ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δώσαμε 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής ΑΟΖ στην Αίγυπτο - Δείτε τον χάρτη
Το pronews.gr αποκαλύπτει πόση ΑΟΖ έδωσε η Ελλάδα στην Αίγυπτο βάση της συμφωνίας που υπεγράφη χθες στο Κάιρο.

Χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες που έδωσε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ στο Reuters, καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ κατά την προσφιλή συνήθεια των ελληνικών υπηρεσιών δεν έχει δώσει συντεταγμένες, τις συγκρίναμε με τις συντεταγμένες των θαλασσίων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης που ανακήρυξε μονομερώς το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας το 2014, ακολουθώντας την αρχή της μέσης γραμμή.
Οι συντεταγμένες αυτές είναι οι μοναδικές επίσημες συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, εκτός από αυτές του Ιονίου με την Ιταλία.
Όπως θα δούμε το οικόπεδο 20 νότια της Κρήτης έπιανε και αιγυπτιακή ΑΟΖ
και ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην αδειοδότησή του.
Τα νότια όρια του οικοπέδου συναντούν την αιγυπτιακή ΑΟΖ, περίπου 24 χιλιόμετρα πιο κάτω από αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα, δηλαδή μίκρυναν την ελληνική ΑΟΖ κατά μήκός, 24 χιλιόμετρα.
Συνολικά το μήκος της οριοθετημένης περιοχής με την Αίγυπτο είναι 192 χιλιόμετρα. 192 x 24 = 4.608 δηλαδή η Ελλάδα έδωσε στην Αίγυπτο, κατά προσέγγιση, 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της. Αυτό φυσικά σε περίπτωση που δεν έχει γίνει μεγαλύτερη «έκπτωση» στα υπόλοιπα νησιά (Ρόδο, Κάσο Κάρπαθο).
Το κίτρινο είναι τα όρια της συμφωνηθείσας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τα κόκκινα είναι εκεί που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι.

Ο χάρτης που δημοσίευσε το 2014 το υπουργείο ενέργειας με τα οικόπεδα νότια της Κρήτης βάση της μέσης γραμμήςΟ χάρτης του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ

Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια