών. Στην πραγματικότητα, η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη σωματική απόδοση μέχρι το μεταβολισμό.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικότερα, μπορούν να είναι μια καλή πηγή νερού στη διατροφή σας. Σε μια μελέτη, αξιολογήθηκε η κατάσταση ενυδάτωσης και συλλέχθηκαν αρχεία διατροφής για 442 παιδιά. Διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με βελτιώσεις στην κατάσταση ενυδάτωσης.
>4. Απώλεια βάρους
Τα αγγούρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με μερικούς διαφορετικούς τρόπους.
Πρώτα απ ‘όλα, είναι χαμηλά σε θερμίδες. Ενα φλιτζάνι (104 γραμμάρια) περιέχει μόλις 16 θερμίδες, ενώ ένα ολόκληρο αγγούρι περιέχει μόνο 45 θερμίδες.
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό των αγγουριών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Μια ανάλυση εξέτασε 13 μελέτες συμπεριλαμβανομένων 3.628 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του σωματικού βάρους.
5. Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα
Αρκετές μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι τα αγγούρια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη ορισμένων επιπλοκών του διαβήτη.
Μια μελέτη σε ζώα εξέτασε τις επιδράσεις διαφόρων φυτών στο σάκχαρο του αίματος. Τα αγγούρια αποδείχθηκε ότι μειώνουν και ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μια άλλη μελέτη σε ζώα προκάλεσε διαβήτη σε ποντίκια και στη συνέχεια συμπλήρωσε εκχύλισμα φλούδας αγγουριού. Η φλούδα του αγγουριού ανέτρεψε τις περισσότερες από τις αλλαγές που σχετίζονται με τον διαβήτη και προκάλεσε μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το αγγούρι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία περιορίζονται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πώς τα αγγούρια μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο του αίματος στους ανθρώπους.
6. Αγγούρι και Δυσκοιλιότητα
Η κατανάλωση αγγουριών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των τακτικών κινήσεων του εντέρου.
Τα αγγούρια περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών και νερού, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Συγκεκριμένα, η πηκτίνη, ο τύπος της διαλυτής ίνας που βρίσκεται στα αγγούρια, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου.
Μια μελέτη είχε 80 συμμετέχοντες συμπλήρωμα με πηκτίνη. Διαπιστώθηκε ότι η πηκτίνη επιτάχυνε την κίνηση των εντερικών μυών, όλα αυτά τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο που βελτιώνουν την πεπτική υγεία.
Ήπια με μια ευδιάκριτα τραγανή και αναζωογονητική γεύση, τα αγγούρια απολαμβάνονται συνήθως φρέσκα ή τουρσί σε οτιδήποτε, από σαλάτες μέχρι σάντουιτς.
Τα αγγούρια τρώγονται επίσης συχνά ωμά ως σνακ χαμηλών θερμίδων ή μπορούν να συνδυαστούν με χούμους, ελαιόλαδο, αλάτι ή dressing σαλάτας για να προσθέσουν λίγο περισσότερη γεύση.
0 Σχόλια