Η Μέρκελ οδηγεί το Μητσοτάκη σε αποδοχή της περιορισμένης “επήρειας” και των γεωτρήσεων κοντά στο Καστελόριζο





Μπορεί οι Γερμανοί να μην δίνουν πληροφορίες για τις συνομιλίες που έγιναν εν κρυπτώ σε υπηρεσιακό επίπεδο και πιθανόν να μην μάθουμε και τι ακριβώς είπε σήμερα η κ. Μέρκελ στον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο από αυτά που διέρρευσαν και αποκάλυψε και το περιοδικό CRASH, που είπαν οι Αιγύπτιοι στον κ. Δένδια, βγαίνουν σαφή συμπεράσματα για το τι θέλει, τι επιδιώκει και τι θα κάνει ο Ερντογάν στο Αιγαίο.


Από: crashonline.gr


Η κ. Μέρκελ, γνωρίζοντας τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, επειδή έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. δεν θέλει να δημιουργηθεί επί των ημερών της μία κρίση στο Αιγαίο. Από την άλλη ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ενεργειακές έρευνες αλλά γνωρίζει, ότι αν αυτό συμβεί νοτίως της Κρήτης, ίσως υπάρξει διεθνής εμπλοκή. Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα επιχειρήσει μία είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία θεωρεί ότι έχει πολύ μικρή ΑΟΖ, γεγονός που δέχεται και η Αίγυπτος και γι’ αυτό δεν οριοθετεί ΑΟΖ με την Ελλάδα, εκτός αν δεχτούμε ότι έχει «περιορισμένη επήρεια».


Φυσικά ο Ερντογάν έχει ζητήσει από την κ. Μέρκελ να μεσολαβήσει να μην υπάρχει από την Ελλάδα αντίδραση όπως το 2018, όπου το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες παρεμποδίστηκε από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που του έκοψε τα καλώδια τρέποντας το σε άτακτη φυγή.


Εάν βέβαια η Ελληνική Κυβέρνηση δεχθεί κάτι τέτοιο ή δεν αντιδράσει όπως πρέπει σε μια τέτοια πρόκληση τουρκικών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου και αν αυτή βρίσκεται, θα σημαίνει ότι αποδέχεται την «περιορισμένη επήρεια» της ελληνικής ΑΟΖ, όπως ακριβώς την έχουν προδιαγράψει οι Τούρκοι. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ευθέως έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι τα νησιά έχουν αντίστοιχη ΑΟΖ όπως και η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι οι Γερμανοί προτιμούν την άποψη της Τουρκίας και όχι των ΗΠΑ.


Το Βερολίνο εξάλλου, δε μπαίνει καν στον κόπο να καταδικάσει την Τουρκία που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου στις 18 Ιουλίου και το μόνο που ανέφερε είναι ότι η Άγκυρα εκπέμπει «λάθος μήνυμα». Φυσικά για αντίμετρα ή κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ουδείς λόγος από την κα. Μέρκελ.http://www.freepen.gr/2020/07/blog-post_677.html?fbclid=IwAR18cnkQdUA5lKSLVbg3_33goM5nVq8J_L1RpKyPULYofzvbahIfzITXOM8

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια