Οι μυστικές αρχαίες ιδιότητες του κομπολογιού



Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας,
το Ναύπλιο, μαγεύει τον επισκέπτη της όχι μόνο με το φυσικό κάλλος της και τα ιστορικά μνημεία της, αλλά και με την προσήλωσή της στην παράδοση και το πολιτιστικό γίγνεσθαι. Σε κάθε γωνιά της υπάρχει κάτι που θα τραβήξει το βλέμμα του παρατηρητή. Τη δική μας προσοχή τράβηξε ένα μαγαζί, το «Κομπολογάκι τ' Αναπλιού», με την τεράστια ποικιλία κομπολογιών και χαντρών του. Η περιέργειά μας, όμως, φούντωσε όταν ο ιδιοκτήτης του μας εξήγησε τη μοναδική ιστορία και τις μυστικές ιδιότητες του κομπολογιού...

Συνέντευξη
Ο Φάνης Συγγενίδης γεννήθηκε στην Κρήτη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την αγγειοπλαστική και κυρίως στην παραδοσιακή μορφή της, με το κόσμημα και με το κομπολόι. Έχει εκθέσει έργα του στο «Χίλτον», στο «Κάραβελ» και σε αρκετά εκθεσιακά κέντρα. Τον ευχαριστούμε για τις πληροφορίες αλλά και τις σημειώσεις που μας έδωσε για τους πιο σημαντικούς λίθους και τα μέταλλα.


Κύριε Συγγενίδη, κατάγεστε από την Κρήτη. Τι σας έκανε να βρεθείτε στο Ναύπλιο και να ασχοληθείτε με το κομπολόι;

«Η αγάπη για το ίδιο το αντικείμενο. Το κομπολόι είναι ένας μοναδικός σύντροφος για όλους τους Έλληνες, κάθε τάξης και ηλικίας, που τους συνοδεύει όλες τις ώρες της ημέρας».


Τι είναι αυτό που σας «μαγεύει» στο κομπολόι;
«Πολλά. Πρώτα απ' όλα είναι ευχάριστο στις αισθήσεις. Ικανοποιεί την όραση, την αφή, την ακοή. Κάθε κομπολόι παράγει έναν ξεχωριστό ήχο. Ο ιδιοκτήτης του το κουβαλά συνέχεια μαζί του, γιατί είναι βολικό, ελαφρύ και χαλαρωτικό. Το κομπολόι δεν είναι μόνο παιχνίδι, αλλά και αγχολυτικό και, προπάντων, γούρι».


Τι εννοείτε όταν λέτε γούρι;
«Εννοώ πως φέρνει τύχη. Να φανταστείτε πως υπάρχουν ακόμη και κομπολόγια από κουκούλια μεταξοσκώληκα, που φτιάχνονται για το νυφικό κρεβάτι».


Εννοείτε πως το κομπολόι έχει κάποιες «μυστικές» ιδιότητες;

«Ναι. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, φέρνει στον άνθρωπο την αντίστοιχη ενέργεια. Μερικά κομπολόγια που έχουμε εδώ είναι φτιαγμένα από μοναχούς και ήταν κατάλληλα για την προσευχή, την αυτοσυγκέντρωση και την πειθαρχία του πνεύματος και του σώματος».


Από τι εξαρτάται η τιμή ενός κομπολογιού;
«Από πολλούς παράγοντες. Πρώτα απ' όλα από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο. Από την τέχνη, την αισθητική του και την παλαιότητά του. Από το ποιοι ήταν οι πρώην ιδιοκτήτες του. Ένα κομπολόι που ανήκε σε μια ιστορική προσωπικότητα έχει σαφώς πολύ μεγαλύτερη αξία. Τέλος, από τον ίδιο το συλλέκτη. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν πολύ το κομπολόι. Τόσο, που θα μπορούσαν να διαθέσουν πολύ μεγάλα ποσά για να το αποκτήσουν».


Ας πούμε μια ενδεικτική τιμή. Μπορεί να φτάσει, για παράδειγμα, τα 25.000 ευρώ;
«Και παραπάνω. Ωστόσο, η τιμή δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός κομπολογιού. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του γούστο, τις ανάγκες του και τη φιλοσοφία του όσον αφορά στο κομπολόι ή το μπεγλέρι. Το μεράκι του».


Είναι αλήθεια ότι το κομπολόι έχει θεραπευτικές ικανότητες;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια