Οι αρχαίοι γνώριζαν τη φαρμακευτική αξία της μεγάλης οικογένειας Lamiaceae της μέντας στην οποία ανήκει και τον χρησιμοποιούσαν ως φυτικό φάρμακο στην αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη χιλιάδες χρόνια πριν
. Αποξηραμένα
φύλλα δυόσμου έχουν βρεθεί σε αρκετές αιγυπτιακές πυραμίδες που χρονολογούνται από το 1000 π.Χ. . Οι Ρωμαίοι τον έφεραν στη Βρετανία και οι Άγγλοι άποικοι έκαναν γνωστή την οικογένεια της μέντας στους οικισμούς τους στη Βόρεια Αμερική. Παλαιότερα επίσης, πριν την ανακάλυψη της ψύξης, συνήθιζαν να προσθέτουν φύλλα δυόσμου στο γάλα γιατί πίστευαν ότι επιμήκυναν έτσι τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και το προστάτευαν από το ξίνισμα. Σήμερα, οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πολλά δυνητικά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση διαφόρων συστατικών του φυτού με αρωματοθεραπευτικές, τοπικές και εσωτερικές εφαρμογές.
Θρεπτική αξία
Είναι ένα ευχάριστα αρωματικό βότανο, πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Περιέχει πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, θυμονίνη, παράγωγα καφεϊκού οξέος, ροσμαρικό οξύ, καρβόνη και λιμονένιο. Το διακριτικό, πικάντικο άρωμα του αποδίδεται στο πρωταρχικό συστατικό του πτητικού ελαίου, την καρβόνη. Άλλα σημαντικά χημικά συστατικά του δυόσμου είναι το αλφα-πινένιο, β-πινένιο, η κινεόλη, η λιναλοόλη, το μυρσένιο και το καρυοφυλλένιο. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην ανακούφιση από την κόπωση και το άγχος. Τα φύλλα και τα στελέχη του περιέχουν αιθέριο έλαιο μενθόλης. Σε αντίθεση με τη μέντα, ο δυόσμος αφήνει μόνο μικρές ποσότητες μενθόλης, 0,5% σε σύγκριση με το 40% της μέντας. Έχει λίγες θερμίδες (περίπου 43 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και περιέχει μηδενική χοληστερόλη. Προσφέρει επίσης αρκετά μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο (148% RDA) και μαγνήσιο. Επιπλέον, το βότανο είναι πλούσιο σε πολλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α (παρέχει 4054 IU ή 135% RDA), β-καροτίνη, βιταμίνη C, φολικά (26% RDA), βιταμίνη Β-6 ), ριβοφλαβίνη και θειαμίνη.
Φαρμακευτικές χρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
0 Σχόλια