Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν εμμέσως ότι πάμε για συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για ΑΟΖ




Freepen.gr - Ο στρατηγός Samir Farag, Αιγύπτιος στρατηγικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε ότι αναμένεται η κίνηση οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. «Αυτό που συνέβη πρόσφατα στην οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Ρώμης και Αθήνας εξαλείφει εντελώς τη νομιμότητα του ναυτικού μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της πολιτοφυλακής της Λιβύης Al-Wefaq», με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της GNA, Fayez Al-Sarraj, υπογραμμίζει ο Farag σύμφωνα
με το arabnews.com σε δημοσίευση με τίτλο "Greece announces agreement to demarcate maritime borders with Egypt" πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα τις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρέσβη στο Κάιρο, παρά τη σε δεύτερο χρόνο αναδίπλωσή του.


Ο Farag πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και GNA είναι άκυρη επειδή το κοινοβούλιο της Λιβύης δεν την ενέκρινε και δε σέβεται τη νομοθεσία του ΟΗΕ για τα χωρικά ύδατα.


«Όταν ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας, όλες οι χώρες της περιοχής θα έχουν οριοθετήσει τα θαλάσσια όριά τους σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, και ως εκ τούτου η τουρκική πλευρά δεν θα έχει νομιμότητα για έρευνα και εξερεύνηση στην περιοχή φυσικού αερίου της Μεσογείου» τόνισε ο Farag.


Ο Tarek El-Khouly, γραμματέας της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε ότι η αιγυπτιακή-ελληνική κίνηση για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων εγγυάται τα οικονομικά δικαιώματα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και εμποδίζει την Τουρκία να κλέψει τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής.


Ο El-Khouly πρόσθεσε ότι η κίνηση θα εγγυηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα οικονομικά δικαιώματα της Αιγύπτου, της Ελλάδας και άλλων χωρών στην ανατολική Μεσόγειο «σε αντίθεση με τον στόχο του καθεστώτος Ερντογάν»
.


«(Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων) είναι μέρος της θέσης της διεθνούς κοινότητας στις ευθύνες της να ενεργεί ενάντια στις τουρκικές πρακτικές που έχουν παραβιάσει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς προσπαθεί να επιβάλλει τα πράγματα με βία και να απορρίπτει τις διαφορές μεταξύ του σωστού και λάθος», είπε.


Ο Mahmoud Attia, μέλος της επιτροπής ενέργειας του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η οριοθέτηση των συνόρων με την Ελλάδα έχει πολλά οικονομικά οφέλη, τονίζοντας την ανάγκη να θέσει η Αίγυπτος τα όρια για τα σύνορά της για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των γειτονικών χωρών.


Ο Attia χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα των συνοριακών συνομιλιών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ως ιδανικό ενόψει της τρέχουσας κατάστασης και των φιλοδοξιών της Τουρκίας στην περιοχή.


«Αυτό το βήμα έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε και το ζήτημα διορθώνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Attia.


Ένα μέλος της επιτροπής ενέργειας στο κοινοβούλιο επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες οριοθέτησης των συνόρων αποτελούν απάντηση σε γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.


Το ερώτημα που τίθεται μετά από όλα αυτά και εφόσον επιβεβαιωθούν στην πράξη τα παραπάνω είναι για τι είδους οριοθέτηση γίνεται λόγος καθώς όσα έχουμε διαβάσει μέχρι στιγμής δημιουργούν εύλογες ανησυχίες.http://www.freepen.gr/2020/07/blog-post_796.html?fbclid=IwAR3RCdcyC4agQ-eLZcXTQypgt7CLbBFkNs8ANwypulxnop5mveA7MuIMqOo

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια