Τι γύρευε αρχαιοελληνικό νόμισμα σε ανασκαφή στο Οχάιο, το 1926;







Το 1926, οι ανασκαφές στο Μάριον του Οχάιο έφεραν στο φως παράξενα ευρήματα, που κυριολεκτικά οδήγησαν τους αρχαιολόγους σε αμηχανία.


Frederick A. Stengel (12/04/1870 – 18/08/1954)

Συγκεκριμένα, ο αρχαιολόγος Δρ. Frederick A. Stengel, ο οποίος διενεργούσε ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή, ανακάλυψε ένα αρχαίο ελληνικό νόμισμα, με χαραγμένη πάνω του τη χρονολογία 600.

Το νόμισμα τούτο βρέθηκε παραπλεύρως ενός λίθινου αναγλύφου, που ήταν καλυμμένο με τέφρα ξύλων, αναμεμειγμένη με ανθρώπινα οστά, σε βάθος 4,5 μέτρων, κάτω από το στρώμα γης, το οποίο πρόδιδε τη διάβαση των πάγων κατά την πάροδο των χρόνων, όταν ακόμη η Βόρεια Αμερική καλυπτόταν από πάγους. Το ακριβές σημείο της ανασκαφής ήταν νοτίως του Μάριον, κοντά στο χωριό Πρόσπεκτ.


O Δρ. Frederick A. Stengel ανέσκαπτε εκεί με την πρόθεση να εντοπίσει λείψανα του πολιτισμού των ιθαγενών της Αμερικής.

Τι γύρευε ένα αρχαιοελληνικό νόμισμα σε τέτοιο βάθος και σε τέτοιο μέρος, αποτελούσε ένα δυσεπίλυτο γρίφο για τους ειδικούς.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αμερικανό αρχαιολόγο, ο οποίος ήταν και παθιασμένος συλλέκτης αρχαιοτήτων, δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο οι αρχαίοι Έλληνες θαλασσοπόροι να είχαν φτάσει πρώτοι στις ακτές του Νέου Κόσμου, πολύ πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο.




Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 02/05/1926…
https://skotinoprosopo.blogspot.com/2021/06/1926.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια