Η μυστική συμφωνία του Βερολίνου γιάλα αναστολή ερευνών στο Αιγαίο ... Και οι δεσμεύσεις τύπου Ιμίων!
Η ρήτρα τύπου Ιμίων για «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες» και η παραβίασίς της από τον Ερντογάν
ΜΕ τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς άρχισε στην πράξη ο εφ’ όλης της ύλης διάλογος μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας ο οποίος συνεφωνήθη μυστικώς στο Βερολίνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αμέσως μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα αποτελεί στην πραγματικότητα ωμή παραβίαση των συμπεφωνηθέντων
μεταξύ της έμπειρης διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή και του στενού συνεργάτου και εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Είχε δε ως στόχο να διαμηνύσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην διεθνή κοινότητα ποιός έχει το πάνω χέρι στον διάλογο. Ποιός καθορίζει τους όρους. Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες της «Εστίας» στο Βερολίνο δεν συνεζητήθη η ατζέντα του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπως διέρρευσε αρχικώς, αλλά:
Πρώτον, συνεφωνήθη ότι αρχίζει και πάλι απ’ ευθείας διμερής διάλογος μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας για όλα τα εκκρεμή θέματα. Για να μην υπάρχει αμφιβολία μάλιστα αμέσως μετά την αποκάλυψη της μυστικής συμφωνίας (η οποία έγινε γνωστή με πρωτοβουλία του ιδίου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου), έδωσε συνέντευξη σε τουρκικό ΜΜΕ ο Ιμπραχήμ Καλίν για να προκαταλάβει και τα θέματα της ατζέντας: αποστρατιωτικοποίησις νησιών του Αιγαίου, διαμοιρασμός φυσικών πόρων της Μεσογείου, αμφισβητούμενα νησιά, γκρίζες ζώνες, μουφτείες Θράκης, τέμενος Αθηνών κ.ά. Η Ελλάς δεν επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε τους όρους, πολύ δε περισσότερο δεν απήντησε στον κύριο Καλίν το γνωστό, ότι «έχουμε μόνο μία διαφορά», ενδεικτικό της καταστάσεως.
Δεύτερον, συνεφωνήθη μεταξύ των δύο μερών «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες πού προκαλούν ένταση.» Ήτοι, σε ελεύθερη μετάφραση για την Ελλάδα, η αποχή από έρευνες υδρογονανθράκων στα ελληνικά οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος, η αναστολή του δικαιώματος επεκτάσεως των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, η αναβολή καταθέσεως συντεταγμένων κ.ά. Οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει τους Τούρκους
. Ομοίως το ίδιο εδεσμεύθησαν οι Τούρκοι: ότι θα απέχουν από επιθετικές ενέργειες έναντι ημών. Ρήτρα την οποία η Ελλάς τήρησε έστω και επί ζημία των εθνικών συμφερόντων της, ενώ η Τουρκία προσπάθησε προχθές να την παραβιάσει με την γνωστή Navtex. Δείγμα του ότι ισχύει η ρήτρα αποχής από εκατέρωθεν ενέργειες, είναι και το γεγονός ότι χθές η εντυπωσιακά ντυμένη στα κόκκινα Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες» και ότι η ΑΟΖ μπορεί να συμφωνηθεί «μέ βάση το Διεθνές Δίκαιο είτε με διμερείς συμφωνίες είτε με προσφυγή στην Χάγη». Σύμφωνα με εκτιμήσεις εγκύρων διπλωματικών κύκλων, η ενέργεια των Τούρκων να προκαλέσουν ήταν απολύτως αναμενομένη καθώς η προϊστορία μας έχει δείξει πώς πάντα πρίν αρχίσει ο όποιος ελληνοτουρκικός διάλογος κάνουν μιά επιθετική ενέργεια για να δείξουν τόσο σε εμάς όσο και στους έξω:
α. Ποιός έχει την ισχύ και το πάνω χέρι στον διάλογο και τί μπορεί να συμβεί αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι του ισχυρού στον διάλογο.
β. Ποιός έχει στην ιδιοκτησία του την διεκδικούμενη περιοχή.
γ. Πώς είναι σε ισχύ το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο θα αποτελέσει βάση συζητήσεως για τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μέ λύπη παρατηρήσαμε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το Καστελλόριζο, την υφαλοκρηπίδα του και την απόστασή του από την ηπειρωτική Ελλάδα έμειναν χθές αναπάντητοι. Επιβεβαιωτικό της υπάρξεως μυστικής συμφωνίας είναι:
* Η ανακοίνωσις του Σταίητ Ντηπάρτμεντ για την επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Άσπερ κατά την οποία συνεφωνήθη «νά υπάρξει αυτοσυγκράτηση από τα δύο μέρη.» Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η ρήτρα του Βερολίνου.
* Η προκλητική ανακοίνωσις του Σταίητ Ντηπάρτμεντ για «αμφισβητούμενα ύδατα». Δείγμα ότι το συγκεκριμένο αποτελεί διαφορά πού θα επιλυθεί στον διάλογο. Η παλαιότερη θέσις Πάυατ, ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα, κατηργήθη σε μία βραδυά.
* Η πρόσφατη δήλωσις του Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών Μπορρέλλ
για «διάλογο για τους υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο». Κινείται στην ίδια κατεύθυνση: «Βρείτε τα».
* Η παρέμβασις Μέρκελ για την αποκλιμάκωση, την οποία ο Ερντογάν αναγκάζει να σπαταλά προσωπικό κεφάλαιο για να αποσοβεί εικονικές κρίσεις. Η Καγκελλάριος παγιδεύεται από τον Τούρκο Πρόεδρο. Εάν η Ελλάς αρνηθεί να συμβιβασθεί στον διάλογο με την Τουρκία και η Άγκυρα προκαλέσει πραγματική κρίση, τότε η Μέρκελ δεν θα έχει την πειθώ να παρέμβει. Καθισταμένη μέρος του προβλήματος η Καγκελλάριος θα αναγκασθεί να μεταφέρει την πίεση σε εμάς και την αποτυχία αυτής, και θα παρακολουθήσει χωρίς δυνατότητα αντιδράσεως το τυχόν θερμό επεισόδιο. Μόλις αρχίσαμε. Η πρωτοτυπία αυτήν την φορά είναι ότι δεσμευτήκαμε όπως στα Ίμια (no ships, no flags, no troops) για «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες» πρίν γίνει θερμό επεισόδιο, χωρίς να διασφαλίζουμε ότι δεν θα συμβεί!
Πηγή: estianews.gr


Πηγή: i-epikairahttps://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/07/blog-post_4853.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια