Νέο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο λιγνίτη εγκαινιάστηκε στη Γερμανία, ενώ κλείνουν στην Ελλάδα!





Νέο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο λιγνίτη εγκαινιάστηκε στη Γερμανία και ξεκίνησε την λειτουργία του στις 30 Μαΐου τρέχοντος έτους!

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Datteln 4 των 1.100 MW, που ανήκει στην Uniper και βρίσκεται στο Datteln στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, άνοιξε παρά το δηλωμένο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης και οδηγίες της ΕΕ για τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στη χώρα.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ακολουθώντας, χωρίς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για παράταση και μάλιστα καθ’ υπερβολήν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τρέχει να κλείσει τα δικά της εργοστάσια παραγωγής ενεργείας από λιγνίτη, οδηγώντας στην οικονομική καταστροφή περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη) και στη δυσπραγία χιλιάδες εργαζόμενους.

Στο βωμό του “ευρωπαϊσμού” -για άλλη μια φορά- η χώρα μας τρέχει να κλείσει μια κεντρική παραγωγική διαδικασία, σε όφελος της Γερμανίας, πρώτη και χωρίς αντίστοιχα ανταλλάγματα. Τα ίδια έκαναν οι “ΜένουμεΕυρώπη” με την Ζάχαρη, τα τεύτλα, τον καπνό, την παράκτια αλιεία και σειρά άλλους παραγωγικούς τομείς, όπου ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες κατέστρεψαν την εγχώρια παραγωγή, ισοπεδώνοντας τοπικές κοινωνίες προς όφελος των πλέον πλούσιων χωρών της Ευρώπης!

Το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην Γερμανία ειπώθηκε ότι είναι το τελευταίο θα συνδεθεί στο δίκτυο παραγωγής της χώρας και η κατασκευή του πήρε σχεδόν μια δεκαετία.

Αξιωματούχοι στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είπαν ότι προχώρησαν με τον Datteln 4, επειδή οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του θα αντισταθμιστούν από το κλείσιμο τεσσάρων άλλων εργοστασίων άνθρακα στην περιοχή. Δηλαδή αντισταθμίζουν όσα εργοστάσια άνθρακα κλείνουν;

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είπε ότι θα κλείσει 84 από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα αλλά έως το 2038.

Η γερμανική κυβέρνηση και οι περιφερειακοί αξιωματούχοι συμφώνησαν πέρυσι σε ένα σχέδιο αποζημίωσης για τη βιομηχανία άνθρακα ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (45 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ στη χώρα μας τέτοια αποζημίωση δεν υπάρχει, αν και τα λουκέτα είναι συγκριτικά περισσότερα.

Η κυβέρνηση είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση «κοινωνικά υπεύθυνων λύσεων» για τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων νέων θέσεων εργασίας, νέων έργων υποδομής και πιθανώς να παρέχουν αποζημίωση σε επηρεαζόμενες εταιρείες.
https://xeirobombidida.blogspot.com/2021/05/blog-post_11.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια