Δεν πρόλαβαν καλά καλά να σβήσουν οι εστίες στις μεγάλες πυρκαγιές και οι «ειδικοί» επέστρεψαν για τα καλά στις οθόνες μας!
Το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown απέκλεισε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για «περιορισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μόνο στους ανεμβολίαστους».
Αναλύοντας το σκεπτικό του στο Mega, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ εξήγησε πως αυτό που περιμένει δεν είναι τόσο ένας περιορισμός στην κυκλοφορία (πάντα για τους ανεμβολίαστους) αλλά στην είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους και υπηρεσίες.
Ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα αναφέρθηκε η εστίαση, στους κλειστούς χώρους της οποίας ήδη από τα μέσα Ιουλίου απαγορεύεται στους μη έχοντες πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού να εισέλθουν.
Εκείνη ήταν η στιγμή που οι δημοσιογράφοι στο πλατό έκαναν μία (τυχαία;;;) ερώτηση.
Αναφέρθηκαν το λιανεμπόριο και το σούπερ μάρκετ!
Τότε λοιπόν ήταν που ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε κατά λέξη τα εξής σοκαριστικά:
.
Σ. (Σαρηγιάννης): «Μπορούν να ληφθούν μέτρα που αφορούν τη διαφοροποίηση στους περιορισμούς ανάμεσα δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν περισσότερι ρίσκο για επιμόλυνση ή αντίστοιχα για διασπορά».
Δ. (Δημοσιογράφοι): «Τι μας λέτε τώρα γιατί έχει σημασία αυτό. Μας λέτε για τους 50άρηδες ανεμβολίαστους να μην μπορούν να κυκλοφορούν ή να έχουν πρόσβαση σε κάποια μέρη; Τι εννοείτε;»
Σ.: «Να μην μπορούν κυρίως να έχουν πρόσβαση σε κάποια μέρη, σε κάποιες υπηρεσίες…»
Δ.: «Σε χώρους εστίασης; Πού;»
Σ.: «Οι χώροι εστίασης είναι ένα καλό παράδειγμα».
Δ.: «Τώρα διαχωρίζουμε ηλικίες ή εμβολιασμένους με ανεμβολίαστους;»
Σ: «Όχι, δεν είναι εύκολο να διαχωρίσουμε ηλικίες. Είναι φανερό ότι κάποιος που είναι ανεμβολίαστος έχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, ο εμβολιασμένος έχει πολύ πολύ μικρότερο, όχι μηδενικό κίνδυνο».
Δ.: «Δηλαδή θα μπορούσε ένας ανεμβολίαστος να μην μπαίνει σε κατάστημα στο λιανεμπόριο ας πούμε;»
Σ.: «Θα μπορούσε να επανέλθει αυτή η συζήτηση και να μπορούν να ψωνίζουν με click away».
Δ.: «Ή στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα»
Σ.: «Στα σούπερ μάρκετ αντίστοιχα!!!!!»
.
Σε άλλο σημείο ο καθηγητής επισήμανε τα εξής:
«Σε κάποιο νησί που δεν μπορείς να κάνεις διαχωρίσεις σε διαφορετικές περιοχές ή δραστηριότητες, αναγκαστικά θα πρέπει να πάρεις κάποια στοχευμένα οριζόντια μέτρα. Σε μία κατάσταση στην οποία μπορείς να διαχωρίσεις γιατί ο πολίτης έχει και καλές επιλογές, παράδειγμα το να ΜΗΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ δεν σε αποκλείει από το να ψωνίζεις απλώς ΔΕΝ μπορείς να μπεις εσύ στο σούπερ μάρκετ, βλέπετε ότι είναι συγκεκριμένο. Στην πραγματικότητα δίνεις ένα κίνητρο στον πολίτη για να εμβολιαστεί».
Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε και το παράδειγμα των σχολείων, θεωρώντας πως είναι σωστό να γίνονται δύο τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους φοιτητές και καθηγητές.
Δείτε το πολύ σημαντικό αυτό κομμάτι μετά το 12o λεπτό:
(φωτο: photo screenshot)
ΠΗΓΗ
0 Σχόλια